İkram Kali

Vali Taşyapan'ın dikkatine

İkram Kali

Sayın Valim,

Vizyonu yetersiz belediyeler, imar tadilatlarına ranta çanak tutan bazı belediye meclis üyelerinin yanlış kararlara imza atması ve diğer ilgililerin duyarsızlığı sonucu şirin Van ilimiz 1980 sonrası çarpık, zevksiz, kimliksiz ruhsuz sıradan beton bir kente dönüştü. Bu yozlaşma sürecinde en büyük zararı Van evleri, Van bahçeleri, Van kehrizleri gördü. İmar planına aykırı şekillenen bu dönemde birileri zenginleşti asude şehrimizin kimliği zarar gördü.  Bunda belediyeler kadar valiliğin, üniversitenin de sorumluluğu, günahı var.

İkibinli  yıllara geldiğimizde…

Müstakil, bahçeli her köşesinde yaşama heyecanı olan Van evlerinden çok matah bir şeymiş gibi beton binalara heyecanla taşınan bizim Vanlı aileler doğayla iç içe olan sağlıklı mütevazi evlerinde özgürce, mutluluk içinde yaşadıklarını beton soğukluğunu hissettikten, sosyal ilişkileri sınırlandıktan sonra fark ettiler. O zamanda iş işten geçti.

Sayın Valim,

Valilikte görev yaptığım yıllarda ayakta duran en az 20 cumbalı, cumbasız Van evinin koruma altına alınarak turizme kültürümüze kazandırılmasını bütün çabalarımıza rağmen başaramadık. Van evlerinin tamamı betonlaşmaya, ranta yerel yönetimin sığ anlayışına, eş dost,  çıkar hatırına feda edilerek yıkılıp gitti. 

Sayın Valim,

Van'ın sokaklarına dizilen Van evleri koruma altına alınmayıp yıkılınca ilimize gelen yerli yabancı misafirlere ayıp olmasın diyerek 1998 yılında Valilik İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından Van Kalesi kuzeyinde örnek Van evi yapıldı.  Ancak ev Van kültürü ile ilgisi olmayan şekilde döşendi. Toprak dam ve kerpiçten yapılan Van evi zaman içinde bakımsızlıktan hasar gördü. 2014 yılında İl Kültür Müdürlüğü'ne devredildi.  Van'ı mahcup eden evin çirkin görüntüsüne Vanlılar ve ziyaret edenlerin gösterdiği tepkiler sonrası ziyaretçilere kapatıldı. Van evi şimdi aslına uygun şekilde restore edilip düzenlenerek ziyarete açılması bekleniyor.

Sayın Valim

Van'ın kültürü maalesef sahipsiz, korumasız durumdadır. Bunun en canlı örneği Van evidir.   Festivallere,  seminerlere,  toplantılara, yurt içi ve yurtdışı gezilere,  kişisel ve kurumsal bazı etkinliklere, kitap,-broşür basımına daha birçok çalışmaya mali destek sağlayan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı  (DAKA)  lütfedip Van evinin restorasyonu, tefrişatı için kaynak ayırabilir. Vanlılar DAKA'nın, SODES'in Van evi ve Van kültürü için harekete geçmesi için talimat vermenizi bekliyor.  

Sayın Valim,

Malumunuz Van'ın hayvancılıktan sonra en önemli sektörü turizmdir. Kültür ve doğa turizminde Van dikkat çeken, geleceği olan bir ildir.  Van'ın kültür varlıklarının korunması turizm potansiyelinin tanıtılması için Valiliğimize, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne,  Büyükşehir ve ilçe belediyelerine DAKA'ya önemli görevler düşmektedir.  Depremde hasar görerek 4 yıldır güçlendirme bekleyen Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'ndan, kapalı Halk Kütüphanesi ve olmayan Konser Salonu'ndan şimdilik  söz etmiyorum.

Özet olarak, Van evi ilgi bekliyor.

 

Sizi yerden yere vururum ama…

Önceki gün Van 4.6 depremiyle bir kez daha sallandı. Ardından küçük çaplı artçı depremler oldu. Vanlıların hasarlı psikolojisi bir kez daha sarsıldı.  Deprem korkusu, endişesi bir kez daha yaşandı. Van'da insanlar o saatlerde korku ve panik halindeyken sosyal medyada sahte veya gerçek isimlerle   bazı  kişiler kin, nefret, kışkırtma, ayrıştırıcı içerikli yorumlar paylaştılar. Cahil takımı Vanlıları incitmeye, üzmeye çalıştı. Yazarımız Şahin Akçap kardeşim gerekenleri dün yazmıştı.

İnsanlıktan nasiplenmemiş kışkırtıcı aşağılıklara benimde iki laf etmem farz oldu;

BAKIN: Sizin ne inancınız, ne de insanlığınız belli. Siz siyaset ile dini,  din ile etnik kökeni, etnik köken ile deprem gibi doğal afeti birbirine karıştırarak bundan fesatlık, ötekileştirme çabasında olan ruh hastasıve geri zekâlı cahillersiniz. Bunu bilin. 

BAKIN: Size söyleyecek çok sözüm var ama 2011'de deprem sonrası Trabzon'da yetiştirme yurdunda kalan ve bisiklet alma hayaliyle biriktirdiği 61 lirayı Van'daki depremzede kardeşlerine gönderen 12 yaşındaki yavrumuz Muhammet Demirci'nin hatırına bir kenara bırakıyorum.

 BAKIN:  Size insanlığı öğretecek bir yığın ders verebilirim ama 2012 yılı içerisinde yaşadığımız depremde Van çok zor koşullardaydı. Beşiktaş-Galatasaray maçının 65. dakikasında Beşiktaş taraftarı üzerindekileri çıkararak 'Van, üşüyor ve yanlarındayız' sloganıyla bir etkinlikte bulundu. Bütün kaşkollarını, şapkalarını, eldivenlerini stada attılar. Sizi Çarşı Grubu'nun yüzü  suyu hürmetine Allaha havale ediyorum.

 BAKIN: Sizi kötü biçimde aşağılarım ama Japonya'dan kalkarak din dil farkı gözetemeden Van'da deprem felaketine uğramış insanların yardımına koşan,  Japon Yardımlaşma ve Kurtarma Derneği üyesi, dünyada yardıma ihtiyacı olan insanlar için bir şeyler yapması gerektiğine inanarak kendisini barışın inşasına adayan sizin gibi Müslüman olmayan… 9 Kasım 2011 günü Van merkezli 5,6 şiddetindeki depremde yıkılan otelin altında kalarak kaybettiğimiz dostumuz, kardeşimiz Atsushi Miyazaki'in anısına duyduğum saygıdan dolayı aşağılamıyorum.

BAKIN:  Utanç verici, suç olan sözlerinizi ambalajlayarak size yediririm ama hatırlar mısınız Van'da 7.2'lik depremde yüzlerce insan hayatını kaybetti, binlerce bina yıkıldı. Türkiye'nin her yerinden Van'a yardım yağdı.  Silivrili diş hekimi Cemil Metin'de Van'a yardım kolisi hazırlayıp gönderdi. Gönderdiği kolideki nevresimin içinde  5 bin lira unuttuğunu sonradan fark etti. Bu insanımız paradan umudunu kesmişti. Ancak Erciş'te depremzede hemşehrimiz İstanbul'dan gönderilen nevresimin içinde bulduğu  5 bin lirayı iade etmişti.   Sizi Ercişli depremzede hemşerimizin onurlu davranışının hatırına rezil rüsva etmek istemiyorum.

 BAKIN: 2011'de yaşadığımız deprem sonrası zor günlerimizde kardeşlik elini uzatan, acılarımızı yürekten paylaşan herkese karşı duyduğumuz şükranın, vefanın bir ifadesi olan "Van'ın nüfusu 75 milyon oldu", "Teşekkürler Türkiye"   gibi anlamlı sözlerimizin hatırına sizi yok sayıyorum.

Size tavsiyem, biraz insanlık öğrenin.

Top Demirören’de

Ankara'da yapılan TFF Olağan Genel Kurulu'nda sürprizler yaşandı. Haluk Ulusoy için imza toplamasına rağmen taraf değiştirip Yıldırım Demirören'in listesine giren Can Çobanoğlu, dün sabah kadro dışı kaldı! Demirören, Çobanoğlu'nun yerine Ali Dürüst'ü listeye aldı. Adaylık için gerekli 60 imzayı toplayamayan Ulusoy ise aday olamadı. Demirören 214 imza ile tek başkan adayı olarak seçime girdi ve yeniden başkan seçildi.

Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un amca kızı Revna Demirören ile evli. Dolayısıyla Beşiktaş Başkanı, Haluk Ulusoy'un eniştesi sayılıyor. Buna rağmen Ulusoy  genel kurlul  sonucunu mahkemeye taşıyacağını açıkladı. 

Yazarın Diğer Yazıları