İkram Kali

Vali Bilmez'in portresi

İkram Kali

2017 yılının Haziran ayında yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Van valiliği görevine atanan, valilik görevini 16 ay yürüten Trabzonlu Murat Zorluoğlu AK Parti tarafından Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi. Boşalan valilik görevine Ardahan'da 18 ay valilik görevinde bulunan Bingöllü Mehmet Emin Bilmez atandı. Atama Vali Mehmet Emin Bilmez ve kendisinden önemli hizmetler bekleyen Van'ımıza hayırlı olsun.

Bingöl ilimizin Solhan ilçesinin Mutlu köyünde 1966 yılında dünyaya gelen, Kova burcunun özelliklerini taşıyan, 3 çocuk babası, hukuk kökenli mülkü idare amiri olan Vali Bilmez farklı ilçelerde kaymakam olarak görev yaptı.

Hukuka, üretime, verimliliğe, adil yöneticiliğe ve disipline önem veren... İstismara, şaibeye, yolsuzluklara, vatandaşın devlet kapısından memnuniyetsiz ayrılmasına izin vermeyen Vali Bilmez'in tecrübelerine heyecan katarak Van'da yeni bir dönem başlatacağına inanıyorum.

Vali Bilmez'in Van'ın sorunları ve çözüm yollarını, ekonomik ve sosyal potansiyelini,  genç nüfustan oluşan kalabalık renkli demografik yapısı, kentimizin hedefleri,  beklentileri ile ilgili bilgi ve ilgi sahibi olması avantajdır.

Vali Bilmez'in yüzlerce idareci arasından tercih edilerek atanmasında Van'ı ve yöre insanını yakından tanıması ve Van Milletvekilleri ve AK Parti teşkilatının yaklaşımı etkili olmuştur.

Valilik basın ve halkla İlişkiler danışmanı olarak valilikte görev yaptığım 1998-2000'li yıllarında Vali Bilmez de Muradiye Kaymakamı olarak görev yapmaktaydı. Vali Bilmez'in idarecilik anlayışını ve insani ilişkilerini o yıllardan az çok biliyoruz. 

Eğitime, sosyal ve ekonomik gelişmeye, kırsal kalkınmaya,  halkla ilişkilere,  özellikle de kız çocuklarının eğitimine verdiği önem ve desteklerle hafızalarımızda iz bırakan Vali Bilmez'in Van'a yeni bir soluk kazandırması bekleniyor.

İnsani ilişkilerinde tevazu sahibi olan, ötekileştirme, ayrımcılık gibi yanlışları reddeden, toplumun tüm kesimleriyle iletişim kurarak kucaklaşan,  ortak akılı önemseyerek sinerji yaratan Vali Bilmez, tarihe, kültür ve sanata, spora da duyarlı idarecidir.

Popülist davranışlardan, yapay görüntülerden, türbinlere oynamaktan uzak duran, devlet ciddiyeti içinde güler yüzüyle vatandaşa yaklaşan Vali Bilmez, yıllar önce kaymakam olarak ayrıldığı Van'a simdi vali olarak geri dönüyor. 

Vali İbrahim Taşyapan, Murat Zorluoğlu'ndan sonra Vali Mehmet Emin Bilmez Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini vekâletle yürüten üçüncü vali olarak tarihe geçecek.

Türkiye'nin nüfusu en az 3 ilinden biri olan, 5 ilçesi, 227 köyü, 39 mahallesi ve 126 bağlısı ile toplam 98 bin 335 nüfusa sahip olan Ardahan'ın il merkezi nüfusu 21 bin 587 kişiyle Edremit TOKİ konutlarının nüfusundan daha az bir kalabalığı sahiptir. 

Yüzölçümü büyüklüğüne göre Türkiye sıralamasında 5. büyük, nüfus sıralamasında 19.  büyük kenti, insanı kolay, yönetilmesi zor olan Van'a atanan Vali Bilmez'e görevinde kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

 

 

Van'ın gücü

Vali Özdemir Çakacak'ı Eskişehir valiliğine, Münir Karaloğlu'nu Antalya valiliğine, Vali Murat Zorluoğlu'nu Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığına taşıyan Van, kim bilir bakarsınız Vali Bilmez'i de başarılı hizmetleri sonrası daha yüksek bir makama taşır. Neden olmasın ki!

 

 

Vali Bilmez'i neler bekliyor?

Van Valisi Vali Mehmet Nuri Bilmez 31 Mart 2019 günü yapılacak yerel seçimler öncesi göreve başlıyor.

Vali Vekili Sinan Aslan ve kurum amirleri tarafından Vali Bilmez'e Van hakkında detaylı brifingler verilecekler. Ancak Vanlılara göre öncelikli olan sorunlar, projeler ve hizmetler var.

Bunlardan bazıları...

Eğitimde öğretmen eksikliği, başarı sırlaması, derslik ve nitelik sorunları çözülmeli.

İşsizler ve eğitimli gençleri istihdam edecek proje ve imkanların hayata geçirilmesi.

Uzman hekim ve yardımcı sağlık personeli eksikliğinin acilen kapatılması.  Ana ve yan dallara hekim atamalarının yapılması.

Kent merkezinde yeni alternatif yolların açılması ve trafik karmaşasına çözüm bulunması.

Çevre yolunun açılması.

Stadyum ve semt sahalarının yapılması.

Kent Park projesinin tamamlanması.

Kent Müzesi yapımının hızlandırılması.

Van Gölü Koruma Kanunu'nun TBMM den çıkarılması için çaba gösterilmesi.

Konferans, konser salonları olan kültür merkezi yapılması.

Tekel Müdürlüğü'nün tescilli tarihi binasının Van Kent Kütüphanesi yapılması. 

Bünyesinde radyo ve televizyon olan TRT Van Bölge Müdürlüğü'nün kurulması için girişim başlatılması.

Yatırımcılara, girişimcilere ve Van'ın tanıtımını yapanlara destek olunması ve teşvik edilmesi.

Huzur ve güvenliğin sağlanmasında taviz verilmemesi.

Tarım, hayvancılık, turizm, sanayi ve ticaret sektörünün talep ve sorunlarına duyarlı olunması.

Uyuşturucu, kaçakçılık,  tefecilik gibi yasadışı işlerle azami mücadele edilmesi.

Turizm, spor, kültür, sanat etkinliklerine destek olunması.

Vali Zorluoğlu ve daha öncesinde başlayan projelerin tamamlanması.

Kent yönetiminde ortak akla, farklı görüş ve düşüncelere değer verilmesi.

Sinerji ve güç birliği yaratılması.

 

 

Mutlu yıllar

2018 yılını getirdikleri ve götürdükleriyle geride bırakıyoruz. Yeni yılın ülkemize, milletimize, bizlere, ailemize, sevdiklerimize ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve barış getirmesini diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları