İkram Kali

Valilik, Belediye, Üniversite Van… Geliyor 2 Nisan

İkram Kali

Şehrimizin yönetilmesi, şekillenmesi geleceğe doğru yol alması valilik, belediyeler, üniversite, kurum kuruluşlar ve meslek odaları eliyle oluyor. Meclis'te karar alıcı siyasileri,  bakanlıklarda bürokratları etkileyenler, yönlendirenler ve kaynakları kullananlar bu kurumlar ve güç odaklarıdır.

 

Kentimizin geleceğini ilgilendiren konu görüşüldüğünde karar alıcılar arasında gizli ajandası olan, bir başka amaç hedefleyen yetersiz temsilci ya da temsilciler yanlış eksik bilgi ve yönlendirmelerle kentin kaderiyle oynayabiliyorlar.  Bununla ilgili pişmanlık yaratan kararlar ve sonuçların bazılarını önceki yazılarımda belirttim.

 

 Van'ın kent hafızası olmadığı gibi valilik, belediyeler, üniversite, kurumlar ve meslek odalarının da kurumsal hafızaları yoktur.  Kurum ve kuruluşlarda dünü bugüne taşıyan belge, fotoğraf, özgün kaynak eser bulmak, mümkün değil.  Neden? Çünkü böyle bir gelenek yoktur. Kent ve kurum hafızasıyla ilgili kimse kaygıda duymuyor.

 

Örneğin yeni bir vali, belediye başkanı, rektör ilimizde göreve başladığında kentin, kurumun hafızasıyla pek ilgilenmez, sorgulamazlar. Hafızaya bağlı yapılması gerekenleri belli yasal çerçeve içinde ilgili kurumlara havale ederler. Kurum yöneticisi Van'dan uzak, kent hafızası ve ruhuyla ilgili bikrim ve bilinç sahibi bir anlayışta değilse o da yardımcılarına veya şube müdürlerine, onlarda daha alt kademlere işi havale ederler. Hafızdan kastım brifing dosyaları, toplantılar değil. Neyse devam edelim.  Alt kademede bulunan görevliler kapasitelerine ve düşüncelerine göre işi şekillendirirler. Kimsede, " ya kardeşim şu kıyafetlerin, şu etkinliğin, şu ifadelerin, şu fotoğrafın Van ile ilgisi nedir?  " diye sormaz, soramaz çünkü kendileri de bilmiyor.  Ortaya çıkan vahim yanlışa müdahale etmek ise çok zordur. Ulaşabilirsen, dinlerse, ilgi duyarsa karar alıcılara önce sıkıntıyı anlatacaksın. Sonra alttakiler fırsat verirlerse, çelme takmazlarsa ikna edeceksin.

 

Beyler…

 

Van'ın kent hafızası, ruhu oluşmadan yapılan tüm işler, çabalar eksik ve havada kalır. Yapılanlar tuzsuz yemeğe, merdiven altı çakma ürüne benzer. Önce kentimizin hafızası ve Vanlılık kimliği oluşturulmalıdır.  Bunun içinde Van eserlerinin, belgelerinin yer aldığı Van Şehir Kütüphanesi, Van Kent Müzesi yol, su kadar acil bir ihtiyaç olarak değerlendirilerek kısa sürede kurulmalıdır. Gelelim  anlatmak istediğimiz esas konuya.

 

2 Nisan'ın hem toplumsal, hem kişisel hem de tarihsel bir önemi vardır. Vanlılar için 2 Nisan yürek çırpıntısıdır. 2 Nisan bir asırlık acı dolu hafızanın tazelendiği tarihi gündür. 2 Nisan yitik bir kentin küllerinden doğarak özgürlüğüne yeniden kavuştuğu zamandır. 2 Nisan her Vanlı için bir milattır, tarihin özetidir, dünle bugünü bir birine bağlayan sonuçtur. 2 Nisan'a sırdan kutlama olarak bakarsanız ki yakın zamanda öyle bakıldı yanılırsınız.

 

2 Nisan 2017 Pazar günü Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yılıdır. Van'da  resmi törenlerle, Türkiye'nin bazı illerinde bir araya gelen Vanlılar tarafından etkinliklerle kutlanacak.

 

2 Nisan yakın zamana kadar Kurtuluş Haftası olarak il merkezimizde, ilçelerde ve Ankara, İstanbul, İzmir gibi Vanlıların yoğun yaşadıkları illerde kültürel ağırlıklı etkinliklerle kutlanmaktaydı. 2 Nisan etkinlikleri birileri tarafından sıradanlaştırılarak Vanlıların tarihleriyle buluşmasının önüne geçilmeye çalışıldı.

 

2 Nisan geliyor.

 

Yaklaşık 20 gün sonra Van'ın düşman işgalinden kurutuluşunun 99. yıl dönümünü kutlayacağız.

 

Van dışında yaşayan duyarlı Vanlılar tarafından sosyal medyada kurulan "Van Yemekleri Grubu" üyeleri heyecan veren 2 Nisan  etkinliği gerçekleştiriyorlar.  Grup üyeleri bulundukları illerde " Van Yemekleri 2 Nisan Buluşması" adı altında 2 Nisan heyecanını Van yemeklerini tanıtarak, tadarak ve paylaşarak kutlayacaklar. Bugün itibariyle Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir, Balıkesir ve Van'da bulunan grup üyeleri Vanlılık ruhuyla 2 Nisan coşkusunu toplandıkları bir mekânda yaşayacaklar.

 

Van'da neler olacak.

 

Van'da bugün yarın valilikte 2 Nisan kutlama kurulu toplantısı yapılacak. Geçmiş yıllarda yapılan tekrardan ibaret eski kutlama programının bir örneği masaya bırakılacak. Sonra da programa bunu şunu ekleyelim veya çıkaralım denilecek.

 

2 Nisan amacına uygun anlamak, anlatılarak kültürel şenlik havasında kutlamak isteniyorsa kutlama hazırlıklarına en az 6 ay önceden başlanması gerekirdi.

 

 2 Nisan moral motivasyon, cehaletten, yoksullukta, tembellikten, bilinçsizlikten kurtuluş günü  olarak kutlanmalı.  Farkındalık yaratılarak değerlendirmek isteniyorsa geçmişin programları bir kenara bırakılarak günün heyecanına uygun zengin içerikli bir program hazırlanması gerekirdi.  Ümidimizi yine de yitirmeyelim. Belki de olur.

 

Van'ın işgal edildiği 22 Mayıs 1915'in 100. yıldönümü olan 2015 görmezden gelindi. Yazdık çizdik. Zeve'den, Eski Van Şehrinden, muhacir Vanlılardan ses çıktı bizim kurumlarımızdan ses çıkmadı. Eften püften günlere, kutlamalara değer verenler bir kentin işgalinin 100. yıl dönümünü görmezden gelerek hatırlamadılar bile.

 

İşgali anması, anlatması gereken kurumların umurunda olmadı. Tek bir etkinlik yapılmadan geldi geçti.

 

Geldik 2 Nisan'a

 

Ama önümüzde  bir şans var.

 

2 Nisan 2018 Van'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılıdır.

 

Akıl edilip, sorumluluk duyarak bugünden gelecek yıla yani 100. yıla "Kuruluştan Kurtuluşa 100. Yılında Van" başlığıyla ilgi çeken, ses getiren kutlama hazırlıkları başlatılmalıdır. Kurumlar bunun için vardır. Kutlama etkinliklerinde konferans, konser, sergi, panel, gezi, ziyaret, söyleşi, yarışmalar, sportif etkinlikler, kitap ve dergi basımı nihayet iz bırakan kentimizin hafızasına katkı sağlayan çağdaş etkinlikler yapılması bütçesiyle birlikte karara bağlanabilir.

 

Şunu diyorum: Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği, Milletvekilleri,  Van Büyükşehir Belediyesi,  Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve diğer ilçe belediyeleri, Van Vakıfları ve derneklerinin işbirliğiyle 100. Yıl için hazırlıklar başlatılmalıdır. 

 

Gelin valilik,  belediyeler, üniversite  ve Vanlılar olarak güçbirliği yapalım. 2 Nisan 2018'de kutlayacağımız Van'ın kurtuluşunun 100. yılını kent yararına çıkış ve tanıtım yılı olarak değerlendirelim.  100. yılda bazı hedefleri, dönüşümleri, açılışları, temel atmaları  bu kapsamda öngörelim.

 

Bilenlere, bilmeyenlere hatırlatıyorum; 100. Yıl geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları