İkram Kali

Vali Doğan’dan gündem yaratan sesleniş

İkram Kali

Çağın yönetim anlayışının ilkelerini ve ruhunu benimsemiş, bilgi çağının alt yapısıyla ve yeni yönetim teknikleriyle donanmış, insan haklarına ve demokrasiye saygılı, halkın taleplerine duyarlı, deneyim, birikim sahibi, sağlıklı analizler yapan, idarecilik mesleğine odaklanan valiler ildeki sorunları, gelişmeleri,  gerçekleri, olacakları- olamayacakları kimi zaman kentin halkıyla,  dinamikleriyle paylaşırlar. Valilerin sesleniş-dertleşme doğrudan mesaj verme adresleri; toplantılar, açılışlar,  törenler, taziyeler, düğünler, bayramlar ve memlekete sevdalı insanların bir arada bulunduğu çeşitli ortamlardır.  Seslenişler bazen detaylıca, bazen de iki cümleyle özetlenir.   

 Politaş Group tarafından Tuşba ilçemizde kurulan Tuşba Ticaret Merkezi’nin açılışına katılan Vali Aydın Nezih Doğan, açılışta yaptığı konuşmada gündeme ilişkin konulara detaylıca değindi. Vatandaşa, girişimcilere, sorumlulara, son günlerde devletten ses bekleyenlere devletin ildeki en yetkili temsilcisi sıfatıyla seslendi. Vali Doğan’ın konuşmasından herkes payına düşeni aldığını hatta konuşma sonrası özeleştiri yaptığını sanıyorum.  Vali Doğan’ın ne demek istediğini anlayanlar iyi anlamıştır, yeterince anlayamayanlarda bazı şeyleri yanlış yorumladı. Vali Doğan’ın konuşması Konya’dan Van’a atandığı günden bugüne kadar geçen gözlemlerinin, analizinin bir özeti gibidir.

             Vali Aydın Nezih Doğan özelikle iş çevrelerinde değerlendirilen konuşmasında özetle şunları söylüyor:

  1. 23 Ekim’de Türkiye-İran ekonomisi masaya yatırılacak, 23 Ekim’de başlayıp 3 gün sürecek olan bu toplantılarda Van’ın rolünü tartışacağız. Çok derinlemesine sektör bazında bu konuların nasıl yürütülmesi gerektiği hususunu konuşacağız.
  2. Ekonomide devlet öncelikli bir bakışı değil, daha çok yatırımcı öncelikli teşebbüslü bir yapıyı benimsedik. Bugün artık insanlar ekonomiyi konuşurken “ Devlet bu bölgede fabrika açmada geride kaldı” diye bir şey demiyorlar. Ekonomik sorunları gerçek temelleriyle konuşma cesaretini gösteriyorlar
  3. 30 yıllık süre içerisinde ülkenin her noktası ekonomiden nasibini aldı. Elbette Van’da bu noktada nasibini aldı. Ancak beklediğimiz düzeyde nasibini aldı demek iddialı bir söz olur. Bunun temel bir takım sebepleri var. Bu sebepleri doğru anlayıp, bu sebeplerle doğru mücadele etmediğimiz taktirde gelecekle ilgili ümitlerimizi korumakta zorlanırız. Ama gerçekçi bir tespit yapıp, bu tespitler üzerinden meseleyi yönetmeye çalışırsak bu hedefe çok kolaylıkla ulaşabilecek potansiyele sahip olduğumuzda çok açıktır.
  4. Peki, nedir bu bölgede bizi istediğimiz ölçülerden, gelişmelerden alı koyan temel sebepler? Bunların başında bilmemiz gerekiyor ki terör geliyor.
  5. Bunu hem kendi vicdanımızla, hem de bulunduğumuz sosyal ortamlarda çok rahatlıkla ifade etmeliyiz.
  6. Terörün etkisi ile bu bölgenin kaderini değiştirmesi oldukça sorun haline geldi.
  7. Ama bunu biliyorsunuz ki bu konuda en etkili adımlardan bir tanesi çözüm süreci olarak atıldı. Bu süreç çerçevesinde geçmişte yaşadığımız kötü günlerin acı bir hatıra olmamasına gayret gösteriyoruz.
  8. Çözüm süreci ile birlikte yaşanılan olumsuzlukların giderildiğini ancak bu iyi niyet ve çabaları görmemezlikten gelenler var.
  9. Umutlu bir gelecek için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor.
  10. Bu konuda bir takım sorumluluklar alması gerekenler, sorumluluklarını fark etmediklerine şahitlik ediyoruz.
  11. Esnaf inim inim inlerken bunu görmeyenler, böyle bir durumun olmadığını söyleyenlerde var.
  12. Siz onların kim olduğunu da biliyorsunuz, sıkıntının da ne olduğunu biliyorsunuz.
  13. Bilmemiz gerekiyor ki hiçbir şekilde ama hiçbir şekilde devlet, şu veya bu biçimde vatandaşının üzerine yük olmaya çalışanlara müsaade etmeyecektir ve bunun mutlaka sonuçlarını yakın gelecekte hep birlikte idrak edeceğiz.
  14. Bu şekilde davrananlara da bir hatırlatma yapmak istiyorum. Biz eğer birlikte umutlu bir gelecek inşa etmeye çalışıyorsak, her birimiz sorumluluklarımızı ayrı ayrı yerine getireceğiz.
  15. Yanlış adımlar atmaktan imtina edeceğiz, doğrular için el ele tutuşacağız ve birlikte iş birliği yapacağız. Ama yanlış olanları da hep beraber yanlış diye ortaya koyacağız.
  16. Yanlışları ortaya koyarken de birlikte hareket edeceğiz, doğruları da ortaya koyarken birlikte hareket edeceğiz.
  17. Bölgenin kalkınma süreci ile ilgili problemlerden bir diğeri kaçakçılıktır. Kayıt dışı faaliyetler bazen doğrudan e ilişkiliyken bazen de tamamen vergi dışı olmakla ilgilidir.
  18. Kaçakçılık faaliyetleri kalkınmanın önünde duran önemli bir engeldir.  

Vali Beyin konuşmasının daha net anlaşılması için konuları maddeler halinde sıraladım

Bu şehirde esnafın, tüccarın,  siyasilerin, sıradan vatandaşın konuştuğu sağır sultanın dahi duyduğu “Van’ın terk edilmesi” ve “haraç toplanması”, sokak olayları meselesi yatırımcının,  girişimcinin daha ötesi ildeki ekonomik ve sosyal hayatın, bölgenin umudu olan çözüm sürecinin keyfini kaçırmıştır. Kentin gündemini işgal eden bu konuların spekülasyon olduğunu ileri sürenlerde var.  Vali Doğan bazı yaklaşımların yanlış olduğuna açık şekilde dikkat çekerek kent yararına uyarı ve hatırlatmada bulunmuştur.

Vali Aydın Nezih Doğan bu ilde yaşayan herkesi ilgilendiren çok önemli bir seslenişte-serzenişte, tespitte bulunmuştur. O konuşmasının anahtar kelimeleri şunlardır; ekonomi,  çözüm süreci, terör, birliktelik, sorumluluk, kalkınma, kaçakçılık-kayıt dışılık.  Bilmeyenler için hatırlatayım, Vali Doğan’ın ildeki önceliği ekonomik kalkınma, çözüm süreci,  huzur ve insan niteliğini esas alan eğitimdir.  

Vali Doğan kentin yönetiminin bir yerinde yer alan sorumluluk sahibi olanlara açık ve net olarak; sorumluluktan kaçmayın, söylenmesi gerekenleri söyleyin, yapılması gerekenleri yapın, çözüm sürecinde samimiyseniz taşın altına elinizi sokun,kaçak güreşmeyin, küçük hesaplara girmeyin, her şeyin bedeli var demiştir.  Vatandaşa da devlet burada, Van sahipsiz değildir, Van’ın geleceği parlaktır, birlikte mücadele eder, birlikte hareket edersek başarırız mesajı vermiştir.

Biz bu satırları yazarken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi incelemelerde bulunmak için dün akşam saatlerinde Romanya’dan Van’a geldi. Bakan  Zeybekçi bugün Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Ticaret Borsası ve ticaret erbabının iştirak edeceği Van’ın ekonomik sorunlarına ilişkin değerlendirme toplantısına katılarak konuşma yapacak. 

Yazarın Diğer Yazıları