İkram Kali

Vali Zorluoğlu sürpriz yaptı

İkram Kali

21 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Valiler Kararnamesiyle Van Valisi İbrahim Taşyapan merkez valiliğine alınırken, yerine Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu atanmıştı. Valiliğin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevine de atanan Murat Zorluoğlu göreve başlarken Van halkına ,“Tüm alanlarda Van ilinin daha ileriye taşınması için var gücümüzle atanmış gibi değil adanmış gibi çalışacağız. Bu sorumlulukların bilincinde olarak yönetimde temel yaklaşımımız eşrefi mahlûkat olan insanı merkeze alan, hukuk, adalet ve hakkaniyet ölçülerine sıkı sıkıya bağlı, hesap verebilen, katılıma açık, toplumumuzun bütün kesimlerini kucaklayan, güler yüzlü bir yönetim olacaktır. Yönetim geleneğimizin önemli bir unsuru olan istişareye açık olacak, sorunları mutlaka taraflarıyla konuşarak, görüşerek çözme gayreti içerisinde olacağız” demişti.

Makamda oturan değil, daha çok alanda, sahada, vatandaşların arasında olmaya özel önem vereceklerini ifade eden Vali Zorluoğlu,” Eğitimden sağlığa; güvenlikten ulaşıma, altyapıdan tarıma, ekonomik büyümeye, gençlik hizmetleri ve spordan turizme, sosyal yardım ve hizmetten, çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar tüm alanlarda Van ilinin daha ileriye taşınması için var gücümüzle atanmış gibi değil adanmış gibi çalışacağız” diye konuşmuştu.

Vali Zorluoğlu’nun neleri yapıp yapamadığının takdiri Van halkına aittir.

Aradan 18 ay geçti…

Zorluoğlu Van Valiliği ve Büyükehir Belediye Başkan Vekilliği görevine nokta koydu.

Van halkı Zorluğolu’nun başlattığı projelerin tamamlanmasını, öngördüğü proje ve hizmetlerin hayata geçirilmesini beklerken, Vali Zorluoğlu’nun AK Parti tarafından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmesi Vanlılar için sürpriz oldu.  Doğrusu burukluk da yarattı.  Van açısından durum böyle.

Trabzon’a gelince…

AK Parti’de Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için eski bakanlardan Erdoğan Bayraktar, Asım Aykan, Faruk Özak, Oktay Saral, Ahmet Metin Genç gibi güçlü isimler yarışırken Vali Murat Zorluoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aday gösterilmesi sürprizin ötesinde deprem yarattı. Zira ne Zorluoğlu’nun adaylık talebi vardı ne de Trabzon’da böyle bir beklenti. Bunlar geride kaldı. Trabzon şimdi adayını karşılayacak ve yarışa hazırlayacak.

 Peki, Zorluoğlu’nun Trabzon adayı gösterilmesinde nelerin ve kimlerin etkisi oldu diye sorarsanız şahsi değerlendirmem şudur: Vali Zorluoğlu’nun halkın içinde ve sahada olması, sosyal duyarlılığı olan idareci profili çizmesi, hayata geçirdiği projelerin Van’da heyecan yaratıp ilgi ve destek görmesi,  yerel ve ulusal basında yer alması ve Van’a sık gelip giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görüşleri,  Van’da bir dönem Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yapan, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı, Karadeniz Bölge Sorumlusu Samsun Milletvekili ve 19 yıl Samsun Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve tabi ki AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın değerlendirmeleri etkili olmuştur.

Elazığ Valiliği görevinden Van Valiliği görevine atanan Murat Zorluoğlu o gün sosyal medya hesabından “Gakkoşlar diyarından Gardaşlar diyarına selam olsun…” mesajı paylaşmıştı. Vali Bey Trabzon’a gitmeden önce “Gardaşlardan Uşaklara selam olsun” mesajı paylaşabilir.  

Şunu da hatırlatayım…

Trabzon- Van arasındaki dostluk, yakınlık asırlar öncesine dayanır. Van’da yol olmadığı dönemlerde Van’ın İstanbul bağlantısı Trabzon üzerinden gemilerle sağlanırken iki kent arasında ticari alış verişler yapılmış, kız alıp kız verilmiş.  

  “Bakan”ı, bürokratı, iş adamı, güçlü lobisi  aynı zamanda eleştireni bol olan Trabzon’da Vali Zorluoğlu’na seçim yarışında başarılar diliyorum.  31 Mart akşamı Vanlıların gözü kulağı önce Van’da sonra Trabzon’da olacak. 

 

 

Vali kim olmalı?

Valilik görevine geçici olarak vekaleten atama yapılacak. Göreve kararnameyle asaleten bir vali atanacak. İsim kim olursa olsun fark etmez. Kısa sürede biz çalışkan, kendisiyle ve topumla barışık, vizyon sahibi sosyal dinamik, halkla iç  içe olan,  kültür sanat, spor, ekonomi alanlarında hedefleri olan idealist, cesur, sorumluluk alabilen yetkilerini kullanmaktan çekinmeyen, her anlamda devletin  varlığını htiren, ekip ruhuna inanan bir isimi  vali görmek istiyoruz.

 

Çaykaralı Murat Zorluoğlu

Yerel seçimlerde AK Parti’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vali Murat Zorluoğlu olunca Zorluoğlu’nun ata baba toprağı Çaykara’da bayram havası oluştu. Trabzon’un yerlileri, adaylık bekleyen güçlü isimler hayal kırıklığı yaşayarak ters köşe olurken Çaykaralılar hemşehrileri Vali Zorluoğlu ile büyük sevinç yaşadılar. Merkez ilçe arasındaki yarışı Çaykara kazandı.  

 

 

Ehliyet Liyakat

Trabzonlu…

Memleketi ve insanıyla iletişimini hiç koparmamış.

Kaymakam olmuş…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ve Bakanlıkta Müsteşar Yardımcısı Vekilliği görevlerine bakmış…

İyi derecede İngilizce biliyor.

Elazığ da valilik yapmış…

Sorunu çok olan, sahibi bulunmayan Van’da Valilik ve  Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği yapmış…

 Van karnesini bilenler biliyor zaten.

 Al sana ehliyet- liyakat.   

 

 

Projeler ne olacak?

Kimsenin kaygılanmasına gerek yoktur.

Devlette devamlılık esastır.

Vali Zorluoğlu’nun hayata geçirdiği Van Kent Müzesi, Kent Park, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi Yapımı ve Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi İle Mevcut Vahşi Katı Atık Depolama Alanlarının İşletilmesi, Islahı ve Bu Sahalarda Enerji Üretimi Projesinin Yapım, İşletim ve Devri işi gibi önem arz eden projeler aynı hızla devam edecek.

Hayal ettiğim, heyecan duyduğum Van Kent Müzesi’ni Eski Sanat Okulu tarihi binasında hayata geçiren Vali Zorluoğlu’nu minnet ve şükranla anacağım.  Gelenlerin de kentimize  yeni eserler kazandıracağına inanıyorum.

 

 

Van kaybetti

Van yol alırken bir anda el freni çekildi.

Ama Trabzon’da her şey yolunda.

Vali Zorluoğlu’nun sorunları tespit edip çözüm yollarını ararken gitmesi kötü oldu.

Van yara aldı, motor durdu.

Zaman kaybımız büyük.

Van’a yazık oluyor.

Yazarın Diğer Yazıları