İkram Kali

Vali topa girdi

İkram Kali

Geçmişi bilmeden bugünü anlayarak geleceğin planlarını yapmak pek mümkün değildir.   O nedenle gerçekleri öğrenmek, karanlıkları aydınlatmak, bilgi kirliliğini gidermek güvenli yol alabilmek için yeri geldiğinde hafızayı canlandırarak filmi geriye sarmak lazımdır.

Önce geçmiş.

Bir avuç Vanlının 1920'lerde mahalle aralarında başlayan futbol tutkusu Cumhuriyetin kuruluşu sonrası 1931'de resmi olarak kurulan siyah-beyaz Vanspor Gençlik Kulübü (Vanspor'un gerçek kuruluş tarihi)  ile yeni bir dönem olur. Ardından sarı-lacivert Şengençlerspor, sarı-kırmızı Erekspor (Akınspor), mavi-beyaz İkinisanspor, turuncu-siyah Yolspor'un kurulmasıyla futbolda heyecan rekabet başlar. Bugünün profesyonel yıldızlarını kıskandıracak yeteneğe sahip Van'ın futbol cambazları İpekyolu ilçemizin DSİ Şube Müdürlüğü yanında, Merinos Endüstri Meslek Lisesi (Erkek Sanat Okulu) karşısında bulunan toprak sahada hafızalara kazınan, nefesleri kesen futbol resitali sergilerler.

Gençlik ve Spor İl Müdürü rahmetli Saffet Demiroğlu öncülüğünde, kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri, ilimizin ileri gelenlerinin ve sevdalılarının ortak çabalarıyla 1970'li yıllarda İpekyolu üzerinde bugünkü yeşil sahası  bulunan Van Atatürk Şehir Stadyumu yapılır. İlerleyen yıllarda eklenen tribünlerle stadyum bugünkü görünümüne kavuşur.

Dönemin efsane belediye başkanı merhum Tayyar Dabbaoğlu öncülüğünde 1974 yılında Vanlı resmi kurum amirleri, iş adamları ve spor camiasının girişimleriyle Van'ın iki güzide takımı sarı-lacivert Şengençler ve siyah-beyaz Gençlik kulüplerinin birleşmesiyle sarı-siyah Vanspor doğar. Cumhuriyet caddesinde umutlarla sarı-siyah bayraklar dalgalanır. 

Terfi Ligi'nin ilk kez uygulandığı 1982-1983 futbol sezonunda Refik Özvardar yönetiminde siyah (1915 Van'ın işgali kara günleri temsilen)  kırmızı (2 Nisan 1918 Van'ın istiklalini temsilen) renklerle Vanspor mücadele ettiği  maçlar sonunda namaglup olarak 2'nci lige çıkmayı başarır.

2. Lig'de mücadele eden Vanspor 1993-1994 sezonunda Enver Katip yönetiminde Anadolu futbol anlayışında adeta devrim yaparak 1. Lig'e yükselir. İsmi olumsuzluklarla anılan Van, Vanspor sempatisiyle ekonomide, sosyal yaşamda yeni bir imajla ilgi görmeye başlar.

1994-95'sezonunda Fenerbahçe'yi kendi evinde coşkulu taraftarının önünde 1-0 yenen Vanspor " Önce Van/ Sonra kan/ Dakika doksan/ Gol Kurthan/ Fenerbahçe kan revan" destanını Türk futbol tarihinin altın sayfalarına yazdırmayı başarır. Van'ın muhteşem galibiyetini spor yazarları şu ifadelerlerle o gün kaleme alırlar:  " Vanspor'un,  Fenerbahçe'yi yenmesi "olağanüstü" "mucize" düzeyinde ekonomik, sosyal, politik bir başarım ve konumlanmanın vesilesi olarak çözümlenmesi gereken bir olgudur."

Başarılarının tesadüfi olmadığını oynadığı futbol ve aldığı sonuçlarla gösteren Vanspor, 1997-98'de deplasmanda Karadeniz Fırtınası Trabzonspor'u kendi evinde Erkan'ın golüyle yenerken bordo mavilileri aynı zamanda şampiyonluktan ederek büyük sükse yapıyordu.

Beş sezon 1. Lig'de oynayan Vanspor'a ünlü teknik yöneticiler ve futbolcular geldi gitti. Sonuçta ciddi hatalar, egolar nedeniyle Vanspor 1 Lig'den mahkeme kapılarına kadar düştü. Bugün adı var kendi yok.

Bir Vanlı olarak mahalle aralarında, toprak sahada başlayan futbol tutkumuz önce taraftar, sonra gazeteci ve yönetici olarak devam etti. Merhum Valimiz Adnan Darendeliler'in 1990-91 sezonunda " Vali çok biliyorsa kendi gelsin yönetsin" diyen teknik direktör Cevdet Soyluoğlu'nu gönderdiğinde gazeteci, 1. Lig'e çıktığımızda, Beşiktaş'ın efsane başkanı rahmetli Süleyman Seba'yı ziyaret ettiğimizde, Fenerbahçe ve Trabzonspor'u devirdiğimiz o unutulmaz günlerde Vanspor Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü olarak yaşananların bir parçası ve tanığı olmanın onurunu, mutluluğunu yaşadım. Yaşananları, yaşatılanları ve daha birçok şeyi dün gibi anımsıyorum 

Vanlıların futbol sevgilerini ve heyecanlarını o günlerin imkanları ölçüsünde paylaşan Valiler, Belediye başkanları hep vardı.

 Van'da Organize Sanayi Bölgesi yokken, sayılı fabrika varken, ülkede ekonomik kriz yaşanırken 1993-94 sezonunda Vanspor'u Vanlılarla birlikte sırtlayarak bugünün Süper Lig'i 1 Lig'e taşıyan Van Valisi Mahmut Yılbaş'tı. 1996-97'sezonunda 1. Lig'den talihsiz bir şekilde küme düşen Vanspor'u yine Vanlılar ile birlikte 1 Lig'e tekrar taşıyan Van Valisi Abdukadir Sarı'ydı. Türkiye'de üç büyüklerin haricinde bütün illerde görev yapan valiler şehirlerin takımlarına sahip çıkarak maddi ve manevi anlamda destek sağlamışlardır. Bu anlamda Devletin, TFF'nin Van gibi Anadolu kulüplerine pozitif ayrımcılık yapması gerekir.

Bunları neden anlattım?

Vanspor ve futbolun öyle sırdan bir uğraş olmadığını bu kentin toplumsal dayanışması, ortak heyecanı ve duygusu ve vazgeçilmez olduğunu anlatmaya çalıştım.

Van Valiliği görevine 2015'in şubat ayında başlayan Vali ve  Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İbrahimTaşyapan Vanlı futbolseverlerin beklentilerine, heyecanına, coşkusuna ortak olduğunu önceki gün verdiği resimle iddialı bir şekilde ilan etti.  Van Büyükşehir Belediyespor teknik direktörlük görevine getirilen Erdoğan Yılmaz'ın imza töreninde Vali, Başkan Vekili Taşyapan'ın hazır bulunarak duygularını, "Benimde önceden tanıdığım bir isimdir Erdoğan Yılmaz hoca. Aynı fakülteden mezun olduk. Biz tabi Karadeniz'de uzun yıllar iş yaptığımız için tanıyorum kendisini. Hem kişiliğiyle hem futbol kariyeriyle inşallah takımımızı 2. lige çıkartacak bir hocadır. Vanlı hemşerilerimize iyi bir futbol şöleni izleteceğimizin düşüncesindeyim ve ben buna inanıyorum. Van'ımızıda hem futbol kamuoyunu hemde gösterecekleri başarıyla kamuoyunu tatmin eden bir başarıya beraberce imza atmayı düşünüyoruz. Ben bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum. Hocamıza başarılar diliyorum bizde belediye olarak takımımıza her türlü desteği vermeye devam edeceğiz " sözleriyle  paylaşması önemlidir, anlamlıdır. 

 Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Taşyapan maziye dönmek isteyen Vanlılarla tribünlerde yerini alacak. Kentinin takımını desteklemekle, taraftarı olmakla kalmayacak VEDAŞ Türkerler Grubu, Van Çimento, Van OSB'de yer alan fabrikalar, inşaat sektöründe güçlü firmaların Büyükşehir Belediyespor'un yanında sponsor olarak yer almalarını da sağlayacaktır.  Van'ı ve  futbol tutkunu Vanlıları coşkulu, renkli günler bekliyor.  Vali Bey topa güzel girdi. Bu pozisyonun arkası şampiyonluktur.

 

Büyükşehir Vanspor

Van ilimiz Büyükşehir statüsü kazandıktan sonra bu köşede dedim ki Van Büyükşehir Beledispor'un olağan kongresinde tüzük değişikliği yapılarak kulübün ismi Büyükşehir Vanspor olsun. Değişiklikle Vanspor ismi yaşatılarak Vanspor'a gönül veren Vanlılar ile belediye arasında güçlü bağ kurulmuş olur. Yapmadılar, olmadı.   Öneriyi yeni göreve seçilen Büyükşehir Belediyespor Başkanı Abdullah Çalım ile paylaştım. İsim değişikliğinin gerekliliğini kendisine aktardım.  İsim değişikliğine gidilecekse gruplar belirlenmeden, kuralar çekilmeden yapılması gerekir.

Yorumlar 1
Tülay kadoglu 09 Mayıs 2021 20:41

Refik özvardar enistemdi nur içinde yatsın inşallah

Yazarın Diğer Yazıları