İkram Kali

Van-Bitlis Su Sporları Festivali taçlandırılmalı

İkram Kali

Geçen yıl Ağustos ayında Bitlis ilimizden bazı kişiler Vangölü'nün isminin değiştirilmesine yönelik, saçma sapan, halk yardakçısı iddia-öneri gündeme getirmişlerdi. Gayri ciddi iddiayı aklı başında hiçbir kimse ciddiye almayınca girişim Vangölü'nün derin sularında kaybolup gitti.
 Şimdi Vangölü üzerinde uluslararası festival düzenleniyor. İlimizin, bölgemizin, bütün insanlığın ortak değeri olan Vangölü üzerinde bu yıl Van Valiliği ve Bitlis Valiliği ortak girişimiyle 4'ncü kez  "Uluslararası Van-Bitlis Su Sporları Festivali"  düzenleniyor. Festival çok zengin, renkli ve ilgi çekici gösterilere sahne olacak.   
Festival programı dolu dolu 
Olumsuzluklara rağmen son yıllarda Vangöl'nün gerçek değeri fark edilerek yeniden keşfediliyor. Vangölü'nün ruhumuzu dindiren, ufkumuzu açan, şiirler-şarkılar-türküler yazdıran efsunlu güzelliği, tarifsiz cezbeden gücü, mavi-beyaza çalan aheste dalgaları Vanlılara huzur veriyor, değer katıyor. 
Spor dostluk, kardeşlik, fair-play, hoşgörü ve barıştır. Irk, dil, din tanımaz. Huzur ve güven ortamında Vangölü etrafında uluslararası festival düzenlenebiliyorsa bu çözüm-barış-normalleşme sürecinin sağladığı somut sonuçtur.  
O zaman yaşamınıza renk, heyecan, keyif katmak, stres atmak, insanların sınırları zorlayan yeteneklerini,  sporun birleştirici gücünü izlemek, Vangölü ile ilgi anılarınıza yeni bir anı daha eklemek istiyorsanız bence festivali sakın kaçırmayın. Vangölü'ne eşiniz, aileniz,  dostlarınızla akın edin. Cam kesiti  suyun esintisini  soluklanın. 
Uluslararası boyutta festival düzenlemek gerçekten kolay değil. Her aşamasında emek, çaba ve stres vardır. "Uluslararası Van-Bitlis Su Sporları Festivali"ni düzenleyen başta Vali Münir Karaloğlu'na, Bitlis Valiliğine, emeği geçen bütün kurum, kuruluş ve görevlilere; Vanlılar olarak teşekkür ediyoruz. 
Gördüğünüz gibi Van'ı daha çok sevmek ve sahip çıkmak için nedenlerimiz çoğalıyor.  
 Festival Van'ın doğasına, kültürüne, şehir ve insan ruhuna uygun bir etkinlik. İlimizin, bölgemizin turizmine,  sosyal yapısına katkı sağlayan bu festivalin uzun yıllar sürmesi en büyük dileğimizdir. Bunun için festivalin mutlak surette kurumsal güvenceye kavuşması gerekir. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü,  ilgili federasyonlar  "Uluslararası Van-Bitlis Su Sporları Festivali" ni her yıl hazırladıkları resmi etkinlik takvimine almaları, festival için yeterli kaynak ayırarak valilikleri ile birlikte festivalin hamiliğini yapmaları gerekir. Aksi takdirde bu güzel etkinliğin ömrü geçmişte düzenlenen bazı festivaller, şenlikler gibi Vali veya Belediye başkanının görev süreleri ile sınırlı olur. Valiler, Belediye Başkanları gider, festival biter şeklinde olmamalıdır.  Ki böyle olursa çok yazık olur. O nedenle şimdiden önlem alınarak gelecek yılların kurumsal alt yapısı hazırlanmalıdır. 
Van Doğu Anadolu Bölgesi'nin İncisi, Avrupa'nın sınır kapısıdır. "Uluslararası Van-Bitlis Su Sporları Festivali" yerel boyutta kalmamalıdır. Van, aşağıda özetle anlatacağım üç ilimiz gibi değer görmeli, desteklenmelidir. Zira fazlamız var eksiğimiz yoktur. 
ERZURUM 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 
Hükümet Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kanalıyla 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade Erzurum 2011),  için sıfırdan modern tesisler inşa etti.  27 Ocak-6 Şubat 2011 tarihleri arasında yapılan oyunlar için yapılan tesisler yaklaşık 600 milyon TL'ye mal oldu. Kış Oyunları tesisleri 5 buz sporları salonu, 3 kayak merkezi ile kayakla atlama tesisi, stadyum ve Oyunlar Köyü'nden oluştu. Ayrıca Cumhuriyet tarihinin tek bir organizasyon için en büyük spor yatırımı olarak görülen tesislerde 2 bin seyirci kapasiteli buz pateni salonu, 500 seyirci kapasiteli buz pisti ve antrenman salonu, 3 bin seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 1000 seyirci kapasiteli curling salonu ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Kiremitliktepe Kayakla Atlama Tesisi, Cemal Gürsel Stadyumu ve Oyunlar Köyü'nden oluştu. Erzurum gelmiş geçmiş en büyük spor yatırımını, tesislerini kazandı. Dünya yarıştı, Erzurum kazandı.
TRABZON, 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları
Hükümet Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kanalıyla Trabzon'da inşa edilen yeni tesisler ve onarımlar için 510 milyon liralık yatırım yaptı. Trabzon, ileriye dönük kazanımlar sağladı. 23-30 Temmuz 2011 tarihlerinde düzenlenen oyunlar süresince Trabzon'da oteller yüzde 100 doluluk oranına ulaştı.49 ülkeden 4 bin dolayında sporcu, yönetici ve aile, sadece sportif faaliyetlere yönelmedi, Trabzon'un kültürel ve doğal güzelliklerine yakından tanıklık etti.
MERSİN 17. Akdeniz Oyunları 
Hükümet Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kanalıyla Mersin ilimize oyunlar için yeni yapılan tesislere yaklaşık 500 milyon lira harcadı. 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında sürecek oyunlar için Mersin'de 11 spor tesisi sıfırdan inşa edildi. 43 tesis ise geniş kapsamlı bakım/onarımdan geçirildi. Mersin halkı Akdeniz Oyunları'nı adeta ailenin yeni bir üyesi gibi sahiplendi. Mersin tesislerle spor kenti olacak.  Hatırlatmakta yarar var. Mersin, Türkiye'de olimpiyatlara sporcu hazırlama merkezi olarak kurgulanan 12 ilden biridir. 
Erzurum, Trabzon, Mersin illerimize yakışan muhteşem, modern spor tesisleri yapıldı. Büyük kaynaklar aktarılarak binlerce insan istihdam edildi. Şehirlerin yüzleri değişirken sportif, turizm kapasiteleri büyüdü. Tesisler illerimize hayırlı, uğrulu olsun. 
Van olarak hiçbir ili asla kıskanmıyoruz. Sadece imreniyoruz. Ve diyoruz ki, "Uluslararası Van-Bitlis Su Sporları Festivali" den yola çıkılarak Vangölü çevresini sportif tesis zengini yapacak,  Vangölü'nü, ilimizi ve çevresini dünyaya tanıtacak yerel festivalimizi taçlandıracak uluslararası organizasyon istiyoruz, bekliyoruz.  
Bütün bunlar için de çözüm-barış-normalleşme sürecinin başarıyla sonuçlanmasını gerektiğini de unutmuyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları