İkram Kali

Van Havaalanı'nın mazereti kalmadı!

İkram Kali

Ülkemizde ilk Sivil Hava Taşımacılığı 1933 yılında 5 uçaklık küçük bir filo ile "Türk Hava Postaları" adı ile başlatıldı.Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. Yılına ulaşıldığında Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan "Havayolları Devlet İşletme İdaresi" Türkiye'de sivil hava yolları kurmak ve taşıma yapmak üzere görevlendirildi.
Bu görevlendirmeden 10 yıl sonra, 1943 yılında Van Havaalanı hizmete açıldı. 24.02.1993 tarih ve 93/4138 sayılı Bakanlar kurulunun kararıyla giriş-çıkış hudut kapısı olmasına karar verilen Van havaalanımıza, Bakanlar kurulunun 20.08.2001 tarihli kararıyla eski başbakanlardan, örnek devlet adamı, Vanlı Ferit Melen'in isimi verilerek Ferit Melen Havaalanı olarak değiştirildi.
Van Havaalanı DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen sivil kategorideki Türkiye'nin ilk havaalanlarından biridir.  
Vanlılar 69 yıldır hava yoluyla yolculuk ediyor.  Oysa günümüzde birçok il daha yeni uçakla tanışıyor.  Van konforlu yolculuk yanında çağın getirdiği yeniliklerle, modayla, gelişmelerle uçak sayesinde daha erken tanışmıştır. Bu nedenledir ki Van'ın yüzü hep yeniliğe,  gelişmeye, değişime doğru olmuştur.Van Havaalanı sağladığı ulaşım kolaylığı ile ilimizin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına da önemli katkılar sunmuştur.  Vanlıların fotoğraf albümlerinde uçakla çekilen fotoğrafların ayrı bir yeri vardır.  
DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen, köklü geçmişi,1976 Çaldıran, 2011 Van-Erciş depremlerinde Van'ın eli kolu, kalbi olan Ferit Melen Havaalanı önceki gece tarihibir gün yaşadı. 
Coğrafi şartlardan dolayı bütün çabalara rağmen Van Havalimanı'na ILS sistemi (aletli iniş sistemi) bir türlü kurulamadı. ILS sistemi kurulamayınca da olumsuz hava koşullarında uçakların Van'a inişlerinde sürekli sorun yaşandı.1994 yılında önemli bir uçak kazasıda yaşadık.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal'ın çabalarıyla uyduya dayalı çok hassas yaklaşma sistemi ileönemli soruna kalıcı çözüm getirildi. 
Türkiye'de ilk kez Van Havalimanı`nda uygulanacak sistemle uçakların, yaklaşma, iniş ve kalkışlarında yerde kurulu sistemler yerine, uydulardan yararlanılacak.  Sistem Van Havalimanında doğal coğrafya yanında direk, bina, anten gibi yaklaşık 66 bin yapay mania da tek tek değerlendirilerek hava araçlarının takip edeceği rota ve kullanacakları en düşük irtifalar belirlenerek uygulamaya alındı.
Bu Türk Havacılığı ve Van açısında açısından önemli bir aşamadır.

Sistemle neler değişti:
BİR:
Sistem sonrası gece uçuşları ile yolculara işlerini gündüz tamamlayıp gece evlerine geri dönebilmeimkanı sağlandı.
İKİ: Van Havalimanı'nda pistedirekt yaklaşma imkânı sağlanarak, turlu yaklaşmadan kaynaklanan sıkıntılar sona erdi. Mesafe şartları cihaz sayesinde sıfıra indi.
ÜÇ: Olumsuz hava şartları veya düşük görüşün hâkim olduğu koşullarda gerçekleştirilen uçuşlar için yaşanan pas geçme ve sefer iptalleri ihtimali büyük oranda ortadan kalktı.  Yani pist üzerindefren sisteminietkileyen buzlanma kar olmadığı takdirde sis bulut, kar, yağmur ortamında havaalanına sıfır görüş şartları olsa dahi uçaklara inme koşulları sağlandı.
DÖRT: Havalimanı'na yapacak yatırımlarla havaalanının kapasitesi 7 milyon yolcuya çıkarılıyor. 
Yapılanlar Van'ın hava ulaşımında önemli bir dönüşüm ve gelişmedir. Ancak Van Ferit Melen Havalimanı'n da pist ve terminal sorunu hala devam ediyor. Pist kısa, terminal yetersidir. Çözüm ikinci havaalanıdır.
 
                                                               
'Van İçin Bir Şarkı Bestele'
Van Valiliği ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü tarafından düzenlenen 'Van İçin Bir Şarkı Bestele' şarkı yarışmasının finali önceki akşam yapıldı. 221 eserden finale kalan birbirinden güzel 10 eser sanatçılar tarafından canlı performans olarak seslendirildi.  
Final gecesine Vanlılar damgasını vurdu.  Öğretim Görevlisi Vanlı M.Murat Oto'nun koordine ettiği gecede 14 Vanlı yetenekli genç müzisyen eserleri başarıyla çaldı,  TRT Müzik Kanalı Koordinatörü Vanlı İsmail Güngör finali TRT Müzik Kanalı'ndan canlı yayınladı.  Vanlı TRT sanatçıları Mehmet Özkaya,  Kadir Adıgüzel besteleri seslendirdi. 
İşte Van'ın gücü ve geldiği nokta. 
Final gecesine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Vali Münir Karaloğlu, YYÜ Rektörü Peyami Battal, Van Vali yardımcıları, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Van Milletvekilleri, Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Kayahan Türkmenoğlu, Kamu kurum ve kuruluş amirleri ile vatandaşlar katıldı.  
Her yerde boy göstermekten keyif alan bazı meslek odaları,  sivil toplum kuruluşlarının seçkin başkan ve yöneticileri ile duyarsız, biraz da kıskançlık içinde olan çevreler finale katılmadı!  Van'ın kültürü olmadan ekonomik hayatının tek başına anlamı yoktur. Her şey para değil. Sorumluluk,   duyarlılık memleket sevgisiyle alakalıdır. 
Her ilin kültürüne has manisi türküsü,  bilmecesi, fıkrası, hikayesi var. Ama her ilin şarkısı yoktur. Şarkı sahibi il olmak başka şeydir. Şarkı disiplindir,  uyumdur, ahenktir, kültür düzeyidir, nağmedir. Van'ın önceki akşam bu eksikliği giderildi. 
Proje Koordinatörlüğünü Van Gölü Çevresi Tarihi Eserler ve Kültürel Değerleri Arş. Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi M.Murat Oto'nun yürüttüğü 'Van İçin Bir Şarkı Bestele' yarışmasıyla artıkVan'ın zengin kültür hazinesinde dillerden düşmeyecek onlarca şarkısı var. Van'ın farklı bir yüzü, farklı bir gücü daha ortaya konuldu. 
Zenginliğimize zenginlik, renklerimize renk kattık. 
TRT'nin ünlü sunucusu Mustafa Yolaşan sunduğu 'Van İçin Bir Şarkı Bestele' beste yarışmasının finalini Türkiye TRT Müzik kanalından ilgiyle heyecanla izledi.
Jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda
 Cavit Ersoy tarafından bestelenen ve Kadir Adıgüzel tarafından seslendirilen;'Çok Sevgiler Geçti' şarkısı birinci olurken, bestesi Engin Çır'a ait 'Bir Van Sevdasıdır' şarkısı ikinci, Bestesi Buğra Sercan Sahil'e ait 'Sanki Ufuk Hergün Ateş Dansında' şarkısı ise üçüncüoldu. Yarışmada birinciye 7 bin TL, ikinciye 5 bin TL, üçüncüye ise 3 bin TL para ödülü verildi. 
Türkiye'nin alanında en önemli isimlerinden Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça, Erol Sayan, Amir Ateş, Yılmaz Yüksel, Bilge Özgen'den, yarışmanın jüri üyeliğini yaptı.Finalde10 şarkı TRT sanatçıları; MelihatGülses, Mehmet Özkaya,  Vanlı Yahya Geylan, Canan Ulusezgin Geylan, Vanlı Kadir Adıgüzel tarafından canlı performans olarak seslendirildi.
İlk defa düzenlenen 'Van İçin Bir Şarkı Bestele' şarkı yarışması çok başarılı olmuştur. Destekleyenlere, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.  Geleneksel hale gelmesini ümit ediyoruz. 
Yarışmayla kuruluş çalışmaları süren YYÜ Devlet Konservatuarı ve Van önemli kazanımlar elde  etmiştir.

Yazarın Diğer Yazıları