İkram Kali

Van Gölü Ekspresi ama Van'a gelmiyor!

İkram Kali

Yıllardır yapımı heyecanla beklenen temeli 18 Mart 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde  çalışmalar devam ediyor.

Yap-işlet-devret" ihaleyi kazanan "Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş."yi (ÇOK A.Ş.) kuran Yapı Merkezi, Limak İnşaat, Koreli SK ve Daelim Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu,   1915 Çanakkale Köprüsü'nün derinliğinin Avrupa kıyısında 37, Asya kıyısında 45 metre olacağını gazeteci Vahap Munyar'a anlatmış.

LİMAK Yatırım Holding ve ÇOK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı   Bitlisli Nihat Özdemir'in başaralı kızı Ebru Özdemir de Munyar'a 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu projesine hızla devam ettiklerini, iki kule arasındaki 2023 metrelik uzunlukla dünyanın en geniş ara açıklığına sahip asma köprüsü olacağını, projenin İstanbul üzerinden geçen transit trafiği rahatlatacağını vurgulayarak, köprü ve otoyolların Ege, Batı Akdeniz, Güney Marmara ve İç Anadolu'nun ekonomik hareketliliğine ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına dikkat çekmiş.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti  kuruluşunun 100. Yılına   isimi gibi kendisi de önemli olan dev  eserle girecek. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun.

1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarını ülkemiz,  milletimiz ve geleceğimiz için heyecan ve gurur duyarak okurken Van-Tatvan Demiryolu'nu hayal ettim.  Bu devasa eseri vücuda getirecek olan Türkiye'nin istemesi halinde Van-Tatvan Demiryolu hattını da rahatlıkla yapabileceğini bir kez daha düşündüm.

Bir an...Van-Tatvan Demiryolunun hayata geçtiğini… Ankara Garı'ndan Van Gölü Ekspresi ile Van'a gelmek üzere yola çıkan yolcuların… İran'dan, Van'dan Ankara'ya gidecek yolcuların… Kesintisiz yolculuk heyecanını, mutluluğunu ve keyfini hayal ettim. Ahlat da baston, Adilcevaz da ceviz, Erciş de siyah üzüm aldıktan sonra Van'a varışlarını gönüllerince gezip eğlendikten sonra unutulmaz anılarla geri dönüşlerini düşündüm.

1915 Çanakkale Köprüsü'ne 1918 Van Gölü Demiryolu'nu eklemek  Van Gölü Havzası ekonomisine, turizmine katkı, Türkiye'nin Asya ile bağlantısına tarihsel boyut kazandırır. 

 

 

Van Gölü Ekspresi yolcuları mağdur

Tatvan- Van demiryolu hattı konusu açılmışken mağduriyet yaşayan Van Gölü Ekspresi yolcularının ulaşım sorununu  belki çözüm bulunur umuduyla yetkililerin, siyasilerin dikkatine sunmak istiyorum. 

Van Gölü Ekspresi ile Van'a gelmek isteyen yolcular Ankara'dan hareket ederek Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ ve Muş güzergâhından Tatvan'a varıyorlar. 60 istasyonda durduktan sonra tren yolculuğu Tatvan'da son buluyor. Masal gibi film Tatvan'da kopuyor.  Heyecan yerini arayışlara bırakıyor. Çünkü tren yolculuğu sonrası Van Gölü üzerinden feribotlarla Van'a ulaşacağını umut eden yolcular hayal kırıklığı yaşıyor. Ellerinde bavullarıyla şansları varsa otobüsle yoksa jet hızıyla yol alan, turizmi yalnızca para kazanmak olarak gören minibüslerle Van'a gelebiliyorlar. Geri dönüşte aynı macerayı  bir kez daha yaşıyorlar.  

Gruplar halinde Van Gölü Ekspresi ile Van'a gezmeye gelen insanlar tren yolculuğu sonrası Van Gölü'nün eşsiz güzelliklerini feribot yolculuğu ile keşfederek Van'a varmak istiyor.  Ama böyle bir imkân yok maalesef.

Van'ın siyasileri, yetkilileri ilgilenirse, minibüs lobisi de taş koymazsa çözüm kolaydır.

Van Gölü Ekspresi'nin Tatvan'a varış ve hareket saatlerine göre Tatvan- Van arasında  karşılıklı feribot seferleri bırakılırsa sorun büyük ölçüde çözülür.  Aynı zamanda Van daha cazip hale gelerek yerli turist akınına uğrar. Tatvan-Van demiryolu hattı gerçekleşmeyebilir. Ama eski feribotların turizm amacıyla değerlendirilmesi mümkündür.

Konaklama, hizmet sektörü dışında büyük yatırım gerektirmeyen bacasız sanayi turizmden daha fazla pay almak isteniyorsa cazip alternatifler üretilmesi, basit sorunların çözülmesi ve turizm kültürü oluşturulması gerekiyor. Cilalı laflarla peynir, pardon turizm  gemisi  yürümüyor.

 

 

Feribot festival gemisi oldu

Atıl durumda olan feribotlar Van Gölü Ekspresi yolcuları ve turizm için değerlendirilsin dedik ya. Birilerinin hemen " olmaz" diyeceğini duyar gibiyim. Ama olmaz diyeceklere nelerin zamanında olabildiğini bir örnekle hatırlatmak istiyorum.

1993 yılında…

 Van Valiliği öncülünde meslek odalarının, belediyelerin, kurum ve kuruluşlarını ve sevgili Vanlıların gönüllü  katılımıyla ilçeleri de kapsayan 7 gün 7 gece süren 1. Van Turizm ve Kültür Festivali düzenlendi. Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak festivalin her aşamasında özveriyle görev alarak  şehrimize hizmet etmeye çalıştık. 

26 yıl önce…

Turizme ve tanıtıma hizmet etmek, ufuk açmak, farkındalık yaratmak amacıyla festival süresinde harika etkinlikler gerçekleştirildi. TRT'nin canlı eğlence programlarını yayınlamasının yanı sıra Tatvan Liman Müdürlüğü ile iletişime geçilerek bir feribot kiralandı.  Süslenip bezenerek festival gemisine dönüştürülen feribotta yemek ikramlarının yanı sıra müzik eğlence ve gösteriler yapıldı.  Van Gölü'nün mavi sularında gerçekleşen feribot gezisine katılanlar unutulmaz anlar yaşadı. Van bir ilke tanık oldu.

İstenirse, aşkla çalışılırsa  olmaz, yapılmaz denilen her şey yapılabilir. 

Yazarın Diğer Yazıları