İkram Kali

Vali yardımcıları neden atanamıyor?

İkram Kali

Vali Aydın Nezih Doğan'ın kendilerine hakaret ettiğini ileri sürerek yer değiştirme talebinde bulunan 5 Vali yardımcısının görev yerleri İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporları sonrası değiştirildi. Vali Yardımcıları Mehmet Özel Malatya Vali Yardımcılığına, Zafer Coşkun Batman Vali Yardımcılığına, Hakan Alkan Kars Vali Yardımcılığına, Mehmet Yüzer, Şanlıurfa Vali Yardımcılığına, Salih Altun ise  Bitlis Vali Yardımcılığına atandı Vali yardımcıları ilişkilerini keserek sesiz sedasız bir şekilde atandıkları illere gittiler.

 Boşalan Vali yardımcılıklarına İpekyolu, Tuşba ve Edremit İlçe Kaymakamları vekalet ediyor. Soruşturma sürecini hesaba katmasak 20 gündür Van’a bir türlü Vali yardımcısı ataması yapılamadı.  Kamuoyu haklı olarak merak ediyor. Neden atamalar yapılmadı? Mesela vali yardımcılarının imzalayarak makama yani Vali Aydın Nezih Doğan’ın oluruna sunmaları gereken evraklar, dosyalar vekalet eden Vali yardımcılarının masasında kaç gün bekliyor?

 

2014’te erken genel seçim olabilir

 

Başbakan Erdoğan genel seçimlerin erken değil, zamanında yapılacağını vurgulasa da Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile genel seçimlerin bir arada yapılma olasılığı çok yüksektir.

Ancak yerel seçimlerin sonucu Başbakan Erdoğan’ın beklediği şekilde çıkarsa 2014’te genel seçimlerin erken yapılma ihtimali çok yüksek olur.  Erken genel seçimi yerel seçim sonuçları belirleyecektir.

 

Nitekim Başbakan Erdoğan'ın danışmanlarından Dr. Ertan Aydın’da hükümetin 2014 yılına ilişkin planlarını açıklarken, 2014'te Erken Genel Seçim olabileceğini söyledi.

Dr. Ertan Aydın, El-Cezire'de yayınlanan "Türkiye üzerine oryantalist medya bakış açıları" başlıklı makalesinde, “Gelecek yıl içerisinde, Türkiye’de özgürce yarışılan yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve muhtemelen erken genel seçimler yapılacak. Normal şartlarda 2014 yılı Mart ayında yerel seçimler, Ağustos ayında  Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2015 yılında ise Milletvekili genel seçimleri var” diyor.

 

Başbakan Erdoğan genel seçimlere,  Cumhurbaşkanlığı seçimine yerel seçimlerde başarılı olan belediye kadroları ve mevcut milletvekillerin desteği ile girecek.  O nedenle 2014 yerel seçimlerinin mevcut milletvekilleri,  belediye başkanlığı bekleyenler, meclis üyeliği isteyenler özetle AK Parti çatısı altında siyaset yapmayı amaçlayanlar için farklı bir önem taşıyor. Yerel seçimler bu kesimler için Siyaset Başarı Sınavı (SBS)   şeklinde geçecektir.  Uzun soluklu siyaset maratonunda çalışanlar, duygularına yenilmeyenler, gemiyi terk etmeyenler içerde kalacak.  Günü birlik siyaset yapanlar başka yerde yada başka zaman şansını deneyecek.  

 

Necmettin Erbakan yaşasaydı…

2014 bütçe görüşmeleri TBMM’de devam ediyor.  Görüşmelerin tadı tuzu yok.   Kavga, belden aşağıya varan sözlü saldırı, hakaret dolu konuşmalar vatandaşın ilgisini çekmiyor.  Rahmetli Fevzi Levendoğlu abimizin deyimiyle görüşmeler yavan geçiyor. Böyle olunca  “ Nerde eski bütçe görüşmeleri”  diyenlere hak vermemek elde değil.

 

Geçmişte bütçe görüşmelerinin unutulmaz isimi rahmetli Necmettin Erbakan Hoca ile Süleyman Demirel’di. Demirel, Erbakan,  Ecevit, Türkeş, Özal, İnönü’nün bütçe konuşmaları güldürür, düşündürürdü.  Türkiye özellikle liderlerin yapacakları konuşmaları sabırsızlıkla ve heyecanla beklerdi. Kahvelerde, evlerde herkes pür dikkat ekran karşısına geçerdi. Konuşma kürsüsüne çıkan Necmettin Erbakan ile Süleyman Demirel’in karşılıklı atışmaları hem meclisi hem de ekran başında izleyenleri gülmekten kırıp geçirirdi. Bugün Erbakan Hoca yaşasaydı, karşısında Demirle mecliste olsaydı meclise  görüşmelerinin  havası başka olurdu.

 

85 yaşında hayatını kaybeden rahmetli Necmettin Erbakan aynı zamanda siyasi hicivleriyle tanınan bir isimdi. Erbakan Hoca siyasi literatüre pek çok söz de kazandırdı. Bunlardan bazıları şöyle:  Gulu Gulu Dansı, Fasa Fiso, Bir Kısım Medya, Hadi Ordan, Kadayıfın Altı Kızardı.  Gerdan kıran soğukkanlı Demirel’in veciz sözlerinden bazıları:  Gapı gaptırmam, Dün dündür bugün bugündür.

Yazarın Diğer Yazıları