İkram Kali

Vali Doğan ne demek istedi?

İkram Kali

Hükümetin hazırladığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 3 Ağustos günü, onayladığı Valiler Kararnamesi ile Konya Valisi Aydın Nezih Doğan Van'a atandı.  Atama sonrası bu köşede 5 Ağustos 2013 günü "Konya Valisi Van'a neden atandı? " başlıklı makalemde Konya'dan Van'a yapılan atamayı farklı yönleriyle analiz etmeye çalışmış, Van'ın stratejik önemine, değerine, beklentilerine özetle dikkat çekmiştim.  
Van Valiliği'ne atanan Aydın Nezih Doğan, önceki gün Van'a eşi ile birlikte gelerek görevine başladı. Sayın Valimize gazetemiz ve şahsım adına  "Hoş geldiniz"  derken, görevinde başarılar diliyorum.
Hemen belirteyim. Van sadece hizmet, kalkınma, huzur, disiplin, denetim, görevini ve sorumluluğunu güler yüzle yerine getiren, vatandaşa değer veren kamu kapısı -yapısı istiyor.
Vali Doğan eşi ile birlikte Van'a gelirken Ferit Melen Havaalanında mütevazı karşılama istemesi vitrin, şov süsü olmayacağının bir yansıması olarak görülebilir. Neticede her yiğidin bir yoğurt yiyişi var.
Valilik makamında ayağının tozuyla yaptığı az ve öz açıklamasının satır aralarında Vali Doğan, idarecilik farkını,  üslubunu vurguladı. Tavrını sergiledi.  Vali Doğan'ın açıklamalarından şunları okuyoruz:
" Van'a atanmasını,  ilimize bakış açısını, devlet adamlığını, idarecilik yaklaşımını ve görev anlayışını " Vatanın her köşesi azizdir" ifadesiyle özetlemiştir.
" Van'ın sorunlarına ve çözümüne ilişkin çalışma planlama ve program yaptığını bunun zaman içinde daha net görüleceğini ima etti.
 Devlette devamlılığın altını çizerken, hükümetin başlattığı projelerin,  çalışmaların akamete uğratılmadan aynı hızla devam edeceğini, kendinsin buna artı değer katacağını işaret etti.
" Takım oyununa, ekip ruhuna, çalışıma kadrosunun niteliğine ve performansına önem vereceğini anlattı.    
" Tayinci memur anlayışıyla Van'da süre doldurmayacağını, aksine severek, iz bırakarak gönülden gelen heyecanla hizmet edeceğini dile getirdi.
" Van'a yabancı olmadığını, Van'ı bildiğini belirterek, ilimizi tanıma sürecinin zaman kaybı yaşamadan sonuçlanacağını anımsattı.
" İdarecilik mesleğinin kendisine ders nitelinde donanım sağladığını, Van'a gelmeden önce yürüyen projeler hakkında da ön bilgiler edindiğini söyledi.
" Bütün bunların ötesinde Van halkının biraz sabırlı olmasını,  Van'ın sorunlarının, kalkınmasının ortak çalışma ve ortak akılla çözüleceğini, sözden sonuca önem verdiğini ve proje insanı olduğunu, bugünü değil,  yarını düşünen meseleye arka planı ile bakan çalışma anlayışına sahip olduğunu anlatmaya çalıştı.
" İdarecilikte saha çalışmasını, dinamizmi benimsediğinin altını çizdi.
" Bütün bunlar için sorunları, projeleri,  çalışmaları yerinde görerek, gerekli bilgiler edinerek Van'ın avantajları ile dezavantajlarının teknik fotoğrafını çekeceğini dile getirdi.
 Vali Nezih Doğan ve eşi eğitimci Hatice Doğan engellilere,  kadınlara, çocuklara yönelik hazırlanan projelerde pozitif ayrımcılık yaparak ilgi bekleyen kesimlerin yüzünü güldürecektir.
Valilik denilen makamı devletin hükümetin temsil edildiği, ilin ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlarına çözüm bulabilmek için çareler üreten mekanizma olarak gören, tembellik etmeden, zamandan taviz vermeden, 'bugünlük de bu kadar' demeden, ne kadar çalışılması gerekiyorsa o kadar çalışarak, gayret ederek projeler yapan, içme, kullanma, sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanması, enerji,  lojistik strateji,  toplumsal imaj, ulaşım, tarım, turizm konularına önem veren Vali Doğan'ın Konya'daki performansının çok daha fazlasını Van'da 30 yıllık idarecilik tecrübesiyle sergileyeceğine, ilimize önemli projeler, eserler kazandıracağına ve başarılı olacağına inanıyorum. 
Van'ın Büyükşehir olmaya hazırlandığı, yeni imar planı uygulaması öncesi ve kardeşlik sürecinde Vali Doğan'ın ilimize atanmasının 'kritik' bir anlamı vardır. Atamanın mimarı Başbakan Erdoğan 26-27 Ekim tarihlerinde Van'a yapacağı ziyarette Vali Doğan'a olan desteğini, güvenini Vanlılarla paylaşacaktır.
İnsani değerlerin arandığı bir dönemde Vali Doğan Konya'da şöyle demiş: " İnsanlar bulundukları yerlere de bir miktar şeref bahşetmelidirler."
Zaman geçiyor. Su akıyor kum kalıyor.

Yazarın Diğer Yazıları