İkram Kali

Utanç tablosu devam ediyor!

İkram Kali

Bir milyonu aşkın öğrencinin merakla beklediği Liseye Geçiş Sınav (LGS) sonuçları açıklandı. Başarılı öğrencilerden yalnızca 139 bini, LGS puanıyla bir yere yerleşecek. Yerleşemeyenler istemedikleri lisede okumak zorunda kalacak.

LGS sonuçlarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Analiz ve Değerlendirme Raporu’nda kız öğrencilerin ortalamalarının matematik dışında tüm alt testlerde erkek öğrencilerden daha yüksek olduğu, öğrencilerin anne ve baba eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin doğru cevap sayısı ortalamalarının  yükseldiği belirtildi.

Bu yıl ortaokuldan mezun olan öğrencilerin yüzde 85’inin katıldığı ve 1 Haziran 2019 tarihinde iki oturum halinde yapılan LGS’de Doğu ve Güneydoğu illeri bir kez daha en alt sıralarda yer alarak adeta döküldü.

LGS toplam net sayısı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre başarılı iller sırlamasında ilk 5 il Muğla, Tunceli, Giresun, Rize, Trabzon olurken 3 Karadeniz kentinin ilk 5’te yer alması dikkat çekti. Doğu’dan yalnızca Tunceli ilk sıralarda yer alırken 70. sıradaki Bitlis’i sırasıyla Ardahan, Batman, Diyarbakır, Muş, Van, Mardin, Ağrı, Şanlıurfa, Siirt, Hakkâri, Şırnak illeri takip etti.

1990 sonrası çevre illerden, ilçelerden her yıl artan bir şekilde yoğun göç alarak demografik, sosyal ve kültürel yapısında hasarlar meydana gelen Doğu ve Güneydoğu’nun iki büyük kenti Diyarbakır ve Van’ın LGS’de son sıralarda yer alması dikkat çekicidir. 2018 yılı LGS sınavında en alt sıralarda yer alan 18 ilin tamamını Doğu ve Güneydoğu’daki iller oluşturmuştu. Geçen zaman içinde eğitimde değişen hiç bir şey olmamış.

Türkiye sıralamasında Türkçe ile din kültürü ve ahlak bilgisinde Rize; matematikte Kırşehir; T.C. inkilap tarihi ve Atatürkçülük ile fen bilimlerinde Tunceli; yabancı dilde ise Muğla en başarılı il oldu. Şırnak, tüm testlerde son sırada yer aldı.

Türkiye genel sırlamasında 25, 6 Türkiye ortalamasıyla 75. sırada yer alan Van’dan 18 bin 239 öğrencinin girdiği 2019 LGS sınavında Van, Türkçe testinde 6.59 ortalama ile 75. sırada, Matematik testinde 1.45 ortalama ile 74. sırada, Fen Bilimleri testinde 5.28 ortalama ile 75. sırada, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 4.74 ortalama ile 74. sırada,  Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde 5.03 ortalama ile 76. sırda, Yabancı Dil testinde 2.55 ortalama ile 71. Sırada yer alarak başarısızlık geleneğini devam ettirdi.

LGS sıralamasında Van’ın 75. sırada yer alması başta özveri ve emekler harcayan veliler, umutla sınava giren öğrenciler ve emek veren öğretmenler arasında büyük üzüntü ve hayal kırıklığı yarattı.

Şapka düştü kel bir daha göründü.

Konuştuğumuz öğretmenler de, öğrenciler de, veliler de sonuçtan rahatsız.

Masa başında “evet efendim, tamam efendim” formatında yapılan toplantılarda alınan kararların hiçbir işe yaramadığı, kâğıt üzerinde kaldığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yanlış teşhis, yanlış tedavi devam etmiştir. Kaybeden ülkemiz, kentimiz, gençlerimiz ve geleceğimiz olmuştur. 

Van'ın aralarında olduğu Doğu ve Güneydoğu şehirlerinin LGS sıralamasında en alt sırlarda bulunması, öğrencilerin başarısız olması bölgesel ve il ölçeğinde sorgulanarak tartışılması gerekir. Çünkü sonuçlar eğitimde tehlike çanlarının çaldığını söylüyor. .   

Başarısızlığın genel ve özel birçok nedeni var.

Bunlardan bir kısmını başlıklar halinde sıralayalım:

BİR: Milli Eğitim Bakanlığı 17 yılda eğitim sistemi oluşturamadı maalesef. Gelen her bakan dünyaya göre gerekli değişimler yapmak yerine kendine göre tutarsız müfredat ve eğitim sistemi oluşturarak eğitim sistemini yap-boz tahtasına çevirdi. 

İKİ: Sık sık değiştirilen eğitim ve sınav sistemiyle öğrenci ve öğretmenlerin motivasyonu bozuldu.

ÜÇ: Ezberci sentez ve analiz yeteneğinden yoksun, sorgulamayan, yorum yapamayan sportif, sosyo-kültürel ve sanatsal faaliyetlere hiç dokunmayan ve yalnızca sınavda başarılı olmaya çalışarak makineleşen nesil oluştu.

DÖRT: Özellikle Doğu ve Güneydoğu şehirlerinin idealist öğretmen, okul ve derslik açığı kapatılamadı. Formasyonsuz ücretli öğretmenlerle eğitim dönemleri geçiştirilmeye çalışıldı. 

BEŞ:  Öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırıldı. Eğitim kurumlarına, okullara ehliyet liyakat sahibi olmayan, eğitim heyecanı ve vizyonundan yoksun, biat kültürünü özümsemiş idareciler atandı.

ALTI: Aileler de öğrencilerini desteklemekte, yönlendirmekte yetersiz, ilgisiz kaldı. Veli merkezli okul ve öğretmenleri sorgulayan, denetleyen otokontrol mekanizması hayata geçiremedi.  

LGS’de 75. sıra Van’a yakışmıyor.

Utanç verici sonucu kabullenmek mümkün değildir.

Alt sıralara demir atmak, başarısızlığı kabullenmek Van’ın kaderi olmamalıdır.

Eğitimde yıllardır devam eden kötü gidişe “ dur” denilmesinin zamanı gelmiş ve geçmektedir. Toplantılarla, raporlarla, kulağa hoş gelen açıklamalarla eğitimdeki sorunlar çözülmüyor. 

Van’dan ses yok.

Bir yetkilinin, siyasinin, STK başkanının Van’ın LGS başarısızlığıyla ilgili değerlendirme, açıklama yapmaması sonuç kadar üzüntü vericidir.  Duyarsızlığın bu kadarına pes doğrusu.

Göreve atandığına iddialı, umut veren açıklamalarda bulunan, her kesimden büyük destek alan ancak bu sıralar tartışılarak sorgulanmaya başlanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Şelçuk,  Van’ın eğitim sorunlarını çözmesi gerekir.     

Bir ülkeyi yıkmak, yok etmek istiyorsanız eğitim ve askeri sistemini bozun yeter. Eğitim sistemimiz çağdaş eğitim gerçeklerine göre düzenlemedikçe gelişmekten, kalkınmaktan veya toplumsal huzurdan ve başarıdan bahsetmek mümkün değil. 

Yazarın Diğer Yazıları