İkram Kali

Van dostu Yavuz Donat

İkram Kali

Usta  gazeteci... Sabah Gazetesi köşe  yazarı Yavuz Donat ağabeyle uzun yıllara dayanan kıymetli bir dostluğumuz var.  Ağabey kardeş ilişkisi içinde sevgi ve saygıya dayalı  bu dostluktan  her zaman onur duydum.

Gazetecilik mesleğinde yarım asrı geride bırakan Yavuz ağabey,  60 yıldır  durmadan, yorulmadan,  heyecanını kaybetmeden ülke ülke,  şehir  şehir, ilçe ilçe  gezerek vatandaşın ve siyasetin nabzını tutarak yazmaya devam ediyor. 
Atatürk hariç tüm liderleri yakından takip eden ve  bir çoğuyla dostlukları olan Türk siyasetinin yakın tanığı, hafızası Yavuz Donat, gazeteciliğin örnek ustalarındandır. 

Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar, siyasetin ve ekonominin aktörleriyle, meslek odaları başkanları ve  toplumun renkli kişilikleriyle baş başa görüşen, röportajlar  yapan  Yavuz Donat,  Anadolu'nun sesidir.

Yazılarında kimi zaman Van'ın zeringedek çiçeğinin kokusunu, Van peynirinin tadını, kimi zaman Tekirdağ köftesinin lezzetini,  kimi zaman  işsiz insanların  sesini,  kimi zaman da  Anadolu tüccar ve  esnafının feryadını bulursunuz. 
Yavuz Donat ile dost, onun deyimiyle arkadaş olduğumuz yıllar  boyunca   enerji ve  heyecanından hep örnek aldım. Vansesi'ne mutlaka uğrar bir bardak çay içer. 

Geçen yıl gelişinde Yavuz Abi,  İsmet İnönü, Adnan  Menderes  başta olmak üzere  tüm liderlere yakın olan gazeteci ve köşe yazarısınız. Çok değerli  bilgileriniz, ilginç anılarınız ve  önemli  tanıklıklarınız var. Bunları kitap haline getirseniz Türkiye siyasi  tarihi için önemli kaynak ve kazanım  olur  dedim. Siyasetin kara kutusu, olayların perde arkasını  yazan Yavuz ağabey, "  Bilgi, belge ve anı  çok  ama  bunları kitap olarak yazacak zamanım yok" dedi.  
2019 Kasım ayında Yavuz Donat-Şebnem Bursalı'nın, Off The Record  adlı kitabının çıktığını basında  görünce " tamam" diyerek mutlu olmuştum.

Bir süre önce Van'a gelen Yavuz ağabey berberinde getirdiği  kitabını " Değerli kardeşim İkram Kali'ye sevgi, saygı dostlukla.  Yavuz Donat Ankara 18 Haziran 2020"  sözleriyle imzalayarak armağan etti. Yavuz Abi, daha yazılması gereken çok bilgi ve anekdotlarınız var diyerek teşekkür ettim.

Bana göre Türk siyasetinin  Evliya Çelebisi de olan  Yavuz ağabey,  aynı zamanda politik hayatın canlı  hafızasıdır. Güçlü hafızasıyla  yarım asır önce yaşanan olayları  yer, tarih, isim ve saat olarak tüm  ayrıntılarıyla anlatır.

Şebnem  Bursalı’nın  söyleşi kitabı olarak Turkuvaz yayınlarda çıkan, "Off The Record" 357 sayfa, 10  ana başlıktan oluşuyor. Kitabı bir solukta okurken  film izler gibi geçmişin darbeler, idamlar, siyasi acemilikler, gaflar, yasaklar, ihanetler, tutuklamalar, çekişmeler, küskünlükler dolu çalkantılı siyasi dönemlerine yolculuk yaptım.  Yeri geldi tebessüm ettim. Yeri geldi hayret ettim. Yeri geldi ülkemiz adına üzüldüm. 

Politika ve  sancılı demokratik hayatı  çarpıcı olaylar, anılar ve tanıklıklarla  anlatan  eseri  okurken saygın, güvenilir bir gazetecinin  kalemiyle  neleri başarabileceğine ve yönlendirebileceğine tanık oldum.

Gençlerbirliği Kulübü  Başkanı  İlhan Cavcav ile  birlikte asbaşkanlık yapan Yavuz Donat,  kitabın 43. sayfasında  " Eski Dostlar"  başlığında Şebnem Bursalı'nın  " İl il dolaştığınız için her şehirde dostlarınız var " sorusunu şöyle yanıtlıyor: 

"Evet, her yerde arkadaşım vardır. Erzurum'da Hakkı Hınıslıoglu, Trabzon'da Şadan Eren, Manisa'da Ertuğrul Aytaç, Uşak'ta Mustafa Yıldırım, Van'da İkram Kali...gibi . Gittiğim ilde ilçede kapı kapı dolaşmaya gerek yok. Dostlarımı bulunca işim kolaylaşıyor. Onlar bana bölgeyi anlatıyorlar. Seçim dönemlerinde en iyi anket, güvendiğim bu dostlarımın anlattıkları oluyor. Bugüne  kadar seçim tahminlerimde, siyasi  analizlerimde yanılmadıysam yurdun dört  köşesindeki dostlarımın sayesinde."

Dersler dolu kitaptan bazı anekdotlar...

Osman Kibar...  Bir dönemin unutulmaz İzmir Belediye Başkanı.  Bana dedi ki..."Tevazu insanın süsüdür, sakın unutma." Bunu hiç unutmadım.

***

Türk siyasetinin yazık ki hafızası zayıf.. 

***

Eskiden liderler, mitinglere eşini götürmezdi. Bülent Bey ile başladı. Bülent Ecevit miting kürsüsüne eşiyle çıkınca, diğer liderlerde seçim kampanyalarına eşleriyle birlikte gitmeye başladı.

***

Eğer bir işi severek yaparsanız yorulmazsınız. Hem benim uzmanlık alanım iç politika. Vatandaşın nabzını tutmak çok önemli. Oturduğunuz yerden Kars'ın, Tekirdağ'ın, Van'ın, Kütahya'nın nabzını tutamazsınız ki. 

***

Zirvedeyken, herkes liderin yanındadır. Ama lider zordaysa, çevresi birden boşalıverir. Bunun örneği o kadar çok ki.  ...Alkışlar sizi aldatmasın. Önemli olan fırtınalı günde yanınızda kaç kişinin kalacağı...

***

Ne yaparsan yap, dersine iyi çalışacaksın.

***

Yorucu bir günün ardından şaka yapacaksınız. Hatta bir dostunuzu işleteceksiniz. Güleceksiniz. 

***

Süleyman Demirel; Sana bir altın söz edeceğim. Not et. Günü gelince 'Demirel Söylemişti dersin' Türkiye gibi ülkelerde iki şey husumet çeker. Para ve itibar. 

***

Demirel derdi ki... "ABD'yi Bir devlet olarak düşünme. Büyük bir şirket olarak düşün. Menfaati neyi gerektiriyorsa onu yapar. "...ABD kendine kafa tutanı unutmaz. ABD  kendisini küçük düşürmez. Böyle bir durum okursa kenara not eder. 

***

Turgut Özal'ın bir sözünü hiç unutmadım. Derdi ki" Demokrasi çuvalı patlamadan kamyondan indirmektir" 

***

Toplum, devlet büyüklerinin. Bakanın. Valinin. Belediye başkanının.  Rektörün...Halktan kopmamasını istiyor.

***

İnsan Hakları Derneği  Başkanı Akın  Birdal'a suikast olunca  Mayıs 1998.   Hastanede odasına giren ve kendisiyle konuşan tek gazeteci bendim.

***

2002.Tayyip Bey seçim sandıklarını seçimden önce doldurdu, hatta oylar sandıklara sığmıyor, çuvallara konuluyor diye yazdım. Çok kişi inanmadı. Seçim, seçimden günler önce bitmişti. 

Yavuz Donat'tan genç gazetecilere  öneriler:

Okumalarını, araştırmalarını çok çalışmalarını öneririm. Bıkmak yorulmak yok. "Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden." 
İddian olacak. Ve hırsın... Ama hırs, aklın önüne geçmeyecek. İstiyorsan başarırsın. Ey genç meslektaşım. Kendinle barışık olacaksın. Kendini sürekli yenileyeceksin. Ön yargılı olmayacaksın.  Sevgini, antipatini, öfkeni işine karıştırmayacaksın. Yalan yazmayacaksın. Bilerek hata yapmayacaksın.

İki anekdot da  benden…

Van'a para bırakayım

Yavuz Abi Van'a her gelişinde eşi Canan hanıma, torunlarına, sevdiklerine ve dostlarına  bir şeyler mutlaka alır. Bir defasında parayı öderken " İkram,  bunları Van'a para bırakayım,... Ekonomiye bir katkım olsun diye özellikle alıyorum"  dedi.  Abi kesene bereket dedim.

***

Nişan yüzüğü 

Kuyumcuya girdik. Altın olan  nişan yüzüklerini sordu. İş yeri sahibi büyük ilgiyle yüzükleri gösterdi. Yavuz Abi yüzüklerden birini  beğenerek parmağında denedikten sonra satın aldı. Yüzüğe eşi Canan hanımın isminin yazılmasını istedi. 
Bana da "Nişan yüzüğüm taşlı güzel bir yüzük. Ama tokalaşırken parmağımı acıtıyor. Onu kaldırdık. Bunu taşıyacağız" dedi.  Bu alışveriş hoşuma gitti. Hayırlı olsun dedim.

Van'dan aldığı yüzük şimdi parmağında. Van farkı Yavuz ağabeyde böyle... 

Off The Record  kitabını  politikacıların, gazetecilerin ve siyasi tarihe  ilgi duyan herkesin okumasını salık veririm. Kitabı elinizden bırakmadan bir solukta keyifle okuyacağınıza inanıyorum.

Sevgili Yavuz ağabeye sağlıklı ömürler diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları