İkram Kali

Valilikte değişim

İkram Kali

Bingöl ilimizde 2 yıla yakın görev yaptıktan sonra 16 Şubat 2015 tarihinde Van Valiliği görevine atanan İbrahim Taşyapan, 17 Kasım 2017 günü İçişleri Bakanlığı tarafından Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.  Tek parti iktidarının desteklediği Mülki Amir olmanın yanında Meclisi, muhalefeti olmayan Van Büyükşehir Belediyesi'nin yetkili, etkili başkan vekili olan Vali Taşyapan'a yüklenen sorumluluklarılar yanında mesleki açıdan tarihi bir fırsat sunuldu. Siyasi gruplaşmaların, ben merkezli beklentilerin, çıkar ilişkilerinin olduğu, herkesin birbirinin paçasından tuttuğu Van gibi bir kentin kaderi Vali Taşyapan'ın ellerine teslim edildi.

 

 

Görevi süresince genelde hoşgörülü, esnek,  sakin,  tepki göstermeyen, herkese eşit mesafede duran, adil idareci profili çizen Vali Taşyapan hizmet etme ve projeleri hayata geçirme gayreti ve çabası içinde oldu. İyi niyete dayalı idarecilik anlayışı kimi zaman suiistimal edildi, kimi zaman da yanlış anlaşıldı. İlimizde 2,5 yıl  görev yapan Taşyapan Van halkından saygı, sevgi gördü.  Ancak geçen zaman içinde esen rüzgar fırtınaya, ayağa gelen top gole dönüştürülemedi.  Sonuç olarak Vali Taşyapan'ın Van'daki görev süresi valiler kararnamesiyle son buldu.   Göreve atanma, görevden alınma kamu görevinde olağan durumlardır. Vali Taşyapan'ın ilimizde yaptıklarını, yapamadıklarını kamu vicdanı ve zaman takdir edecek.

 

 Kararname yayınlamadan iki gün öce "Sivil Toplum Buluşması" toplantısı için Van'a gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki AK Parti Genel Başkan yardımcıları Hayati Yazıcı, Fatih Şahin, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ile  iftarını açan Vali Taşyapan'ın Yukarı Norşin Camiinde kılınan teravih namazının imamlığını yapması ilginç görüntüler oluşturdu.  Sosyal medyada paylaşarak hafızalara kazınan görüntü ve fotoğraflar büyük ilgi çekti. İlimizden ayrılacak olan Vali Taşyapan ve ailesine bundan sonraki yaşamlarında sağlık, esenlikler diliyorum.

 

Van, Zorluoğlu'nu bekliyor

 

Ekonomik, sosyal, kültürel potansiyeli, coğrafi konumuyla Diyarbakır'dan sonra çevresindeki illeri doğrudan etkileyen, Türkiye'nin gelişmesinde stratejik önemi olan bölgenin ikinci ili Van'dır.

 

Çözüm bekleyen sorunları,  genç nüfusu, dinamik yapısı, toplumsal heyecanı, gelişme, kalkınma arzusu ve çabaları sosyal, kültürel beklentileriyle birlikte Van Valiliği'nde Vali Murat Zorluoğlu ile birlikte yeni bir dönem başlayacak.

 

Trabzonlu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hemşehirisi Trabzon Çaykaralı Vali Murat Zorluğolu'nun Elazığ'dan ilimize atanması sıradan bir atama değildir. Vali Zorluoğlu büyükşehir belediyesine bağımsız bir atama olmaması durumunda Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini valilikle birlikte yürütecek. İşi pek kolay değil.

 

 

Vali Murat Zorluoğlu'nun dengeleri koruyan, herkesle eşit mesafede olan,  futbolu seven, halkla iç içe olan, eleştiri, öneri ve haklı tepkileri ve bu yöndeki haberleri, yorumları dikkate alan, yerel sorunları, beklentileri yerel basından özenle izleyen, yetkilerini kullanmakta imtina etmeyen idarecilik anlayışına sahip olduğu belirtiliyor.

 

Karadenizli bir ailenin ferdi olarak tabiattan ve topraktan asla kopmayan bir yapı gösteren, Anadolu'nun verimli topraklarını önemli bir zenginlik olarak gören Vali Zorluoğlu’nun ev hanımı eşi Sevcan Zorluoğlu ve aile fertleriyle her fırsatta köylülerle ve toprakla buluşmayı ihmal etmeyen bulunduğu anlatılıyor. Zaman zaman da bu hasretini baharın gelişi ve toprağın uyanışını fırsat bilerek konutunun bahçesinde toprak çapalayarak ağaç ve süs bitkisi ekerek gideren Vali Zorluoğlu'nun daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunması kentimiz için avantaj olarak görülebilinir.

 

Elazığ'a Atatürk Stadyumu yapılması için uğraş veren Vali Zorluoğlu'ndan aynı çabayı Van'da bekliyor. Vanlılar 30 bin kişilik yeni, modern ve yüksek kapasiteli Atatürk Şehir Stadyumu'nun temelinin bir an önce atılmasını heyecanla bekliyorlar.  Bir süre önce Büyükşehir Belediyespor teknik direktörlük görevine getirilen Trabzonlu Erdoğan Yılmaz Trabzonlu Vali Zorluoğlu ile el ele vererek, Vanlılara şampiyonluk yaşatabilirler.

 

Eğitimi önemsediği ifade edilen Vali Zorluoğlu, Elazığ'da öğrencilere yönelik yaptığı bir konuşmasında yaşam hikayesinden kesitler aktararak şöyle diyor; "Ben doğrusu yalnız okudum. Annem vefat etmiş, babam ise yurt dışındaydı. Yalnız büyüdüm. Bir bölümünüz muhtemelen köyde de okumuşsunuzdur. Bende sizler gibi okula köyde başladım. İlkokula köyde, ortaokul ve liseye de ilçe ve il merkezinde devam ettim. Gerçekten bir hedef belirleyip o hedefe yönelik sağlıklı bir çalışma gerçekleşirse Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kendi vatandaşlarına sağlamadığı hiçbir imkân yok. Trabzon ilinin Çaykara ilçesinin ücra bir köyü olan Aşağıkumlu köyünde doğdum. Orada okula başladım. Ondan sonra da söylediğim gibi devam ettim. Bugün bu millet, bu devlet bize Valilik görevine kadar yükselme imkânı verdi. Dolayısıyla bu size verebileceğim en iyi örnektir. Kendimi örnek olarak ortaya koyuyorum. Dolayısıyla sizlerde bir hedef koyup, bu hedef doğrultusunda uygun adımları atarak hazırlanırsanız mutlaka ve mutlaka bunun karşılığını alırsınız ve hedefinize ulaşırsınız. Gerçekten özveri ile çalışıp başarılı olanlar da mutlaka yükselerek, devletin en üst kademelerinde görev alırlar. Özel sektörde de en iyi görevlere gelirler. Önemli olan sizin kendinizi iyi yetiştirmeniz, çok okumanız, güncel konuları takip etmeniz ve derslerinize çalışmanızdır."

 

Vali Zorluoğlu'nun, Vali Taşyapan döneminde başlanmış ve yürütülmekte olan projeleri çalışmaların aynı titizlikle takip edeceğine ve üstüne yeni hizmetler ekleyeceğine inanıyorum. Şehrimizin,  insanımızın önemli sorunları, büyük beklentileri bulunmaktadır. Vanlıların morale, motivasyona,  toplumsal heyecana ve coşkuya ihtiyacı var. Van kabuğunu kırarak her anlamda bir üst ligde mücadele etmek istiyor.

 

Göreve başladıktan sonra Vali Zorluğolu'na bu köşede yazacağım açık bir mektupta ilimizin sorunlarını, beklentilerini arz etmeye çalışacağım. Vali Zorluoğlu'na Van Valiliği görevinde başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

 

Van'a atanmak kolaydır Van'da Valilik yapmak zordur.

 

Bayramınız Kutlu olsun

Huzurlu alışverişi bol, binlerce insanın iftar sofralarında buluştuğu Ramazan ayını geride bıraktık. Hava koşulları oruç tutmaya uygun serinlikte geçti.  Camiler, parklar doldu taştı. İftarda başlayan hareketlenme sahur sonrası yerini sessizliğe bıraktı. İş yerleri geç açıldı iftar öncesi kapandı. İftarın ardından ciğercilerin yan yana dizilerek dumanlarının tüttürdüğü, hamam kazanlarında çayların yapıldığı, her yerin kahveye dönüştüğü denetim ve kontrolün "bir şey olmaz" anlayışıyla rafa kaldırıldığı cadde ve sokakların görüntüsü Afrika'yı aratmadı.  Hijyen olmayan koşullarda açıkta hamur tatlı pişirme ve ayakta yeme kültürünün ihracının ardından cadde ortasında hijyenden uzak ilkel görüntülere de tanık olduk. Ne yaparsanız yapın, ne yazarsanız yazın, Van koca bir köy olmaktan kurtarılamıyor, kurtarılamıyor.

 

 

Neyse ki bu yıl ramazan boyunca geleneksel hale gelen kavga ve gürültülere pek rastlanmadı. Oruç tutanlarla tutmayanlar arasında saygı hâkim oldu!   Ancak; Fırın önlerinde yaşanan ekmek kuyruklarına hijyenden uzak koşullarda  nasıl yapıldığı bilinmeyen çiğköfte kuyrukları da eklendi.

 

Gece sahur saatlerine kadar bolca semaver çayı içildi. Oyun salonları, Edremit, İskele sahilleri doldu taştı. Bir grup Van türkü dostlarının iftar sonrası düzenlediği Van Oturma Geceleri ilgi gördü.

 

Belediyelerin, kurum ve kuruluşların toplu iftarlarında on binler buluştu. İranlılar kentin ticaretine paralarıyla, sokaklarına modern görünümleriyle renk kattı. (Allah eksikliklerini vermesin) Trafik gece gündüz keşmekeşliğinden kurtulmadı.  Hayırseverler yardım dağıtırken kimliğe, dile, inanca bakmadı.

 

Belediyelerin kandil simidi, Van Yemekleri Dostluk Grubu üyesi kadınların Kadir gecesi Boyalar cami önünde Van pastası, Van Kızılay Şubesi'nin geleneksel olarak helva dağıtması güzeldi. Bayram öncesi sokaklar ise bildiğiniz gibi.

 

Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları