İkram Kali

Vali Doğan Fatih Terim’i Van’a davet eder mi?

İkram Kali

Vali Aydın Nezih Doğan Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim’i Van’a neden davet etsin diyorsanız o zaman yazının tamamını okuyun.

Önce hafızalarımızı tazeleyip geçmişi hatırlayalım.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Araştırma-Planlama, Eğitim, Geliştirme (Ar-Peg) Genel Koordinatörü rahmetli Gündüz Tekin Onay’ı. Onay, futbolun, sosyal, kültürel, iç turizm gibi olguların bir arada yoğrulduğu hayalim dediği Van Futbol Köyü Projesinin uygulanmasına karar vererek Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve beraberindeki heyetle birlikte arazi incelemesi yapmak üzere 2006 yılının Kasım ayının bu günlerinde Van’a gelmişti.   Futbol Köyü kurulması için Eminpaşa Mahallesi Fidanlık Sokak ile Molla Kasım Köyü mevkiindeki hazineye ait araziler gösterildi.  İnceleme sonrası her iki arazinin çok güzel olduğunu ifade eden Terim, "İkisinin de avantajları ve dezavantajları olduğunu söyleyerek kibarca arazilerin proje için uygun olmadığını anlatmaya çalıştı.  Merhum Gündüz Tekin Onay ise, "Biz bu projemizi bir sosyal düşüncenin ürünü olarak ortaya attık. Çocuklar bir çatı altına toplanıp kendilerini tarif edeceklerdir. Bu köye milli oyuncular, bakanlar, siyasiler, sanatçılar ve diğer yöreden çocuklar gelecektir. Ama bu köy sadece burada kalmayacaktır. O bakımdan sosyal amaçlı olan bu köye herkesin katılması, proje içerisinde çalışması lazım. Yarın bu köyü açarsak inanıyorum ki birçok milli futbolcuyu da buraya getirme şansı bulacağız" diyerek Van’ın Futbol Köyü’ne sahip çıkmasını vurgulamaya çalıştı.  

Bütün konuşulanlara, incelemelere Türkiye Spor Yazarları Derneği Van Temsilcisi sıfatıyla yakından tanık olan insanlardan biriyim.

Sonuçta Van TFF’nin istediği araziyi temin etmeyi ağırdan alınca TFF’de Futbol Köyü projesinde tadilat yaparak ilgisizlik üzerine TFF Van’a kalıcı Futbol Köyü tesisleri yapmak yerine Gevaş Kızılay Kampı’nı elden geçirerek Futbol Köyü olarak bir dönem kullanmaya karar verdi.  Van büyük bir spor yatırımını kaçırdı.

 Gevaş Kızılay Gençlik Kampı'na iki futbol sahası yapılarak Türkiye’nin ilk Futbol Köyü 2007 yılının Mayıs ayında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katılımıyla açıldı. 11 Temmuz'da başlayıp 19 Ağustos'ta sona eren  Van Futbol Köyü Projesi'nde 9'ar günlük 5 dönemde 11-14 yaş arası toplam 500 çocuk Van’da tatil, eğlence, eğitim,  futbol kardeşlik içinde bir araya geldi. Türkiye’nin çeşitli illerinden her dönemde 100 çocuk futbol köyünde buluştu.  10 antrenörün görev yaptığı köyde her dönemde 10 çocuğu bir antrenör  çalıştırdı....  TFF Futbol Köyü için 500 bin lira harcadı. Dönemin Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı, Türkiye’nin futbol yıldızları Rıdvan Dilmen, Hami Mandıralı, Ümit Davala gibi birçok futbolcunun yanı sıra spor yazarları, spor duayenleri,  televizyon ekipleri Van’a geldi.  Van aylarca Türkiye’nin gündeminden düşmedi. Çocukların renklendirdiği güzel tablo oluştu.

Aradan 6 yıl geçti. Fatih Terim A Milli Takım Teknik Direktörü  olarak TFF’ ye geri döndü. 7 yıllık sözleşme imzalayan Fatih Terim sözleşme sonrası “Kimse beni milli takım teknik direktörü olarak görmesin. TFF ile birlikte çok başka projeleri bir araya getirecek kişi olarak görsün. Farklı projelerimiz var. Büyük bir resim, çerçeve var” dedi.

Fatih Terim 7 yıllık görevi süresi boyunca “reform” yapacak.  Özellikle Anadolu da alt yapıya, çocuklara, genç yeteneklere şans ve değer verecek.  Yeni Rıdvan Dilmenler, Arda Turanlar çıkaracak. TFF Futbol Köyü, Futbol Eğitim Merkezleri kuracak. İşte bu dönemde Van’a karşı özel bir ilgisi, sevgisi olan, annesinin Adilcevazlı olduğunu kendisinden bizzat dinlediğim Fatih Terim’i Sayın Valimiz Van’a davet edebilir.  Davetle Van kaçırdığı TFF futbol tesislerine, futbolda Van ruhunun yeniden canlanmasına kapı aralayabilir.  

Öte taraftan TFF Van’a deprem sonrası içinde çim sahaları olan, bölgesel düzeyde kamp imkanları bulunan donanımlı, modern bir futbol tesisi kurmak istiyor.   Ancak Futbol Köyü’nde olduğu gibi TFF’ye içinde futbol sahası olan DSİ Bölge Müdürlüğü’nden bir bölüm tahsis edilmesi yerine futbol tutkunu gariban çocukların ulaşımda büyük sorun yaşayacağı YYÜ’ nün çorak arazisinden bir alan gösteriliyor.  TFF tesis projesi hazır ama inşaat daha başlamadı. Vali Doğan yanlış planlamaya müdahale ederek DSİ arsasının amacına uygun kullanımını sağlamak,  ayrıca o yeşil alanı gerektiği gibi korumak adına bir bölümünü imkanları sınırsız olan TFF’ye tahsis edebilir. O devasa alana ancak çocuklar, gençler hareket getirir. Kazanan da Türk futbolu,  bölge futbolu ve Van’ın çocukları olur.

Keşke yanılsaydım

AK Parti’de egoların çarpıştığı malum temayül yoklamasında il ilçe teşkilatının dirsek teması yaparak kafa kola gireceğini, herkesin kendi hesabına çalışacağını yazmıştım. Duyumlar öngörümüzü doğruluyor. Temayülde 3 tercihin hakkının nasıl kullanıldığını az çok herkes biliyor. Keşke öngörümüzde yanılsaydık.  Hacı Biner, Prof. Dr Yakup Akgül, Mahmut  Tuncel, Abulahat Arvas  isimlerinin yanı sıra  Osman Gülaçar’ın Büyükşehir adayı olarak temayülde çıktığı ileri sürülüyor. Edremit’te ilçe başkanı Handan Fidan da öyle. Dürüst siyaset yapmak, kenti doğru yönetmeye talipli olmak, temayül yapmak böyle mi oluyor? Allah önce Van’ın yardımcısı, sonra da…

Haydi  bakalım kolay gelsin

TBMM Başkanvekili AKP Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, Meclis’teki 14. Ulusal Çocuk Formu’nda konuştu. Yakut,  konuşmasının sonunda kız ve erkek öğrencilerin birlikte okutulması konusuna değinerek şu ifadeleri kullandı:  “…Kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını  büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek.”"  Öğrenci evleri tartışması daha bitmeden Yakut’un konuşması ateşe dökülen benzin oldu. Kaldı ki karma eğitimin yanı sıra, ayrı ayrı okullar açılmasını istemek başkadır. Kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak görüyorum demek çok başkadır. Yakut’un dağıttığını toparlamak Bülent Arınç’a kaldı galiba. 

Yazarın Diğer Yazıları