İkram Kali

Uygulama Van'da da başlatılamaz mı?

İkram Kali

Birçok ilimiz gibi Van'da da sürücüler trafik kurallarına pek uymuyor.  Öyle ki, isteyen sürücü istediği yolun orta yerinde park edebiliyor. Trafiği engelliyor. Kırmızı ışıkta geçiyor. Dönülmez kavşakta, tehlikeli şekilde dönüyor. Hız yapılmaz yerde hız yapıyor.  Pencerelerini siyah filimle kaplıyor!
Adamlar kendilerince trafik kurallarını yok sayıyor. 
Asabi sürücüler daha fena. Trafiği ihlal etikleri yetmez gibi kendilerini ikaz eden diğer sürücüleri veya yolcularını azarlıyor, sakinleşmezlerse birde tartaklayarak kendi kurallarını işletiyorlar. 
Şehir içi trafik denetimi yasayla belediyeye verilmiş.  Neticede belediyeler siyasi bir kurum. Belediye trafik ekipleri de siyasi kurumun elemanlarıdır. Siyaset, hatır gönül, eş dost koşullarında sınırlı sayıdaki belediye trafik görevlileri ne kadar etkin olabilir ki? Varın siz düşünün. 
Diyarbakır Valiliği Van gibi trafik keşmekeşi yaşanan ilde bu trafik düzensizliğine orijinal çözüm getirdi.   Bundan böyle Diyarbakır'da trafik ekiplerinin yanı sıra diğer birimlerdeki bir kısmı sivil olan, 500 polise de "Trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenleme yetkisi ve görevi" verildi. 
Yani şehrin her tarafında, sürücülerin göremediği, ama sürücüleri izleyerek denetleyen yüzlerce gizli trafik denetçisi olacak. Sürücülere sürekli denetlendikleri hissi verilerek, algılanan yakalanma riski arttırılarak trafik güvenliği ile can ve mal emniyetinin sağlanması amaçlanıyor. 
Diyarbakır Valiliği bu kapsamada 500 personele eğitimde vermiş. Ocak 2013 tarihinden itibaren Diyarbakır'da trafik polislerinin dışında "Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı" düzenleme yetkisine sahip olan 500 polis daha trafiği denetliyor. Fenamı? 
Acaba bu uygulama Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından trafik, park çilesi yaşayan Van'da da başlatılamaz mı? 
Bu arada belediye sokak ve caddelerde kar temizliğini yol kenarlarına park eden araçlar nedeniyle yapamıyor. Sitelere haber gönderiliyor ama uyarılara aldıran pek az sürücü var.   
                                         74 milyon Türkiye sesini yükseltiyor
30 yılı aşkındır akan kardeş kanının durması için İmralı görüşmelerine ülkemizin dört bir yanından destek yağıyor. 74 milyon Türkiye sesini kardeşlik adına yükseltiyor. Umutlanıyor. 
Siyasiler, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar,  şehit aileleri, Fethullah Gülen Hoca,  sanatçılar siyasi süreci destek veriyor.  
Herkesin ortak dileği, " Akan kan dursun, evlatlar ölmesin, Türkiye güçlensin"  şeklinde.   İfadelere ortak akılın, kucaklaşmanın dili hakim.
İncitmemeye, kırmamaya, sabote etmemeye dikkat kesiliyor. 
Çok ve boş konuşanlardan ziyade, konuşması gerekenler düşüncelerini dile getiriyorlar.  
İçerden ve dışarıdan birileri çomak sokmasa,  fitne fesad çıkarmasa galiba bu sefer olacak. 
Paris'te yaşanan olay Fransa'nın sorumluluğundadır.   Barışı sürecini  sabote etmek isteyen o kadar çok uluslar arası fitne fesat  var ki…. 
Türk-Kürt halkının barış ve huzur içinde birlikte yaşama arzusu  ve çabası bu güçleri yenecektir.

Yazarın Diğer Yazıları