İkram Kali

Van geleceğe kanat çırpıyor

İkram Kali

Tekrarlamakta zarar yok. Yorgun yürekli Vanlıların güzel haberlere, heyecan yaratan gelişmelere, özlem duyulan hizmetlere ihtiyacı var.  Vanlılar, belediyelerden, ilgili kurumlardan yaşamı kolaylaştıracak başka şehirlere özen duyurmayacak çağdaş hizmetler bekliyor. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Van, akılcı uygulamalarla önümüzdeki 3 inşaat sezonunda  çağdaş şehir kimliğine ve  görünümüne kavuşabilir. İnanılırsa  Van gerçekten aydınlığa kavuşabilir.

İlimizin şehir kimliği, imara uygun yapılaşması, Van Gölü’nün kurtarılması gibi temel sorunları yanında acil çözüm bekleyen sorunlarından biri ve en önemlisi toplu ulaşım ve trafik sorunudur. Trafik karmaşası çarpık kentleşmeyle ve köylüleşen yöneticilik anlayışı ve yozlaşan kent kültürüyle paralellik gösteriyor. Karayolu ile şehrimize girişlerde yol kenarlarına dizilen pardon iç içe geçmiş ruhsatsız, çarpık, plansız, mimari değeri olmayan zevksiz yapılar şehrimizin bu güne kadar hangi mantıkla yönetildiğini anlatmaya yetiyor.

Bilgi birikimiyle ilimizin sorunlarına projelerle köklü çözüm arayan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, bir türlü çözülemeyen toplu ulaşım ve trafik sorununu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi  (UKOM) tarafından hazırlanan projelerle ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyleyerek sıraladı:

Toplu taşıma yapan mevcut minibüs depolama alanları şehir dışına çıkarılacak.   673 minibüs ring seferleri sonrası şehir dışındaki depolama alanlarına park edecek.

Bir yolcu için trafiği alt üst eden toplu taşıma araçlarında 1 ay içinde iç ve dış kamera olacak. Kayıtlar 7 gün muhafaza edilecek.

Kent trafiğinin daha düzenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacak Parkomat uygulamasına geçilecek.

Yeni uygulamalar ve kararlı denetimlerin yanı sıra ihtiyaca göre alınacak güncel önlemlerle toplu ulaşım ve çileye dönen trafik karmaşasında sürdürülebilir düzen sağlanacağına inanıyorum. Yeter ki cesur ve istikrarlı olunsun.

 

 

Deniz taşımacılığı geri geliyor

Geçmişte Van Gölü üzerinde toplu ulaşım dile getirilmiş ancak bir türlü hayata geçirilememişti. Van Denizi üzerinde asırlar önce yapılan taşımacılık yeniden hayat bulacak Deniz yolculuğu ile halkın daha rahat ve güvenli bir ulaşıma kavuşması sağlanırken, şehir içi trafiğinin de rahatlaması hedefleniyor.

Şimdi Vangölü üzerinde ilk kez toplu taşıma seferleri başlayacak. Mustafa Yalçın ilk etapta Edremit-İskele ve Üniversite arasında toplam 16 km’lik bir rotada iskelelerin yapılmasının ardından karşılıklı yolcu taşınacağı müjdesini verdi. Van Gölü üzerinde toplu taşıma haberi Vanlılar arasında büyük heyecan yarattı.  Van Denizi üzerinde bütün kıyılara teknelerle yolculuk yapmış bir Vanlı olarak gemi yolculuğunun büyük ilgi göreceğini şimdiden söyleyebilirim.

Başka bir şey daha olacak.

Türkiye’de deniz üstünde kendi il sınır suları içinde şehir hatları toplu yolcu taşımacılığı yapan iki kent var. Biri İstanbul diğeri de İzmir. Üçüncü kent Van olacak. Edremit, İskele, Üniversite arasında yolcu taşıyacak şehir hataları vapurlarıyla toplu taşımaya katkı sağlanmasının yanında konforlu, keyifli deniz yolculuğu ile toplumda deniz kültürü gelişecek.  Deniz yolculuğunda insanlarımız yeni güzellikler, dostluklar keşfedecek, Van Gölü’ne sahip çıkma farkındalığı güç kazanacak.

Vanlılar motor gücü yüksek konforlu deniz otobüsleri veya gemilerle yolculuk yaparak Van denizine bir adım daha yaklaşacak. Van Gölü üzerinde işleyen gemilerle, sahil yolu ve sahil parklarıyla kentimiz farklı bir güzellik, hareketlilik kazanacak.

Vanlılar keyifli deniz yolculuğunda martılara ekmek atarken yeni umutlara kanat çırpacak. Vanlıların deniz yolculuğu şiirlere, şarkılara, aşklara, anılara, öykülere esin kaynağı olacak. Kadıköy, Beşiktaş, Karşıyaka iskeleleri benzeri Van Deniz Otobüsleri (VDO) şirin iskelelerinin gişelerinden bilet alarak gemiyle yol almak gerçekten çok güzel olacak

Şehirleşmek, çağdaş bir kent olmak için bunlar önemli gelişmeleridir. Ancak yeterli değildir.

* Merkezde İpekyolu, kuzeyde Tuşba, güney de Edremit ilçelerinden oluşan üç ilçe belediyesinin kendi sınırları içinde öngördükleri ve hayata geçirdikleri ciddi projeler var. Büyükşehir Belediyesi ve üç ilçe belediyesi şehrimizin mimarisi, kent kimliği, sahil yolu, kültür sanat etkinlikleri ve bazı sosyal projelerde koordinasyon içinde bütünlük sağlayarak ortak hareket etmeleri gerekir.

* Van gerçek şehir kimliğine kavuşturulmak isteniyorsa bir taraftan da kentimizin kültürel sanatsal yüzü ve zenginlikleri ön plana çıkarılmalıdır. Uyduruk festivallerle, birilerine çıkar sağlayan etkinliklerle Van kültür sanat şehri olamaz. Anıtları, heykelleri, sokak etkinlikleri, söyleyişleri,  şiir günleri, basılan kent kitapları, kültür parkları, anfi tiyatroları nihayet devasa konser, gösteri salonlarıyla Van kültür sanat kenti olduğunu ortaya koymalıdır.

* Van’ın yaşayan hafızasını oluşturacak Van eserlerinden oluşan Şehir Kütüphanesi, Kent Müzesi kısa sürede hayata geçirilmeli. Van’ın Kurtuluşunun 100. Yılında, 2 Nisan 2018’de hizmete açılmalıdır.

* Tüm kaldırım kenarlarına, orta refüjlere ilimizin iklimine uygun belli yaşa gelmiş köklü ağaçlar dikilerek kente yeşil ama düzenli görünüm sağlanmalıdır.

* Çirkin yıkık dökük durumda bulunan Halk pazarları İstanbul Mısır Çarsı benzeri mimari projeyle semt pazarı esnafına ve kentin turizm ekonomisine kentsel dönüşümle kazandırılmalıdır. 

* Beşyol Ferit Melen Meydanı Hazreti Ömer Cami, Tayyar Dabbağoğlu Parkı önü, kayalara çıkan Van Balığı heykeli kavşakla birlikte yeniden ele alınmalı. Çirkinliği giderecek, caminin görünümünü gölgeleyen Aydın Talay Yer Altı Çarşısı girişi, yakıt pacası ve kalabalık görüntülere yeni projeyle son verilmelidir.

* 1980 ‘de kapatılan Topraksu Bölge Müdürlüğü’nün Vanlı merhum Müdürü Dölay Şaşıhüseyinoğlu tarafından Toprakale’de oluşturulan Kent Ormanı ağaçlandırmalar ile canlandırılmalıdır.

* Büyükşehir Belediyesi zaman ve kaynakları verimli kullanma adına asfalt gibi bazı işlerde ve hizmetlerde hizmet satın alma yolunu tercih etmelidir.

* Kardeş belediyelerden teknik destek yanında kent yararına makul taleplerde bulunulmalı.

* Ulaşım imkanları kısıtlı, çağdaş şehir planıyla uyuşmayan, hantal mimari projeyle yapılan, bol odası, uçuk giderleri olan işlevsiz Büyükşehir Belediye hizmet binası Üniversite, Milli Eğitim Müdürlüğü, Vakıf üniversitesi gibi kurumlara devredilerek yeni bir hizmet binası çağdaş şehircilik anlayışına uygun yerde yapılmalıdır. 

Mazeret yok, imkân çok. Tarihi fırsatı iyi değerlendirerek eser yaratanlar kentte ve gönüllerde iz bırakarak saygıyla, güzel dileklerle anılacaklar. Zamanı ve kaynakları doğru kullanamayanlar, egoları için havanda su dövenler öncekiler gibi unutulup gidecekler.

 

Dönüşüm böyledir

Kendi müşteri potansiyelini yaratan Alışveriş Merkezleri şehrimizin ekonomisine, sosyal hayatına ve istihdamına katkılar sağlıyor. Düne kadar AVM açılsın açılmasın tartışmaları yapıldı. Bir ara da “yabancıdan alma yerliden al” gibi saçma kampanyalar yürütüldü. Şimdi yeni AVM’ler kurulsun ama “ oraya değil buraya yapılsın”  tartışmaları yapılıyor. Değişim, dönüşüm engel tanımıyor.  

 

İranlı dostlar geldi

Mutlu olmak, bir araya gelmek, sarılmak, barışmak, huzurlu olmak bayram değil mi? Nevruz Bayramı tatiline erken başlayan İranlı dostlar her yıl olduğu gibi genç yaşlı, çoluk çocuk ikinci memleketleri Van’a geldiler. Bayramı Van’a taşıdılar. İlimizde turizm, belediye belgeli oteller ve misafirhanelerde toplam 4 bin 100 yatak var. Oteller dolu. İranlılar sayesinde mağazalar, eğlence yerlerinde, caddelerde iğne atsan yere düşmez. Hatırlatalım. İranlı algısı kimseyi yanıltmasın. Van’a gelen İranlıların tamamı modern ve para harcayan kesimlerden oluşuyor. Birde uluslararası sınır kapısı statüsü kazanan Kapıköy Gümrük Kapısı modern tesisleriyle açılsın siz o zaman Van’ı görün.  Van turizm, ticarete de kanat çırpıyor.

Yazarın Diğer Yazıları