İkram Kali

Van 100. Yıl Üniversitesi 100. yıla damgasını vurması gerekir

İkram Kali

Van’ın kurtuluşunun 100. yılına aylar kaldı.

2 Nisan 2018’den itibaren Van’ın kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri başlayacak.

Vanlılar heyecanlı, mutlu.

Hüzünde var, sevinçte. 

Resmi kurum kuruluş, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları tarafından 2 Nisan 2019’a kadar kentimizin hafızasına, kent kimliğine, tarihine, toplumsal bilincine katkı sağlayacak bir dizi etkinlik gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kentimizin tarihine, kimliğine özel bir hassasiyet gösteren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun talimatlarıyla 100. yıl hazırlıkları resmen başladı.

Bu kapsamda Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Van’ın kurtuluşunun 100. yılında düzenlenecek etkinlikleri görüşmek üzere önceki gün bir toplantı yapıldı.

 

Vali Yardımcısı Mehmet Parlak’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; İpekyolu  Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Tuşba Belediye Başkanı  Fevzi  Özgökçe, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri  Mustafa Yalçın, DAKA Genel Sekreteri İbrahim Güray, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesini temsilen  Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu  Müdürü Prof. Dr. Faruk Aleddinoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Organize Sanayi  Bölgesi Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret  Borsası Yönetim Kurulu Başkanı  Enver Memduhoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odları Birliği  temsilcisi Seyfettin Gonca, TÜMSİAD Van Şube Başkanı Süleyman Güler, Van TSO’dan Ahmet Erzen, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Abdurrahman Şahin, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve köşe yazarı İkram Kali, Mavi Fularlı Kadınlar Temsilcisi Nurhan Demirhan katıldı.

 Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, 100. yıl ile ilgili gerçekleştirilecek etkinliklerin ulusal düzeyde hatta yurt dışında ses getirecek, iz bırakacak, 2 Nisan ruhuna uygun içerikte kurtuluş haftası olarak adlandırılan Nisan ayının ilk haftasında yoğunluklu olmak üzere 2018 yılının tamamına yayılacak şekilde gerçekleştirilmesinin planlandığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Edremit, Tuşba belediyeleri de 100.  yıla zengin kutlama programı ile hazırlanıyorlar.  İlçe belediyeleri de ilçelerinde programlar gerçekleştirecekler.

Toplantıya katılanlar farklı etkinlik önerilerinde bulundular. İlk Kültür Müdürü Muzaffer Aktuğ’un 100. yıl taslak kutlama programının detaylarıyla anlatmasından sonra ben de söz alarak, uzun zamandır üzerinde çalışarak hazırlandığım “Van’ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü” kutlama etkinlik önerilerini içeren bir dosya takdim ettim.

Konuşmamda 1915’te büyük acılar yaşamış, çileler çekmiş, hafızasını yitirmiş, yanmış yıkılmış Van’ın kurtuluşunun 100. yılının önemine değindim.  Tarihi anlama, anlatma, anma açısından 2018’in yani 100. yılın önemli olduğunu, bilimsel, kültürel, sosyal etkinlikler düzenlenmesi gerektiğine işaret ettim.  Örnek olarak 100 Van türküsü, 100 Van şarkısı CD’si hazırlanması, Kurtuluş parkında yer alan 120 kahraman çocuklar anıtının yenilenmesi, 5 Yol Ferit Melen Meydanı’ndaki taşlara çıkan Van balıklarının yerine Van’ın tarihini yansıtan anıt dikilmesi önerisinde bulundum. Amacım kentin hafızasına, kimliğine, toplumsal bilincine katkı sağlayacak etkinlerin ön plana çıkartılması ve bu etkinliklerin gelenek haline getirilerek kuşaklar boyu devam ettirilmesiydi.

Bir süre sonra Van’ın 100. yıla yakışan renkli, anlamlı, heyecan veren  etkinlik takviminin ortaya çıkacağını söyleyebilirim.

***

20 Mayıs 1915 Van’ın Ruslar tarafından işgal edildiği, Ermeni çetelerince yakılıp yıkıldığı tarihtir, milattır.

2 Nisan 1918 ise Van’ın işgalden kurtuluş günüdür.

2 Nisan aynı zamanda Dünya Vanlılar Günü’dür. 2018’den itibaren her yıl 2 Nisan Günü Dünya Vanlılar Günü olarak kutlanacak.

Dünya Vanlılar Günü; Kardeşlik, sevgi, birlik, beraberlik, dostluk, farkındalık günüdür.

Dünya Vanlılar Günü; Vanlıların ve Van dostlarının olduğu her yerde Ayran aşı, Van pastası dağıtılacak, kutlama mesajları çekilerek, ortak sevinç yaşanacak. Vanlılık ruhu güç kazanacak.

***

100. yıl sembolik kutlama günü değil.

100. yıl Van ve Vanlılar için çok şey ifade ediyor.

100. yıl kadim bir kentin bir asırlık tarihinin özetidir.

100. yılın içinde acı, gözyaşı, hüzün, göç ve kayıplar var.

100. yılın içinde yakılan, yıkılan yitik bir şehrin anatomisi var.

100. yılın içinde kimliğini, hafızasını kaybeden bir kentin hazin öyküsü var.

100. yılın içinde kuşaklar boyu travma yaşamış bir nesil, harap olmuş bir şehir var.

100. yılın içinde çöken ekonomi, yok olan kültür yitirilen insanlar var.

100. yılın içinde yokluk, fakirlik, açlık var.

100. yılın içinde vefa, anlama, anlatma, anma var.

100. yılın içinde unutmamak, unutturmamak var.

100.  yılın içinde geçmişe, ecdada saygı, memlekete derin sevda var.

200 yılın içinde kum tanesi misali  dağılan Vanlıların unutulmuşluğu var.

100.yılın içinde yakılan, yıkılan eski Van şehri,  katledilen 30 bin Vanlı Müslüman, 2500 Vanlının şehit edildiği Zeve, Erciş Çavuşoğlu samanlığı, Erciş,  Özalp, Gürpınar, Çatak, Bahçesaray, Başkale, Edremit,  Muradiye, Çaldıran, Saray, Tuşba, İpekyolu’nda yaşanan acı günler, hatıralar var.

100. yılın içinde 1915’te Vanlıların genlerine yerleşen, ruhuna sinen korkular, endişeler var.

100.yılın içinde  “ İskele’den çıktı devenin ucu elinde hamuru ocakta sacı” ağıtı yakarak  canını kurtarmak için yollara düşerek göç etmek  zorunda kalan ve bir daha geri dönemeyen muhacir Vanlıların  yazılmamış  trajik  hikâyeleri var.

***

 

Şimdi sözümüz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ)’ne.

Vanlılar, Van’ın kurtuluşunun 100. yılında 2018’de üniversitelerinden, bilim insanlarından çok şey bekliyor.

 Van YYÜ; 5 enstitü, 17 fakülte, 1 konservatuar, 4 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 43 uygulama ve araştırma merkezi olan, Profesör, Doçent, Yrd Doçent, Öğretim Görevlisi ve Okutmandan oluşan akademik kadrosu, öğrencisi bulunan, kentimize, toplumumuza yol göstererek öncü olacak eğitim kurumdur.

Van YYÜ,  fakülte, yüksek okul, araştırma merkezlerinin katılımıyla, “ Kuruluştan Kurtuluşa 100. Yılda Van“ veya uygun gördükleri bir temayla 100. yıl etkinlikleri gerçekleştirmesi gerekir.  Paneller, konferanslar, sergiler, dinletiler, konserler, geziler, yarışmalar, tartışmalar düzenlenebilir.  Araştırmalar yapılarak Van ile ilgili eserler yayınlanabilir.

Olmasa olmaz, 100. yılı taçlandıracak olan sempozyumdur.

Üniversitemiz 2018 yılı içinde uygun görülen tarihte yurt içinden ve yurt dışından davet edilen bilim insanlarının katılımıyla Van’ın 1915’den 2018’e kadar geçirdiği 100 yıllık sosyal, ekonomik, kültürel, tarihsel süreci bütün boyutlarıyla ele alan uluslararası sempozyum düzenleyebilir. Sempozyum bildirilerden oluşacak kitap kent hafızasına, kimliğine 100. yıl armağanı olarak bastırılabilir. 

Üniversitemiz 2018 yılı boyunca Van’da ve Vanlıların yoğun yaşadığı kentlerde özellikle de İstanbul ve vakıfların, derneklerin katkılarıyla bilimsel, kültürel etkinlikler düzenleyebilir.

 100. Yılda 100. Yıl Üniversitesi sesini yükseltmeli.

Ayrıca, Van YYÜ, Van’ın 100. yılını kurumsal kimliğiyle bütünleştirerek üniversitesinin tanıtımı içinde değerlendirebilir.

Özetleyelim.

 Vanlılar 2018’de Van YYÜ’nün misyonuna, vizyonuna, hedeflerine, sorumluluğuna yakışır ses getiren etkinlikler hazırlamasını bekliyor. Üniversitemizin öğrenci sayısı, akademik kadrosu ve gücüyle beklentileri fazlasıyla karşılayacağı inancındayım.

Van'ın kurtuluşunun 100. yılında, 2018’de meslek odalarının, vakıfların, sivil toplum kuruluşlarının ve tüm Vanlıların da yapması gerekenler var.  

100. yıl etkinliklerini yalnızca resmi kurum ve kuruluşlara bırakarak gönülsüz davranmak, kenarda durmak, ucundan tutmak tarihe de Van’a da ihanet olur.

Yazarın Diğer Yazıları