İkram Kali

Van Ekonomi Forumu Geliyor

İkram Kali

Van Ekonomi Konseyi 12 oda, dernek ve kuruluşun iyi niyetlerle güç birliği yaptığı yerel oluşumdur. Konseyin yasal bir dayanağı, sekretaryası, özel çalışma ofisi bulunmuyor.  Dolayısıyla etkisi, eleştirisi, önerisi de gücü oranında kabul görüyor. 
Önceki gün Ekonomi Konseyi imar planıyla ilgili özel haberimiz sonrası basın açıklaması yapmıştı.  Açıklamada Vansesi'nin ismine atıfta bulunmadıklarından dolayı konseyi eleştirerek sitem etmiştim. Ticaret Borsası Başkanı ve Konsey Üyesi Feridun Irak ve İŞGEM Müdürü Mahmut Gedik arayarak eleştirimde haklı olduğumu dile getirdiler. 
Yazıda Van halkı adına bazı sorular yöneltmiştim. Sorulardan birinde Ekonomi Konseyi'nin imar palanı ile ilgili basın açıklamasında VATSO, VESOB, OSB Başkanlarının imzalarının neden bulunmadığını sormuştum. Dönem başkanından konsey adına sorumuza şimdiye kadar bir cevap gelmedi. 
Bekliyoruz. 
Van'da VATSO seçimleri ve bu gelişmeler yaşanırken Milliyet Gazetesi ekonomi yazarlarından eski İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkan, eski Merkez Bankası Başkanı, eski Milletvekili Yaman Törüner Ankara'da şekillenmeye başlayan, Van Ekonomi Konseyi'nin geleceğini yakından ilgilendiren gelişmeyi köşesinde anlattı. Yazıda yer alan gelişme özetle şu: 
AK Parti'nin Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, kentlerin sorunlarını ve sorunların çözümlerini kapsayan; Ankara ile İstanbul dışındaki kentlerin rekabet güçlerinin karşılaştırılabileceği bir iletişim modeli üzerinde çalışıyormuş. 
 Modele göre, her ilde politik öncelikler bir kenara bırakılarak tüm partilerin İl Milletvekillerinin, İl Belediye ve Genel Meclis Başkanlarının, İllerdeki Oda, Borsa ve Kooperatif Başkanlarının katılımıyla bir "Kent Ekonomileri Forumu" oluşturulacak. Kent Ekonomi Forumlarının  oluşturulma prensipleri arasında;
* Katılımcıların politik beklentiler dışında gönüllü kişilerden oluşması,
* İllerin güçlü ve zayıf yönlerini dikkate alarak stratejik önceliklerinin belirlenmesi ve kendi öz yeteneklerinin ortaya çıkarılması,
* İhtiyaç ve önceliklerin yıl içinde birkaç kez gözden geçirilip; yenilenebilmesi,
* Şimdiye kadar İl Milletvekilleri, çeşitli kamu kuruluşları ve sivil kuruluşlar ile üniversiteler tarafından İl hakkında yapılan çalışmaların birleştirilmesi,
* Her İl için Bakanlıklar ve ilgili kuruluşlara yönelik karşılaştırılabilir bir rapor hazırlanarak, illerde yapılacak yatırım hamlelerinin belirlenmesi,
Bütün çalışmaların tam bir şeffaflık içinde yapılmasıyla, özel sektör kuruluşlarının da illerdeki fırsatları daha iyi değerlendirip; illerde daha kolay yatırım yapabilmelerinin sağlanması, var.
Oluşturulacak olan bu yapı, politik görüşü ne olursa olsun üniversite öğretim üyeleri, iş adamları ve kent ekonomilerinin yönetiminde sorumluluk alan kişileri bir araya getirecek ve bu kişilerin kentleri hakkında bilimsel, öncelikleri belirleyen, sorunların çözümlerini öneren güncel ve diğer illerle karşılaştırılabilir bir raporu hazırlayıp her ilgiliye sunabilmelerini sağlayacak. Böylelikle, alınacak politik kararlarda keyfilik de ortadan kalkacak.
İlk aşamada, "Kent Ekonomileri Forumları"nın birer "Danışma Grubu"nun oluşturulması ve bu Grubun, Forumların sekretaryasını da yapması düşünülüyor. Forum toplantıları, alınacak kararların politik beklentilerin dışında tutulacağını göstermesi amacıyla, AK Parti İl Merkezi Binaları dışındaki prestijli mekanlarda yapılacak. Toplantılar basına kapalı olmakla birlikte, tüm ele alınan konular ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak. Forumlarda oluşan fikir ve tekliflerin partiler politikaları haline getirilmesi ve Bakanlıklarla paylaşılarak, takip edilmesi sağlanacak.
Kent Ekonomileri Forumları'nın amaçları arasında, katılımcı demokrasinin işletilmesi, sivil toplum kuruluşlarının ekonomik ve politik süreçlere katılımlarının sağlanması, her ilde nitelikli insan kaynakları ağının genişletilmesi, il sorunlarının ve politika önerilerinin ilk elden öğrenilmesi, kentlerin ekonomik fırsat alanlarının ve rekabet kapasitelerinin tespiti, illerin kendi farkındalıklarının ve kent vizyonlarının oluşturulması var.
Gelişmeye Van açısından bakarsak.
Büyük ihtimalle Van Ekonomi Konseyi gidecek, yerine Van Ekonomi Forumu gelecek. Van Ekonomi Forumu'na İl Koordinasyon Kurulu'nun sivil modeli de diyebiliriz. Forum koordinasyon, ortak akıl,  güç birliği,  dinamizm, sorumluluk, katılımcılık hedefliyor.
Etikli, yetkili Van Ekonomi Forumu topluma heyecan verir. Güzel, yararlı bir gelişme. 
Van'ın da heyecana, birlikteliğe, iletişime ihtiyacı var.  
Kent Ekonomileri Forumları oluşumu şekillenirken geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya'nın başkenti Viyana'dan dönüşte sivil toplum kuruluşlarının çözüm sürecinde devreye girmediğini söylemiş,  sitem etmişti. Forumların gereğine bu çerçeveden de bakmak lazım.

Yazarın Diğer Yazıları