İkram Kali

Van 100. Yıl Üniversitesi Van'ın 100. Yılına 100 Etkinlikle Damga Vuracak

İkram Kali

1915'te Van'da yaşanan acı olayları, kayıpları belgeler ışığında dünyaya anlatan,  bu konuda kitaplar yazan, TBMM ve çeşitli üniversitelerde konferanslar veren Van üzerine araştırmalar yapan dünyaca ünlü Amerikalı tarihçi Prof. Dr. Justin  McCarthy,  Vanlılara seslenerek  şöyle diyor; "Olanı biteni anlatın… Bazen güçlü olmanın yanı sıra yüksek sesle konuşmak da gereklidir."

20 Mayıs 1915'de başlayan  3 yıl süren  işgal ve ayaklanma sırasında Van kent kimliğini ve hafızasını yitirdi. Etkisini bir asır htirecek yıkımlara maruz kalan Van ve Vanlılar çok zor günler gördü ve geçirdi. Van, 2 Nisan 1918'de işgalinden kurtuldu. Yaşanan olayların  üzerinden 100 yıl geçti.

 

"Olanı biteni anlatın" uyarısında bulunan  McCarthy'nin dediği gibi bizde  olup biteni yazıyoruz, anlatıyoruz. Ve diyoruz ki, 2018 Van'ın kurtuluşunun 100. yılıdır.  2018 Van'ın tarihe yüzünü dönme, hafızaları tazeleme, yüksek sesle konuşma zamandır.  2018 yılı  100 yıl önce olan biteni ve gelinen süreci anlama, anlatma yılıdır.

Van'ın kuruluşunun 100. yılının  Van kent kimliği ve toplum hafızası açısından önemine dikkat çeken birçok  yazı yazdım. 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ile ilgili birçok haber yaptık.

100. yıla az bir zaman kaldı.

Van'da ve çeşitli şehirlerde yaşayan tüm Vanlılar, Van dostları 100. yılı Dünya Vanlılar Günü'nü heyecanla bekliyor.  Bazı şehirlerde Van vakıf ve dernekleri, gönüllü Vanlılar  etkinlik hazırlıklarını çoktan tamamlamış.

Heyecan verici, Vanlılık ruhunu güçlendirecek  bir yıl geliyor.

2018'de…

Bir tarafta 100. Yıl…

Diğer tarafta Dünya Vanlılar Günü...

İki boyutlu kutlama ile  100. yıl daha derin  bir anlam kazanacak.

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'nun talimatlarıyla 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Van'da ve il dışında gerçekleştirilecek  etkinliklerin ön hazırlık çalışmalarına  başlandı. Valilik, belediyeler, kaymakamlıklar,  resmi kurum ve kuruluşlar 100. yılda nitelikli, anlamlı  etkinliklere imza atacaklar.

Cuma günü "Van 100. Yıl Üniversitesi 100. yıla damgasını vurması gerekir" başlıklı yazımda Van'ın kurtuluşunun 100. yılının Van ve Vanlılar açısından önemine değinerek Vanlıların 100. yılda  üniversitelerinden, bilim insanlarından beklentileri olduğunu söyledim.

Van YYÜ'nün fakülte, yüksek okul, araştırma merkezlerinin katılımıyla, paneller, konferanslar, sergiler, dinletiler, konserler, geziler, yarışmalar, tartışmalar düzenlemesinin yanı sıra  Van'ın her yönüyle 100 yılını özetleyen eserler yayınlaması gerektiğini ifade ettim.

100. yılı taçlandıracak olan esas etkinliğin  uluslararası  Van sempozyumu olduğuna vurgu yaparak,  Van 100. Yıl Üniversitesi'nin100. Yılda 100 Etkinlik ile sesini yükselterek varlığını, akademik gücünü ve potansiyelini göstermesi gerektiğinin altını çizdim.

Vanlıların duygularına,  beklentilerine tercüman olarak yaptığımız çağrıda; 100. Yıl Üniversitesi kurumsal kimliğiyle Van'ın 100. Yılı bütünleştirilerek üniversitenin tanıtımına da katkı yapabileceğini söyledim.

Üniversitemizin öğrenci sayısı, akademik kadrosuyla beklentileri fazlasıyla karşılayacağı güce ve imkâna sahip  olduğunu ifade ettim.

Beklendiği gibi oldu.

Güzel haberler geldi.

Van 100. Yıl Üniversitesi Vanlıları yanıltmadı.

Üniversitemiz sevindirici, heyecan yaratan samimi bir karşılık  verdi.

Kollar sıvandı.

Van halkının sesine kulak, tarihine değer  veren Van 100 Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal,  önceden planladıkları etkinlikleri de dikkate alarak  kapsamlı bir çalışma başlattı.

Van YYU senatosu Rektör Prof. Dr. Peyami Battal başkanlığında 15 Aralık 2017 Cuma günü bu gündemle toplandı.  Van'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 100. Yılı etkinlikleri enine boyuna görüşüldü. Toplantıda anlamlı, önemli öneriler gündeme geldi. 

Senato toplantı sonunda 100. yıl kutlamaları ile ilgili  heyecan yaratan bir dizi karar aldı.

Van'ın 100.  Yılında,  2018 yılı boyunca...

* Van 100. Yıl Üniversitesi'nin 100. Yıl anısına 100 etkinlik gerçekleştirilmesi,

* Merkez müdürlükleri dâhil dekanlıklar, yüksek okulların tüm etkinliklerde görev almaları,

* 100. Yılda 100 Etkinlik adı altında gerçekleştirilecek etkinliklerin ana ruhunun Van'ın Kurtuluş felsefesi, tarih ve kültür faaliyetleri olması,

* Sempozyumlar, kongreler, çalıştaylar, konferanslar yanında konser, müzik, şiir, resim, yarışma vb. etkinlikler düzenlenmesi,

* Bu etkinliklerin sadece üniversite sınırları içinde kalmaması amacıyla kentteki  birçok paydaşın ortak edilmesi,

* 100. Yıl Logosu'nun hazırlanması,

* Valilik ve Belediyelerin farklı etkinlikler yapması ve  bu anlamda 100. Yıl Etkinliklerinin daha da zenginleştirilmesi ve farkındalıkların daha da artırılmasının yerinde olacağı,

* Van tarihi konusunda uzman olan ABD'li ünlü tarihçi Justin MC Carty'nin Van'a davet edilmesi,

* Üniversite ana meydanında  yer alacak olan  120 Vanlı kahraman çocuklar anıtının 2018'de,  100. yılda törenle açılması,

* 100. Yıl Etkinlikleri kapsamında tarihsel ve kültürel atmosfer yaratılması gibi daha birçok önemli karar alındı.

Bu arada  Edebiyat Fakültesi kendi bünyesinde  yaptırdığı yeni bir sahneye 100. yıl  adını  verilmesini kararlaştırdı.

Bunlar 100 etkinlikle ilgili özet  bilgiler.

Anlattıklarımdan çok daha fazla iz bırakan etkinlik  olacak.

Üniversitemiz vizyonu, misyonu, hedefleriyle örtüşen etkinliklerle  Van'ın kurtuluşunun 100. yılına damgasını vurarak tarihe not düşerek sorumluluğunun gereğini yerine getirecek.

Üniversitenin kentle, toplumla  bütünleşmesi, aynı ruhu ve heyecanı taşıması, kente öncülük etmesi, ışık saçması böyle olur.

100, Yılda 100 Etkinlik takvimi ve içeriğinin netleşmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ın ileriki günlerde  basın toplantısı düzenleyerek  kamuoyuna ayrıntılı açıklamalarda bulunacağını tahmin ediyorum.

 Bir ayrıntı.

 Peyami Hoca'nın şahsı ve göreviyle  ilgili 2018'in özel bir anlamı olacak.

Şöyle ki;

Rektörlük görevine 15 Nisan 2011 tarihinde başlayan, iki dönem boyunca  üniversiteyi yöneten Prof. Dr. Peyami Battal'ın görev süresi 25 Nisan 2019'da son bulacak.

Peyami Hoca, 2018'de düzenlenecek olan 100. yıl etkinlikleriyle  yoğun bir yıl geçirerek, öğrencilere, akademisyenlere, idari personele ve Vanlılara bir anlamda veda edecek. Bir rektör için bence bundan daha  görkemli, daha anlamlı ve hafızalarda yer edecek veda  süreci olamaz.

100. Yılda 100 Etkinlik kararı alarak  Van halkını heyecanlandıran, mutlu eden başta Rektör Prof. Dr. Peyami Battal olmak üzere, senato üyelerine, emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkür ediyoruz.

100. Yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü

Van'a has ayrıcalıktır.

Van Valiliği, Van 100. Yıl Üniversitesi  Belediyeler, Kaymakamlıklar, Meslek odaları, Vakıflar, Derneklerin hazırlayacağı etkinliklerle  kentimize  2018'de  başka  bir güzel olacak.

"Dünyanın bize saygı göstermesini istiyorsak, ilk önce biz kendi benliğimize ve milletimize bu saygıyı, hissi, fikri ve fiili olarak, bütün davranış ve hareketlerimizle gösterelim" Mustafa Kemal Atatürk

Yazarın Diğer Yazıları