İkram Kali

Vali İbrahim Taşyapan göreve başlıyor?

İkram Kali

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mayıs 2013’te iki günlük Portekiz gezisi dönüşünde İstanbul Atatürk Hava Limanı   VİP Salonunda hemşerisi olan İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü İbrahim Taşyapan’ın Bingöl Valiliği’ne atamasının da yer aldığı valiler kararnamesini imzalamıştı. Hükümet ile Çankaya arasında gidip-gelen o kararname sonrası İbrahim Taşyapan  ilk defa Bingöl’e Vali olarak atanmıştı.

Merkeze alınan eski Van Valisi Aydın Nezih Doğan’da aynı yılın ağustos ayı kararnamesinde Konya’dan Van’a atanmıştı.

Vali Taşyapan şimdi Van Valisi…

 1993 yılında Bingöl Valiliğine atanan ve OHAL Valiliğine de bir süre vekâlet eden Abdulkadir Sarı 1996 yılında Van Valiliğine atanarak ilimizde 4 yıl süreyle görev yaptı. Abdulkadir Sarı’dan sonra Vali Taşyapan ile Bingöl’den Van’a ikinci kez bir Vali geliyor.

 Abdulkadir Bey Van’da sevilen, sayılan gönüllerde iz bırakan Valilerden oldu. Van’a atandığı yıl 1. Lig’de başarıyla mücadele eden,  Türkiye’de sporseverlerin ilgisini çeken Vanspor şansızlık bu ya o yıl küme düşmüştü. Vali Sarı bu duruma üzülmüş hatta küme düşmeyi onur meselesi yapmıştı. Neyse ki sağladığı destekler ve Rıdvan Dilmen’i Teknik Direktörlüğünde Vanspor bir sezon sonra tekrar 1. Lige yükselmiş ve Vali Sarı’da rahatlamıştı.

Bu arada kısa bir bilgi; Vali Abdulkadir Sarı’nın kardeşi Musa Sarı abisinin valilik yaptığı Van’ın yeni ilçelerinden Tuşba’nın ilk kaymakamı olarak görev yapıyor.

 Vali İbrahim Taşyapan Van’da göreve başlamadan önce İstanbul’da düzenlenen 1. Van Ekonomi Zirvesi’nde Van milletvekilleriyle,  Van’ın farklı yüzleriyle, iş adamlarıyla ilk defa bir arada oldu.

Vali İbrahim Taşyapan bugün Van’a geliyor.

Yarın Valilik önünde kamu kurum kuruluşlarının yöneticileri tarafından resmi karşılama töreni sonrası makamına geçerek Van Valiliği görevine resmen başlayacak.

Zorlu süreçte ilimizi yönetecek, kentimizi geleceğe hazırlayacak, sorunlarına çözüm bulacak olan Vali İbrahim Taşyapan’a hoş geldin dileklerimle görevinde üstün başarılar diliyorum.

 Vali Taşyapan’ı son yıllarda kozmopolit bir yapıya bürünen Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez, Azeri ve diğer halkların yüzlerce yıldır bir arada kardeşçe yaşadığı, kendisine has kent karaktere sahip,  çok yoğun protokol  trafiği olan gelecek vadeden sınır kenti Van’da çeşitli sorunlar bekliyor. 

Medeniyetler kenti,  tarihin her döneminde önemini koruyan kabına sığmayan,  gelişime, değişime açık Van ilimiz diğer birçok kentle kıyaslanamayacak değer ve ağırlığa sahiptir. Genç, dinamik yaşadığı her yere uyum sağlayan,   ürkek, kendinden utanan ama sağlam karakter taşıyan sosyal insan yapısına sahip Van toplumu devletin müşfik, adil,  güven veren, teşvik edici varlığını her alanda daha çok görmek ve hissetmek istiyor.  

Vali Taşyapan vali yardımcıları ve kurum kuruluşların yöneticilerinden detaylı resmi verilere dayanan brifing alacak. Önceliklerini ve yol haritasını ilimizin beklentileri ve idarecilik anlayışına göre belirleyecek.

 Bize göre Van’da Vali Taşyapan’ı şu sorun ve projeler bekliyor;

 7 Haziran seçimleri

Çözüm-Barış süreci

Kapıköy  Sınır Gümrük Kapısı,

Kapıköy-Hoy yolu İran kısmı

Depremden kaynaklı imar ve yapılaşma

TOKİ deprem konutları sorunları

İnşaat sektörünün sorunları

İşsizlik ve niteliksiz iş gücü,

Uyuşturucu ve madde bağımlığı,

Kadın ve çocuk sorunları

Doktor eksikliği, yeni hastane, semt poliklinikleri sorunu,

Eğitim öğretimde başarısızlık,

Öğretmen eksikliği sorunu,

Kamuda deneyimli personel sorunu,

2023 vizyonu

Sınır Ticareti,

Sınır güvenliği,

Her türlü kaçakçılık,

Hava, Demir, Kara, Denizyolu

Kültürel yozlaşma,

Sanayileşme,

İç ve dış göç sorunları

Kültür ve konser salonu,

Van Gölü kirliliği sorunu,

Göl kıyılarının yağmalanması,

Hayvancılık sorunu

Turizm sektörünün sorunları,

Çevre ve doğa kirliliği,

Ağaçlandırma sorunu,

Tarihi yapıların restorasyonu ve turizme kazandırılması,

Van Şehir Stadyumu ve semt sahaları,

Tatvan Van Kuzey Van Gölü Demiryolu projesi

Ferit Melen Havaalanı kapasite sorunu,

İkinci havaalanı projesi…

Valimizin Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyelerle karışlıklı anlayış, dayanışma içinde birlikte çalışma ortamı sağlayacağı inancındayım. 

Vali Taşyapan’ın idarede koordinasyon, ortak akıl sağlayarak, Vanlılarla samimi anlamda bütünleşerek,  sorumlular, paydaşlarla el ele vererek görev süresi içinde başarılı ve kalıcı hizmetlere imza atacağına olan inancımız tamdır.

Özetle, Vanlılar huzur,  moral, kalkınma, gelişme yanında kentlerinde kaygılanmadan mutlu ve medenice yaşamak istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları