İkram Kali

Van, Mustafa Koç’u unutmayacak

İkram Kali

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Türkiyeyi devler ligine taşıyan çalışkan, başarılı ve hayırsever iş adamı Mustafa Koç, dün geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.  Koç’un ani ölümü ülkemizde ve yurt dışında büyük üzüntü yarattı. Ülkemize önemli ekonomik, sosyal katkıları olan,  on binlerce insanımıza iş olanağı,  on binlerce öğrenciye burs desteği veren, ülkemizin kalkınmasına, gelişmesinde emekleri bulunan Koç ailesi ve Türkiye önemli bir ismini kaybetti. Mustafa Koç’un kaybı ailesi kadar ülkemiz içinde bir kayıptır. 

Koç ailesi taşıdığı sosyal sorumluluk gereği eğitim ve sosyal alanlarda Van’a önemli destek ve katkıları olmuştur. Van’a eğitim alanında önemli eserler kazandırmışlardır.

Van’a yaptıklarından sadece bir kaçı:

Vehbi Koç Vakfı 8 yıllık eğitime katkı için Van’a modern mimariye ve teknik imkânlara sahip Koç İlköğretim Okulu kazandırdı.  İskele Caddesi üzerinde yer alan bu güzel okul 1999’da Mustafa Koç’un katılımıyla açılarak eğitim öğretim vermeye başlamıştı.

Mustafa Koç 81 ildeki 264 meslek lisesinde, 8 bin öğrenciye burs imkanı sağlayan  “Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi” tanıtımı  için  de dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte Van’a gelmişti.

Koç ailesinin Van’a katkıları okul yapımı, öğrencilere burs ile kalmamıştır. Koç ailesi 2011 Van depreminde Arçelik, Yapı Kredi Bankası, Tofaş, Ford ve Tüpraş şirketlerinden oluşan 92 kişilik Koç Topluluğu arama kurtarma ve yardım ekipleri Erciş’te, Aygaz, Arçelik, Koçtaş ve Tat Konserve şirketleri tarafından sağlanan tonlarca gıda ve diğer yardımları dağıtan yardım ekipleri Van ve Erciş’te zorlu  günlerde Vanlıların yanında olmuştu.

***

Deprem sonrası Van’ı unutmayan Koç ailesi 2012 yılında Vehbi Koç Vakfı ve Ford Otosan desteğiyle Van’a 128 daireden oluşan Öğretmen Lojmanları Kompleksi kazandırılmıştı. Mustafa Koç otel konforunda kullanıma hazır hale gelen lojmanların açılışında da bulunmuştu.   

Kazandıklarını ülkeye ve ülke insanına harcayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Koç Topluluğu’nun Anadolu Buluşmaları’nın 22’ncisi için Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç Holding CEO’su Turgay Durak ve Koç Holding Grup Başkanları’nın katılımıyla en son 2014’de Van’a gelmişti.

Depremle sarsılan ayağa kalkmaya çalışan Van’a moral vermek üzere ekibiyle  ilimize  gelen Mustafa Koç ‘Anadolu Buluşmaları’  Van toplantısı öncesi Vehbi Koç Vakfı Koç İlkokulu ve Ortaokulu müzik sınıfında melodika dersine katılmıştı. Mustafa Koç Vanlı öğrencilere: “Sizleri büyük bir mutlulukla dinledim. Ne kadar güzel çaldınız, yeteneğinizi ortaya koydunuz. Sizler bu ülkenin geleceği, yarınısınız. Derslerinizdeki başarınız kadar kendinizi çok yönlü olarak geliştirmeniz, yeteneklerinizi keşfetmeniz de çok mühim. Müzik gibi, spor gibi, resim gibi farklı alanlarda kendinizi yetiştirmenizden hem öğretmenleriniz, hem aileleriniz hem de bizler mutluluk duyarız. Sizleri tek tek tebrik ederken, okulunuza ismini veren vakfımızın kurucusu merhum Vehbi Koç’un bir öğüdünü hatırlatmak isterim: ‘Genç de olsanız, yaşlı da olsanız daima çalışınız. Çok çalışmaktan kimseye zarar gelmez.’ Ben de sizlerden kendiniz için, ülkeniz için çok çalışmanızı istiyorum. Hepinizi gözlerinizden öpüyorum” ifadeleriyle seslenmişti.

Dönemin Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ı ve Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı  makamlarında ziyaret eden Mustafa Koç, 2012‘de Van’a geldiğini hatırlatarak “Amacımız deprem felaketi sonrasında en büyük zararlardan birini gören eğitimcilerimizin yaşadıkları sıkıntıları bir nebze azaltmaktı. Bu vesileyle deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, deprem felaketinin izlerinin bir an önce silinmesini ve Van’ın kalkınma sürecinin yeniden hız kazanmasını yürekten diliyorum” demişti.

***

İnsanımıza aş iş, ülkemize dev eserler ve ekonomik güç kazandıran iş adamlarımız değerlidir,  önemlidir.  Vanlılar olarak ilimize insanlarımıza,  öğrencilerimize unutulmaz katkıları destekleri olan,  eserleriyle aramızda daima yaşayacak olan Mustafa Koç’u Van unutmayacak. Değerli iş adamımız merhum Mustafa Koç’a Allah’tan rahmet, evlat acısı gören Rahmi Koç’a ve Koç ailesine başsağlığı diliyorum. Koç ailesinin, iş dünyasının ve ülkemizin başı sağolsun.

 

Anlayamasınız
"Bazen bir anın gerçek değerini (o an) bir hatıraya dönüşmeden önce anlayamasınız."  Caroline Giraud Koç

 


Başarıda sıralama değişir mi?

Mesleğine saygı duyan, öğretmenliğin hakkını gerçek anlamda veren öğretmenler ile derslerini önemseyerek disiplin içinde anlayarak çalışan öğrenciler eğitim dönemi süresince yoruldu.  Bugün yarıyıl tatili başlıyor İlimizde yaklaşık 330 bin öğrenci ve 15 bini aşkın öğretmen  sömestr tatiline girecek.

Türkiye'nin eğitimde başarı sıralamasında  Van maalesef son sırlarda yer alıyor. Üzücü, düşündürücü ve  çözülmesi gereken bir problem var önümüzde.  

Valilik, Yüzüncü Yıl Üniversitesi İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile 2012 yılında Van’ın eğitim sorunlarına bilimsel bir perspektif sunmak amacıyla Eğitim Yönetimi Boyutu; Eğitimin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Boyutları; Öğretmen Boyutu; Eğitim Ortamları ve Donanım Boyutu; Denetim ve Rehberlik Boyutu; Dil Eğitimi Boyutu; Ölçme ve Değerlendirme Boyutu olmak üzere yedi grup odağında Van’ın eğitim sorunlarını okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim alanlarını kapsayacak biçimde, Van’daki tüm eğitim paydaşlarının katılımıyla sorunu bütün yönleriyle tartıştılar. Tartışılan sorunlar ile çözüm önerileri “Eylem Planı” olarak hazırlandı. Geçen süre içinde başarıda sıralama  pek değişmedi. 

Başarı sıralamasında sorun devam edince 2015 yılı mart ayında aynı kurumların katılımıyla ikinci  kez “Van İli Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi Çalıştayı” düzenlendi.  Diğer toplantı, seminer, konferans ve  eğitimleri saymıyoruz. Sonuç ortada. 

Eğitimde başarı oranının üst sırlara yükseltilmesi için eğitim, öğrenci öğretmen, veli odaklı çözüm arayışları devam ediyor. Vanlılar   eğitimde kalıcı başarı  ve Van'a yakışan sırlama için  çözüm istiyor.

Türkiye Öğrenci Takip Merkezi Müdürü Veysel Aras, yarı tatil öncesi Van’ın Türkiye’deki başarı sıralamasının yükseltilebilmesi için tespit ve önerilerde bulundu. Eğitimcileri öğrencileri ve velileri uyaran Aras, kalıcı başarı için öğrencilerin düzenli ders çalışmaları, velilerin de öğrenciler üzerinde psikolojik baskı kurmamaları gerektiğini söyledi.

Karnesi kırık olan öğrencileri veli olarak kırmayın.  Başarısızlığın nedenlerini araştırarak çözüm bulun. 

Bu yıl öğrencilere yarıyıl tatilinde ödev verilmedi, ama bu öğrenci için kitap okumamak, hiç ders çalışmamak anlamına gelmiyor. Tüm öğretmen ve öğrencilere keyifli, huzurlu yarıyıl tatili diliyorum.


Düz mantık

 

Van’ın eğitimde  başarı sorununa dikkat çeken. Türkiye Öğrenci Takip Merkezi Müdürü Veysel Aras, Van’ın toplumsal sorunu haline gelen konuyla  ilgili  önemli bir tespitte de bulundu. Aras, “Bizim toplumumuz düz mantık ile ilerliyor” dedi.  İşin özeti budur.

Düz mantık nedir?

Düz mantık x=y y=z ise x=z mantığıdır. Misal: uçak uçar, kuş da uçar o zaman uçak kuştur. Bir cümlenin önerdiğinin dışındaki bağlantıları algılayamadan, anlamadan dinlemeden  bir olay hakkında cahilce fikir yürütmek olarak tanımlanıyor. ‘ Komşu komşuya bakar  evini ateşe atar’ deyiminde olduğu gibi biri lokanta açar diğeri de hesap yapmadan lokanta açar, biri kafe açar birçoğu kazanıp kazanmadığına bakmadan kafe açar. Düz mantık budur. 

Peki, toplumumuz neden düz mantık ile ilerliyor?

Bilinçsizlikten,  tembellikten, kolaycılıktan, kopyacılıktan, disiplinli sistemli çalışmayı sevmediğinden, meslekte, işte niteliği önemsemediğinden, kısa yoldan amaca ulaşma kurnazlığından,  başarı çıtasını düşük tutmasından, küçük hedeflere yönelmesinden dolayı düz mantığı tercih ediyor.  

Ahlak pekiyi

Okulu sürekli asan, derslerini boşlayan Vanlı öğrenci kırklar dolu karnesiyle mahcup bir şekilde babasının yanına gider. Karneye umutsuzca göz atan babası Matematik, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgisi gibi temel derslerin tamamında notların  zayıf olduğunu görünce keyfi kaçar.

Elindeki karnenin sağ tarafında yer alan notlara da usulen göz gezdirir. Ahlak dersinin pekiyi olduğunu görünce çileden çıkarak söylenir; ” Vılen oğlum, bu ne biçim okul, bu ne biçim karne! Bütün dersleri zayıf olan bir öğrencinin ehlakı (ahlak) nasıl pekiyi oluyor vılen” diyerek tepki gösterir.      

Yazarın Diğer Yazıları