İkram Kali

Van Dostu, Yavuz Donat

İkram Kali

Osmanlı döneminde salnameler vardı.  Salnameler tarihî kaynak olarak büyük önem taşır. Devlet ya da özel kuruluşlar tarafından yayınlanmışlardır. İlk resmî salname 1847'de tarihçi Hayrullah Efendi, Ahmet Vefik Paşa ve Ahmet Cevdet Paşa tarafından hazırlanarak yayımlanmıştır. Nezaret ve vilâyet salnameleriyse 1865'ten itibaren yayımlanmaya başlanmıştır. 1888-1918 arası Salnamei Devleti Aliyei Osmaniye adı altında Sicilli Ahvali Memurin Dairesi'nce devlet salnameleri çıkarılmıştır. Cumhuriyet döneminde 1924-1941 arası devlet salnameleri çıkarılmış, daha sonra bunların adı "yıllık" olarak değiştirilmiştir. 
O salnameler günümüzde araştırmacılar için çok önemli kaynaktır. 
Salname/yıllık  geleneği kalmadı. Önemli eksiklik.
Ancak Sabah Gazetesi köşe yazarı,  değerli usta gazeteci,  kadim dostumuz, Sayın Yavuz Donat ağabeyimizin şehirler ile ilgili önemli bilgilere, tebitlere yer verdiği köşesi günümüzün salnamesi niteliğindedir. 
Bir il hakkında geçmişten günümüze ekonomide, siyasette, kültürde neler olmuş, kim ne söylemiş, ne zaman söylemiş, rakamlar neydi?   Bütün bunları araştırmak, öğrenmek istiyorsanız, Yavuz Donat'ın köşesini inceleyin, arşivine bakın. Yazdıkları ışık tutar,  yol gösterir, katkı sunar.  
Anadolu'yu baştanbaşa, adım adım gezen Yavuz ağabey günümüzün modern Evliya Çelebi'sidir.  Gezmediği,  görmediği, sorununa sahip çıkmadığı il, ilçe yok gibidir. 
Liderlerin yakınında  olan Donat, siyasi tarihimizin yakın tanığıdır. 
Gönlü Türkiye gibi zengin ve renklidir. 
Anadolu illerinin güçlü sesi,  mesleğimizin usta kalemi Yavuz Donat yazılarında şehirlerin, beldelerin sosyal,  toplumsal fotoğrafını çekiyor rakamlar veriyor.
Sevgili Yavuz Donat tarihe kayıt düşüyor. 
1970'ten bu yana onlarca kez Van'a geldi. 
Van'ın gözü, kulağı oldu. 
Van adına seslendi
Yavuz Donat,  bunların ötesinde iyi bir Van dostudur. Ferit Melen'i de, Kinyas Kartal'ı da, Yalçın Kitapçı'yı da,  Berber Seyfettin Demirkan'ı da, Lokantacı Şeref  Şahin'i de , Van Kedisi  dostu Sevim Kaptanoğlunu'da iyi bilir. Van Kalesi'ne, Akdamar  Kilisesi'ne, Zeve' ye, Van Oturma Gecesi geleneğine de aşinadır.   
Her gelişinde valimizin, belediye başkanımızın, meslek odalarının,  sivil toplum kuruluşlarının ve çarşı pazardaki vatandaşımızın dilinden Van'ın sorunlarını, başarılarını köşesine taşır. 
 1976 Çaldıran-Muradiye depremi sonrası genç bir gazeteci olarak Van'a geldi. Kader bu ya, 2011 depremleri sonrası soluğu Van'da ilk alan gazetecilerin başında yine Yavuz Donat yer aldı. 
Deprem sonrası yaşanan sorunları, gelişmeleri defalarca yerinde gördü,  günlerce yazdı.    
75 milyon Türkiye'nin kardeşliğinin yansıdığı sıcak kucaklaşmayı  Van'dan köşesine taşıyan, Türkiye'nin devasa  gücü ile  deprem sonrası bir yılda tamamlanan TOKİ konutlarının  filizlendiği  heyecanlı  günlerin  gazeteci  tanığı  Yavuz Donat oldu. 
Vanlıların değerli hemşerisi, Van'a en çok gelen gazeteci Yavuz ağabey, kısa bir ardan sonra bugün tekrar Van'da.
Güzel gelişmeleri yerinde görecek,   çözüm sürecinin Van nabzını tutarak Vanlıların ortak sesine kulak verecek.  
Geçen gelişinde bize dostça sitem etmiş,  "  TSYD yarışma jürisinde görev aldım, ama Vansesi'ni yarışmada göremedim. Vansesi 75 yıllık gazete, 15 yıldır TSYD Van Temsilcisi olarak görev yapıyorsun,  yarışmaya neden katılmadınız?" diye sormuştu. 
Ustamız o  gün Vansesi ailesini teşvik ederek yönlendirmişti.
Bunun üzerine,  
TSYD  gazetecilik yarışmasına bu  yıl  katıldık. Ve haber dalında Türkiye 1'cisi olduk. Van'ın gazeteciliği, sporu adına aldığımız ödülü bizi motive eden  Yavuz  Donat'a  armağan ediyoruz. 
Van'a hoş geldin Yavuz ağabey.

Yazarın Diğer Yazıları