İkram Kali

Van Kahvaltı Festivali

İkram Kali

"Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru 51 bin 793 kişi ile Van ilimizde kırıldı. Van haklı bir başarı elde etti.  Organizasyon kalabalığı içinde birçok güzel ayrıntı gözden kaçtı. Mesela İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerden gelen yüzlerce bayan-erkek Vanlı üst kimliği taşıyan Vanlılar ile Van sevdalısı Van dostları ortak duygu ve heyecanla Van’a koştular. Aynı şekilde yıllar önce Van’a gelmiş, Van’da görev yapmış Van dostları Van’a geldi.  Bu insanlar uçak ve otel paralarıyla bulundukları illerin en lüks mekânlarında aileleriyle en şahane kahvaltıyı yapabilirlerdi. Yapmadılar, Koşup Van’a geldiler. Çünkü amaçları kahvaltı değildi. Konuklarımızı ilimize getiren güç Van’ın iddiasına, markalaşmasına, tanıtımına katkı sunma ve Vanlıların birlik beraberliğine güç katma düşüncesiydi. Hemşherilerimiz,  dostlarımız ve bütün Van halkı duyarlılık göstererek üzerlerine düşeni yaptılar.

Rekor nedeniyle toplumsal övünme devam ederken bu organizasyondan aldığımız derslerle eksikliklerimizi tamamlayarak Van’a, Vanlılara yakışan yüzüyle  “Van Kahvaltı Festivali” organizasyonuna hep birlikte imza atabiliriz. Bu düşüncemi rekor için kalabalık bir ekiple Van’a gelen genç, dinamik ve vizyon sahibi olan İstanbul Van Dernekleri Federasyonu Başkanı Fevzi Donat’a aktardım. İstanbul ve Türkiye’nin diğer illerinde dernekleşen Vanlıları kucaklayacak,  güç birliği kazandıracak sosyal projeleri olan Fevzi Donat öneriyi heyecan ve ilgiyle dinledi. Önümüzdeki yıldan itibaren Vanlıları ve Van dostlarını bir araya getirmek, Van’ı tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanıtmak ve kültürümüzü yaşatarak korumak amacıyla İstanbul’da “Van Kahvaltı Festivali” düzenleyeceğini söyledi.

Van’da ki ilgililere, yetkililere önerim şudur:

Her yıl haziran aynın ilk haftası Van, İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir, Aydın, Gaziantep, Mersin, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Samsun’da eş zamanlı olarak  “Van Kahvaltı Festivali” düzenlenebilir. Sosyal ve ekonomik ayaklar üzerine inşa edilecek festivalde birkaç ortak amaç bir arda gerçekleştirilebilir.     

      Bunlardan birkaçı;

  1. Vanlıların bulundukları illerde dayanışmasına, birlikteliğine festival ile katkı sunulabilir.
  2. Van’ın tanıtımına güç katılabilir.
  3. Van ev ekonomisine, yöresel Van ürün pazarına canlılık kazandırılabilir.

Festivale katılacak bütün illerde huzur veren yeşilliklerle bezeli, binlerce insanın sığabileceği bir alanda pazar günü sabahı katılımcılar evlerinde hazırladıkları kahvaltıyla katılırlar. Festival alanı girişinde herkese Van otlu peyniri, Van cacığı, murtuğa ve kavut ikramı yapılabilir. Ayrıca festival alanında satış stantları kurularak Van’a ait bal, ceviz,  ev reçeli, kavut, çörek, ev yoğurdu,  gibi ürünler satılabilir. Festival alanında Van çocuk oyunları, müzik dinletileri, halk oyunları gösteri yapabilir. Festivalin amacı yalnızca bir araya gelmek olmamalı.  Ev ekonomisine katkı sağlanmalıdır. Çünkü ekonomik ayağı olmayan bu tür etkinlikler ilgi görmüyor.

Her yıl geleneksel hale getirilecek  “Van Kahvaltı Festivali”nin büyük bir ilgi göreceğine inanıyorum.  Beslenme kültürümüzü “Van Kahvaltı Festivali” ile geleceğe kültür zenginliği ve marka değer olarak taşımak mümkündür.

                       “Ermenistan'ın da üzüntülü olduğunu belirtmesi gerekiyor”

ABD Louisville Üniversitesi Tarih Profesörü Justin McCarthy Van’ın yakın tarihi 1915 Rus işgali ve Ermeni olayları hakkında en geniş bilgiye sahip olan, Van ile ilgili araştırmaları bulunan,   Van’ın yakın tarihte yaşadığı acıları, işgali ve ıstırapları Dünya’nın çeşitli üniversitelerinde, konferanslarda, panellerde ve toplantılarda belgeleriyle dile getiren çok saygın bir akademisyendir.

McCarthy “ Bırakın Tarihçiler Karar Versin” makalesinde Ermeni yalan ve iftiralarına karşı Türkiye’yi uyararak şöyle diyor:  “Hangi kazanım için olursa olsun, kendi ataları hakkında söylenen yalanları kabul etmenin onurlu bir davranış olmadığını bilirler. Ben, ayrıca inanıyorum ki, bir gün, belki yakında, belki daha ileriki gelecekte, gerçek tüm dünya tarafından tanınacaktır.”

3. Dünya Türk Forumu’na katılan Justin McCarthy Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Nisan günü 1915 olayları ile ilgili “ 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermeniler‘in huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz”  taziye mesajını yorumlayan Justin McCarthy, "Başbakanın taziye sunması son derece yerinde bir davranış. Ama Ermeniler de ölen Türkler için aynı şeyi yapmalıydı. Anlamaları gereken şu ki; Başbakan'ın üzgün olduğunu belirtmesi Türkiye'nin suçlu olduğunu göstermez.” diyor.

Konunun tarihçilerden oluşan bir komisyona bırakılması gerektiğini dile getiren McCarthy,  her fırsatta Türk-Ermeni ilişkilerinin düzelmesi için özellikle diyalog köprüsünün kurulması gerektiğini vurguluyor.   Ermeni komşularımızla yeniden dostluk kurulması; ortak acılara ortak saygı, ortak yas, duygudaşlık ve diyalogdan geçiyor.  

Yazarın Diğer Yazıları