İkram Kali

Van Havaalanı’ndaki ayıpları kim giderecek?

İkram Kali

Tarihi, doğası, kültürü yanında özellikle hava yolu ulaşım imkânıyla Van bölgesel öneme sahip, merkezi  bir kenttir.

Van’ın gelişmesinde, kalkınmasında  zaman içinde daha da önem kazanmasında havayolu ulaşımının  büyük payı ve etkisi  vardır. Zira uçak yolculuğu zaman, kültür, çağdaşlık, iletişim ve etkileşim demektir. Öğünmek gibi olmasın, ama Türkiye’de uçakla ilk yolculuk yapmaya  başlayan  az sayıdaki  şehir halkından biri Vanlılardır.

Vanlıların uçak konforuyla tanışmalarının  geçmişi 73 yıl öncesine  uzanır.

1943 yılında hizmete açılan ve DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Van Havaalanı Türkiye’nin sivil kategorideki ilk havaalanıdır.  Günümüzde Van'ın muadili  olan şehirlerden Erzurum Havalimanı 1947’de, Diyarbakır Havalimanı 1952’de, Trabzon Havalimanı 1957’de, Antalya Havalimanı 1960’da, Gaziantep Havalimanı 1976’da açılmıştır.

Bu arada  şehirlerarası kalkınma, gelişme yarışında havayolu avantajıyla Van'ın diğer şehirlerden bir adım önde başladığını söylemek sanırım  yanlış olmaz.

1993 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla giriş-çıkış Hudut Kapısı kimliği kazanan Van Havaalanı’nın ismi 2001 yılında Bakanlar Kurulunun almış olduğu kararla değiştirildi. Havaalanına eski Başbakanlarından, Maliye ve Milli Savunma eski bakanlarından, uzun yıllar Van milletvekilliği yapan, Van’ın gelişmesinde, kalkınmasında büyük emekleri olan, örnek devlet adamı ve politikacı, Van’ın efsane levent şahsiyeti  rahmetli Ferit Melen’in ismi verildi.

Van Ferit Melen Havalimanı yıllar içinde artan yolcu  sayısı ve uçak trafiğiyle sonuçta  dikkat çeken havalimanlardan biri oldu.

DHMİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı Ağustos ayı havalimanı istatistiklerine göre, Van Ferit Melen Havalimanı’nda iç hat yolcu trafiği bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 134 bin 434, dış hat 131 olmak üzere yüzde 4 artışla toplam yolcu sayısı 134 bin 565’e ulaşmış. İç hat iniş-kalkış yapan uçak trafiği bin 73, Dış hatlar uçak trafiği 6 olmak üzere toplam uçak trafiği bin 79 olurken, yük (kargo+posta+bagaj) trafiği toplamda yüzde 52 artışla bin 811 ton olarak gerçekleşen Van Ferit Melen Havalimanı bir önceki (2015) yılın ilk 8 ayına göre yüzde 10 artışla bir milyon bin 594 yolcuya hizmet vermiş. Hizmet verilen toplam uçak trafiği  yüzde 11 artışla 7 bin 909, yük trafiği ise yüzde 13 artışla 9 bin 291 tonla yükselmiş durumda

Köklü geçmişi, ucak ve yolcu trafiği  Van Ferit Melen Havalimanı’nın önemli  bir hava ulaşım noktası olduğunu ortaya koymaktadır Ancak bu önemini  fiziki olarak tamamlayan  Havalimanını  tweminali Van'da görmek maalesef mümkün değil.

Van’dan yıllar sonra kurularak hizmet vermeye başlayan Havalimanları modern görünüme, çağdaş işletme anlayışına kavuşurken Van Ferit Melen Havalimanı ekle-uzat, yap-boz  ve onar mantığıyla otogara benzemenin ötesine bir türlü geçmemiştir.

Neden otogara benziyor diyeceksiniz?

BİR: Bekleme salonunda dizilen satış kulübelerinin gecekondu görüntüleri Van’daki uyumsuz, çarpık kentleşmeyle uyum sağlamış.

İKİ: İnsan yoğunluğu olan bekleme salonu gibi kapalı ortamda, kötü koku yayarak haşlama ithal mısır satılan tek havalimanı Van’dır.

ÜÇ: Yolcu sayısı sürekli artmasına rağmen 1 adet kısa mesafeli yetersiz Gelen Yolcu Bagaj Konveyörü önünde yığılan yolcuların gerilerek, ite kalka bagajlarını alabilme  yarışı devam ediyor.

DÖRT: Yapım işi mahkemelik olan Havalimanının Van’a yakışmayan çevre düzeni pardon çevre düzensizliği  Van'a yakışmıyor.

BEŞ: VIP yani siyasiler,  yani özel yolcular özel kapılarından uçaklarına giriş çıkış yaptıkları için havalimanında diğer yolcuların yaşadığı sorunları, terminaldeki sıkıntıları, eksikleri, ayıpları görmüyorlar.

Gelelim ayıpların en büyüğüne.

Mesela Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçaktan indiğinizde ya da alana girşinizde tanıtım  yazılarından hangi alana indiğinizi anlıyorsunuz. Çıkış salonuna ilerlediğinizdeyse  hayat hikâyesini okuyarak alana ismini verilen Sabiha Gökçen'inin kim olduğunu öğreniyorsunuz.

Van Ferit Melen Havalimanı’na indiğinizdeyse hangi alana indiğinizi uçakta anons yapılmazsa bilmeyebilirsiniz. Çünkü alanda isim yok.

Ayıp bununla bitmiyor.

Van Ferit Melen Havalimanı’nda yolcuysanız  Havalimanı’na ismi verilen Ferit Melen’in  kim olduğunu  merak ediyorsanız öğrenme imkânınız yoktur. Çünkü  sözde modern olan terminalde görsel kirlilik yaratan yığınla reklam tabelası, büfe, mısırcı, kırık dökük görüntüler görebilirsiniz ama  buraya ismi verilen devlet büyüğüne ait bir resim, yazı, köşe göremezsiniz!

Van’da büyük emekleri olan Başbakanlık yapmış değerli devlet adamına yapılan bu saygısızlık, vefasızlık kabul edilemez. Gelen-giden yolcu salonlarında Ferit Melen'in özgeçmişinin yer aldığı köşe hazırlamak istenirse  zor değil..  Acaba birileri mi istemiyor?

Vanlılar, yetkililerden Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki  ayıpların, kusurların ve  sorunların kısa sürede giderilmesini bekliyor.

 

Terörü nefretle kınıyorum

Amerika, Rusya, Almanya, Irak, Suriye, PKK, FETÖ, IŞİD, PYD, DHKPC, CIA, KGB, El Kaide, Taliban örgütleri Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğine saldırıyor. Şemdinli de 10 asker 8 sivil şehidimize yüreğimiz yanıyor. Her türlü terörü nefretle kınıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları