İkram Kali

Van köyden şehre mi dönüyor?

İkram Kali

Van’ı modern bir kente dönüştürmek,  bunun içinde hazırlanması planlanan 5 yıllık yol haritasına katkı sunmak amacıyla “Van’ın geleceğinde seninde imzan olsun” çalıştayı düzenlendi. Çalıtay da konuşan Van Büyükşehir Belediye Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, “Kent deyince akla ilk gelen şey imardır. Göçle birlikte kentimiz kendi seyrinde gelişim gösterdi. Çok da planlı bir kentleşme gerçekleşmedi. Kentimize genel anlamda baktığımızda kocaman bir köy görünümünde olan bir kent. Bu aynı zamanda belediye olarak da bir özeleştiridir. Bundan sonra kentin gelişimi, gelişim alanları bir bütün olarak kentin estetiğinden tutunda kentin yaşamına kadar bir kırılması konusunda da bizim ciddi bir çaba içerisinde olmamız gerektiğini düşünüyorum ” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre de  Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ise, belediye olarak 5 yıllık süreç için öncelikli olarak bir yol haritası çıkarmaları gerektiğini ve bu yol haritası ile Van’ı istenilen düzeye çıkarmak Türkiye’de ve bölgede modern bir kent haline getirmek için çalışma yapmak gerektiğini ifade etti.

Alkışı hak eden, heyecan yaratan tespit ve yaklaşımlar. 

Şehrimizi 5 yıl,  4 ay 13 gündür aynı kadro ve siyasi düşünce yönetiyor.  Yıllar sonra hormonlu büyüyen büyük köyümüzde keşmekeşe, keyfiliğe kuralsızlığa karşı çalışma başlatıldığını görüyoruz.  İnanıyorum ki bu girişimlerle Van’ın üzüntü yaratan çarpık,  düzensiz yapısı değişir.  Küçük bir adım bile Van’da şehir kurallarının uygulanacağı hissini verdi. Umutlar yeşerdi, heyecan oluştu.

Diğer taraftan Büyükşehir Eş Belediye Başkanları Bekir Kaya ve Hatice Çoban’da görevli ekipleri yanlarına alarak sokağa çıktılar. Şikayetlere konu, çileye dönüşen,  Van’a yakışmayan düzensizliği,  keyfiliği yerinde gördüler. Yasaların verdiği yetkileri kullanarak Van’ı köy görüntüsünden kurtarmak için anında düğmeye bastılar. Önce uyardılar sonra da gereğinin yapılması için ilgililere talimat verdiler.  Bir anda caddeler, kadarımlar boşladı. Zabıtlar her yanı sardı. Ara sokaklara, trafiğe bir ölçüde düzen geldi. Şehirde yıllar sonra belediye zabıtları cadde, sokak hatta kaldırımları gasp eden araçlara ve eşya ve kürsülerle kaldırımları işgal eden esnaflar hakkında yasal işlem başlattılar. Şehirde belediye olduğu hissedildi. Çalışmalardan herkes memnun. İnsanları huzurlu ve mutlu edecek, şehre çeki düzen getirecek uygulamalara destek çığ gibi.

 Vanlılar Büyükşehir Belediyesi’nin şehirleşme kararlılığının imarda, yolda, kaldırımda,  görüntü ve ses kirliliğinde, çevre temizliğinde, ulaşımda, trafikte, yapıların mimarisinde, çarşı pazarda nihayet yerel yönetimin sorumlu olduğu yaşamın bütün alanlarında görmek istiyor.

Kocaeli-Van Dostluğu’na kıymayın

Edremit sahilinde İller Bankası Bölge Müdürlüğü fidanlığı olarak yıllarca duran daha sonra mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne devredilen 35 bin metre kare bir alanı kapsayan parsel üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri,  dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nun girişimleriyle Van İl Özel İdaresi tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Kocaeli’ndeki Sekapark gibi güzel bir eser meydana getirildi.   Park 2012 yılında “Kocaeli -Van Dostluk Parkı”  ismiyle halkın hizmetine açıldı.  Parkın ismi Kocaeli ve Van halkına mal oldu.

2013  yılında Van Büyükşehir oldu.   Büyükşehir Yasası gereği 10 bin metrenin üzerinde bulunan parkların her türlü bakım ve onarımı büyükşehir tarafından yapılması kararı gereği Edremit’te   binlerce insanın akın ettiği “Kocaeli -Van Dostluk Parkı” Büyükşehir Belediyesine  devredildi. 

Şimdi Van Büyükşehir Belediye Meclisi Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nın ismini değiştirmeye hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi meclisinin bu değişikliği gündemine alınmasına vatandaşlar büyük tepki gösterdi.  Girişim hoş karşılanmadı.  

İsim değişikliğini isteyenler diyorlar ki parkın yapımında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı çok azdır. Parkın yapımını aslında Van İl Özel İdaresi gerçekleştirdi.   Bu ismin verilmesi yanlış olmuştur.  Dolayısıyla Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nın isimi değiştirilmelidir.  Peki, bu isim parka verilirken neden tepki gösterilmedi?  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin parka katkısının iddia edildiği gibi çok az olduğunu kabul edelim. Biz toplumsal ve kişisel dostluklarımızı dostlarımızın bize yaptığı katıkların büyüklüğüne göre mi kuruyoruz?    İki kent arasında park isimi üzerinden sağlanan dostluk, iletişim var. Söz konusu parkta yasal anlamda yanlışlıklar, eksiklikler varsa gereğini yapın.  Ama pireye kızıp yorgan yakmayın.   Kocaeli’nde binlerce Vanlı, Van’da onlarca Kocaelili olduğunu da unutmayın.

İçinde  “Dostluk”  kelimesi geçen parkın ismini dostluğun yaşaması için değiştirmeyin.   Bu girişimin hiçbir kimseye yararı olmaz. O isimi oradan kaldırarak iki kentin arasında onarılmaz gönül kırıklığı yaratırsınız.  Toplumsal kırgınlıklara neden olursunuz. Kaldı ki bu parkı siz yapmadınız ki. Yapmadığınız, emeğinizin geçmediği bir parkın veya eserin adını siyasal yaklaşımlarla, birilerine kızarak değiştirmek etik değildir. Bunun yerine Edremit, İskele,  Gevaş kıyılarına Koceli Van Dostluk Parkı’ndan daha modern, daha büyük onlarca parklar yapın.  Yaptığınız parklara istediğiniz isimi vererek halkın hizmetine sunalım. Halk bundan mutluluk duyar.

2011 depreminde İzmir, Trabzon, Diyarbakır halkı gibi Kocaeli haklıda zor günlerde Vanlıların yanında oldu.   Vanlılar şık olmayan bu girişimi gereksiz, yersiz anlamsız buluyor. Van vefalıdır.  Geçmişte yapılan iyilikleri, desteği unutmaz. Özellikle Çözüm Süreci sürerken şehirler ve insanlar arasında derin kırgınlıklara, üzüntülere neden olacak yanlış algılar yaratacak isim değişikliğinden vazgeçin. Yapılan şehirleşme çabasına da yakışmıyor.

 Bilge insanlar bakın diyorlar?

Bozulan dostluklardan sonraki nefret, nefretlerin en öldürücüsüdür. G. Lessing, Kızgınken karar veren, fırtınalı havada yelken açan bir insan gibidir. Euripides, Öfke, zekanın alevini söndüren büyük bir rüzgardır. Andre Gide, Nefretin üstesinden sadece sevgiyle gelebilirsiniz. Gandhi, Öfkenin başlangıcı çılgınlık, sonu pişmanlıktır. Thomas Cariyle

Yazarın Diğer Yazıları