İkram Kali

Van kahraman çocukları unutmuyor

İkram Kali

Her yıl ocak ayı yaklaştığında, titreyen çocukları gördüğümde, lapa lapa kar yağdığında Van’da Erek, Gevaş ilçemizde Çadır (Artos) Dağına kar düştüğünde, dondurucu soğuklar hissedildiğinde Vanlı 120 kahraman çocuğun yaşadıkları trajediyi hüzünle anlamaya çalışırım.

Kahramanlık, fedakarlık memleket sevdası ve çocuklar ile ilgili bir çift söz, bir yanık  türkü duyduğumda onların bir asır öncesi  yürek burkan unutulmaz kahramanlık hikayesi akılma gelir.

Karlı dağların yürekli aslanları Vanlı 120 Kahraman Çocuklardan söz ediyorum.

1915 Ocak ayında Hoy cephesinde Ruslarla çarpışan askerlere Van'dan gönüllü cephane taşıyan 120 Vanlı Kahraman Çocuklar Van’a dönüş yolunda dondurucu soğuk bir havada tipiye tutulurlar.  Hoy ve çevresinde etkin olan  Şikak (Ebdoyi ) aşireti ağası namı diğer Simko İsmail Ağa’nın adamları tarafından 80 çocuğun cansız bedeni karlar altından çıkarılır. Donmak üzere olan 40  yiğit çocuk Van’a getirilir. Bütün çabalara rağmen çocuklardan 22’si kurtarılır.  Sonuçta 120 Vanlı isimsiz kahraman çocuklardan 98'i  hayatını kaybeder. Çocukların kahramanlığı tarihe mal olur.

1975 yılında dönemin Van Belediye Başkanı Tayyar Dabbağoğlu tarafından Kurtuluş Parkı içinde 120 Vanlı kahraman çocuklar anısına ''120 Vanlı Kahraman Çocuklar” anıtı dikilmiş. Van’da bir okula Kahraman  Çocuklar Borsa İstanbul İlkokulu adı verilmiştir.

2008 yılında Vanlı çocukların destansı kahramanlığı yapımcı ve yönetmen Özhan Eren tarafından “120” isimli filmiyle beyaz perdeye aktarılarak anlatıldı. Büyük ilgi gören filmin çekimleri Van ve Safranbolu’da (Eski Van evleri yıkıldığı, eski Van’ı yansıtan geleneksel Van mahallesi sokakları kalmadığı için) gerçekleştirildi.

Kahraman Vanlı çocukları unutmamak emeklerinin zayi olmadığını anlatmak üzere 2008-2009 yıllarında Van Kalesi önünden Kurtuluş parkına kadar “Van Kahraman Çocuklarını Anıyor” anma yürüyüşü gerçekleştirildi.

2010 yılında anma yürüyüşü ve etkinliğinin kapsamı genişletildi. Birinci Dünya, Çanakkale ve İstiklal savaşlarında cephede ve cephe gerisinde vatan savunmasına katılarak destan yazan, tarihte altın harflerle isimlerini kazıyan İstanbul, Trabzon, Balıkesir, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Erzurum, Tokat İzmir gibi illerin kahraman çocuklarının dahil edilmesiyle “ Türkiye Kahraman Çocuklarını Van’da Anıyor” temasıyla  yürüyüş ve etkinlikler yapıldı.

Van kahraman çocuklarını bu yılda unutmuyor.

Vanlı kahraman çocukların unutulmadığını belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, bu  yılından itibaren her yıl düzenli olarak “ Türkiye Kahraman Çocuklarını Anıyor” anma etkinlikleri düzenleyeceklerini,  ocak ayının son haftasında gerçekleştirilecek etkinliklere maddi destek bulmaları halinde Van gibi çocukları savaş sırasında kahramanlık gösteren  illerden de belli sayıda çocukları temsilen Van’a davet edeceklerini söyledi.

Anma etkinlikleri hazırlıklarının devam ettiğini, 120 kahraman çocuğun yüz yıl öncesi giydikleri giysilerin benzerlerinin hazırlandığını kaydeden İnanç, ulusal düzeyde gerçekleştirilecek “Türkiye Kahraman Çocuklarını Van’da Anıyor” etkinliğinin Gençlik ve Spor Bakanlığı yıllık faaliyet programına alınacağını, böylece Van’ın tarihinde   yer etmiş  kahramanlığın her yıl  etkinliklerle anılacağını  aynı zamanda ilimizin  kültür  turizmine  katkı sağlayacaklarını kaydetti.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü kuruluş amacına, Van’a yakışan yararlı anlamlı sürüdürülebilir sosyal projeyi hayata geçiriyor.

Tarihi ve  kültürel  değer taşıyan anma günleri dünyanın her yerinde kültür turizminde önemli bir yer tutar. Dünyada ve ülkemizde bu tür etkinliklerin özel meraklıları vardır. Her yıl binlerce insan çeşitli ülkelerden, illerden Çanakkale ve Sarıkamış etkinliklerine katılarak kültür turizmine hareket kazandırmaktadırlar.

Van'da neden olmasın?

Profesyonelce ilgi çekici zengin içerikte ciddi şekilde  düzenlenecek  “Türkiye Kahraman Çocuklarını Van’da Anıyor” anma etkinliklerine yurt dışı ve il dışından çok sayıda ziyaretçinin katılacağına inanıyorum.  Van bu tür ilgi çekici özellik taşıyan etkinliklerle kültür turizmini renklendirerek çeşitlendirebilir.

Tarihe saygı, kültür turizmine katı böyle olur.

 

İzlerken utandık

Kayseri'de iki küçük çocuğa eziyet, yaralama ve cinsel istismardan 46 yıl hapis cezasına çarptırılan üvey annenin, çocuklara uyguladığı ve insanın kanını donduran şiddet, babanın eve yerleştirdiği kamera tarafından saniye saniye kaydedilen görüntüler insan olan herkesin yüreğini dağladı.   Kimsenin söyleyecek tek bir sözü kalmadı.

Çocukları zalimce, insafsızca döven kadını nefretle izledik. Haberi acıyla izlerken sunucunun " görüntülerin tamamını mesleğimiz gereği biz izledik. İzlerken utandık, üzüldük yüreğimiz parçalandı. O görüntüleri maalesef veremiyoruz"  sözleri daha yaralayıcıydı. 

İzlemeye gerek yok.  Üvey anne neler yapabileceğini gösterdi. Sevgiden insanlıktan merhametten yoksun üvey annenin işkencesine uğrayan çocukların ruh dünyası ezildi bitti, psikolojileri tükendi.

Bu tespit edilebilen.

Kim bilir kaç körpe çocuk bu tür zalim işkencelere maruz kalıyor. Kim bilir kaç vicdansız ahlaksız insan çocuklara acımasızca şiddet uyguluyor. Kim bilir kaç çocuk bu şekilde ezilerek savrulup gidiyor.

Herşey gizli saklı.

 

Köpeğin vicdanı

Uzaklardan gelen bir haber görüntüsü daha izledim.   Haberde bir köpeğin annelik çabasını, vicdanını gördüm.

Hindistan'ın Chennai şehrinde bir köpek, 4 yavrusunu sel sularında boğulmaktan kurtarmak için inanılmaz bir mücadele verdi. Anne köpeğin, yaşatma mücadelesi bir yanda, çocukları işkence ederek öldüresiye döven üvey anne bir yanda.

Sizce gerçek hayvan hangisidir.

Yazarın Diğer Yazıları