İkram Kali

Vali Doğan, Van'ın geleceğini şekillendiriyor

İkram Kali

Vali Aydın Nezih Doğan geçen haftanın son mesai günü olan cuma akşamı yorucu çalışmasını makamında noktaladıktan sonra bir grup gazeteci ile Akdamar Oteli’nde sohbet toplantısına katıldı.   Toplantı ili yöneten mülkü amir ile ilin gözü, kulağı, sesi olan, halk ile yöneticiler arasında köprü görevi yapan basın mensuplarının bir araya gelmesi ve görüş alışverişi açından yararlı oldu. Sohbet, açıklama, bilgilendirme, eleştiri, anı, yorum ve gündemde olan ve gündem dışı konularla geçen toplantıdan önemli mesajlar çıktı.

Vali Doğan Van’a atandıktan ilk defa gazetecilerle bir sohbet toplantısına katıldı. Ayrıntılara geçmeden önce toplantının arka planını da siz değerli okurlarla paylaşmak istiyorum. Doğu Rehberi imtiyaz sahibi gazeteci meslektaşımız Ziya Türk  “ İlin üst düzey yöneticileri ile gazetecileri sohbet toplantılarında bir araya getirmek, Van ile ilgili sorunlara cevap aramak, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla çalışma yapıyorum, ilk toplantıya uygun görmeleri durumunda Vali Aydın Nezih Doğan’ı davet etmeyi planlıyorum. Sohbet toplantısına sizde katılırımsınız? “ Diye sordu.   Bende bu toplantının yararlı olacağını, ancak katılacak gazeteci profilinin çok sesli olması önerisinde bulunarak katılabileceğimi ifade ettim.  Ziya Bey,  bir hafta sonra Vali Bey’in konuk olacağı toplantıya yaklaşık 15 gazeteci arkadaşın davet edildiğini ve bu arkadşların katılacaklarını söyledi.  Ziya Bey’e daha önceden katılacağını belirten gazetecilerden bir kısmı mazeret bildirerek toplantıya gelmemişti.

Neyse.

Toplantının büyük bir bölümünü 2023 Vizyonu oluşturdu. Bunları bugünkü haberde yarıntılarıyla okumuşsunuzdur. Haberde yer almayan başlıkları aktarayım.

Kamuda önce teşhis, sonra da tedavi planı ile Van’da işe başlayan Vali Doğan, sohbet boyunca idarecilik ciddiyeti, deneyim, bilgi bikrimi ile umut veren, heyecan yaratan net ifadelerde bulundu. Vali Bey bir ekiple birlikte Van’ı 2023’e taşıyacak yol haritası hazırlıyor. Van’ın kurumsal yapıya ve kültüre kavuşması gerektiğini, vizyon çalışması sonunda valilerin, müdürlerin değişmesi halinde dahi Van’ın gerçekçi şekilde yönetilebileceğini anlattı. Bütün bunlar için insan kaynağı ve eğitimi doğru şekillendirerek işe başladıklarını anlattı.  Vali Doğan, kamu kurum ve kuruluşlarını, üniversiteyi, sivil toplum kuruluşlarını yetersiz bularak eleştirdi. Eleştirirken de dinamizm kazanmaları için neler yapıldığını ve yapılaması gerekenleri de söyledi. 

İnsan kaynağını, demokrasiyi,  yaşam kalitesini, birlikte yaşama kültürünü esas alan kamuoyuna pek yansımayan çalışma ile sanıyorum Van’ın 2023 fotoğrafı belirgin hale gelecek. Dinlediğimiz kadarıyla Vali Doğan sorunları halının atına süpürerek, idare-i maslahat yaparak görev süresini tamamlayarak, birlerine şirin görünerek, birilerine rant sağlayarak bir üst makamlara tırmanma gibi ne bir hevesi nede çabası var.

Sohbet sırasında Vali Doğan’ın en can alıcı ifadelerinden bazıları şunlardı:

“Otoriter yönetim dönemi geçti”

” İtirazlarınız yoksa düzen sizi kabul eder”

“Haksızlık etmeyi sevmiyorum”

“Van’ın kamu yönetim kültürü sorunu var”

“  Van’ın insan kaynağı güçlü ve yeterli değil”

“ Demokrasi sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesiyle güçlenir ”

Vali Doğan’a sohbet sırasında uyuşturucu, tefecilik, imar planı, TOKİ konutlarının sorunları, kentsel dönüşüm,  trafik ve oto park,  öğretmen eksiği,  Vanlıların Van’dan göç etmesi,  Van’ın kültürel yapısının korunması, toplu ulaşım sorunu, kamu kurumlarında yaşanan bazı sorunlar, Van Kahvaltısı Dünya Rekoru denemesi, Van’ın sosyal sorunları, dilenciler, sektör sorunları, üretim, ekonomik kriz gibi konularda sorular yönelttik.

Sohbet sırasında yerel gücü ve kaynakları önemsediğini özelikle vurgulayan Vali Doğan, imar planı, ulaşım, trafik gibi bir kısım sorunların Büyükşehir belediyesi ile ilgili olduğunu söylerken belediyenin yapılanmayla birlikte bu sorunların çözümde geliştireceği çabalara yardımcı olacağı imasına bulundu.  Kentin yetiştirdiği iz bırakan insan değerlerine de önem verdiğini belirten Vali Doğan, bazı çalışmaların yapıldığını, bu kapsamda Van kültürüne ömrünün son anına kadar hizmet eden emekli öğretmen ve halk bilimci merhum Fevzi Levendoğlu’nun isminin bir okulda yaşatılacağını söyledi.  Van için önemli olan turizm, kültür ve sosyal çalışmaları desteklediğini anlatan Vali Doğan, özel sorularda yazılmamak kaydıyla da açık cevaplar verdi.

Sohbetin özeti şudur:

Vali Doğan gerçekçi olmayan, plan ve programa dayanmayan, kaynağı bulunmayan, amacına ulaşmayan, zaman ve kaynak israfına neden olan, başarı şansı bulunmayan heves ve düşüncelerin havada kaldığını söylüyor.

İdarecilik yaşamından ilginç ve renkli anılarıyla sohbete farklı bir hava katan Vali Bey, Van’ın tarihi birikimi ve konumuyla uyuşmayan;   dağınık, savurgan, gerçekçi olmayan, ertelemeci,  zaman dolduran,  sorumluluk almayan,  temenni ve abartıya dayalı kamu ve sivil yönetim anlayışını değiştirmek üzere düğmeye basmış.  Takım ruhuyla yapılan çalışmalar hızla şekilleniyor.  Değerli çalışmalar akamete uğramadığı hedefine ulaştığı takdirde Van’ı özlenen bir gelecek bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları