İkram Kali

Üç güzel insan ve insanlık dersi

İkram Kali

Davranışlarınızdan, ahlakınızdan dolayı saygı duyulmayı hak edebilmektir insan olmak.  İnsanlık topluma yansıyan doğru taraflarımız davranış ve ahlakımızdır.  Toplum da inancına, diline, ırkına,  statüsüne bakmadan kişinin sergilediği samimi insani davranışa saygı duyar.  Bu da yaşam kültürü ve eğitimle oluşur. Bu tür kişiler insanlık görevlerini yaparken öncelikle insana verdiği değerden hareketle yardım eder, destek olur, el uzatırlar. Yaşamlarının her anında önce iyi bir insan olmayı esas alırlar. İnsanlık tarihi de bu insanlardan saygı ve övgü ile söz eder.

 Günümüzde insanlık adına örnek olan üç isimden söz etmek istiyorum.

Biri 2011 depreminde canını veren Japon Dr. Atsushi Miyazaki diğeri Soma faciasında hayatını kaybedenlerin acısını paylaşmak adına ailelerine 1 milyon Euro bağış yapan Galatasaraylı Fildişi Sahili vatandaşı Didier Drogba. Bir diğeri de dağlara sevdalanan,  yaşam mücadelesi veren insanların en zor anında yardımlarına koşan Türk vatandaşı,  AKUT gibi kurtarma markası, kültürü yaratan Ali Nasuh Mahruki.  Üç yiğit, güzel insana derin saygı duyuyorum.

Üç örnek insanı biraz yakından tanıyalım.

 Dr. Atsushi MİYAZAKİ

 Japonya’nın  Oita şehrinde doğan, kendisini barışın inşasına ve insanlığa adadığını belirten Miyazaki,  Haziran 2011'de Japon Association for Aid and Relief’e (AAR) yaptığı başvuruda 9 şiddetindeki Tōhoku depreminden nasıl etkilendiğini ve dünyada yardıma ihtiyacı olan insanlar için bir şeyler yapması gerektiğini anlatarak, Van deprem ekibinde görev almış, 23 Ekim 2011 Van, Erciş'te meydana gelen deprem için Van’a gelmişti.  Miyazaki, Van’da depremzede hastaların tedavisi için gönüllü olarak çalışmıştı. Van’da bulunduğu süre Kurban Bayramına denk gelmesi nedeniyle müslüman olmamasına rağmen bir müslüman gibi kurban kesip dağıtan Dr. Miyazaki Vanlıların ve Türkiye’de herkesin büyük saygısını, sevgisini kazanmıştı.  İnsanlık anlayışıyla takdir toplayan Kurtarma çalışmaları sonrası diğer Japon kurtarma görevlilerinin aksine Japonya'ya dönmeyen Miyakazi, insanlık adına katıldığı kurtarma çalışmaları süresince Bayram Otelinde kalmıştı. Güzel insan Miyakazi, 9 Kasım 2011 günü saat 21.23'te Van merkezli 5,6 şiddetindeki depremde yıkılan otelin enkazı altında kalarak can vermişti. Vanlıların kahramanı, saygıyla andığı bir isimdir Miyakazi.  Vanlılar kalbi insan sevgisi ve barışla dolu olan Miyazki kardeşlerinin acısını her zaman yüreklerinde hissederek ismini çeşitli yerlerde yaşatmaktadırlar.

Didier DROGBA

 Fildişi Sahili'nin Abidjan şehrinde doğan gösterişten, riyadan uzak duran, insanlığı amaç edinen Galatasaraylı profesyonel futbolcu Didier Drogba, Soma felaketinde hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yaptığı maddi bağış ve erdemli duruşu ile insanlık dersi verdi.  Futbol kariyerine 15 aşındayken Fransa'da Levallois adlı yarı profesyonel bir kulübünde başlayan Drtogba, Soma için yaptığı yüksek bağış miktarı kadar yardım anlayışıyla da herkesin dikkatini çekti.  

 

2012-13 futbol sezonu ara transfer döneminde Galatasaray’la 1,5 yıllığına anlaşan, aynı zamanda Birleşmiş Milletler elçisi olan Didier Drogba, Galatasaray'a para için gelmediğini belirterek, " Parayı düşünsem Çin'de kalırdım. Buraya rekabet, Şampiyonlar Ligi için geldim. 4. yıldızı takmak isterdim ancak olmadı." dedi.  Hayattaki en büyük amacım, iyi bir insan olmak diyen Drogba "Elbette gol atmak benim için çok güzel, harika bir his. Fakat bir insanın bana gelip, 'sen harika bir adamsın' demesi beni daha çok gururlandırıyor. Çok gol attım. Hala atmak istiyorum ve atacağım. Fakat hayattaki en büyük amacım, iyi bir insan olmak. Çünkü futboldan sonra hayat başlar. "
Drogba insanlığın tarifini yapıyor.
Soma'daki facianın kendisini çok etkilediğini açıklayan Didier Drogba, " Burada 1,5 yıldır yaşıyorum. Bu tabii ki beni de etkiledi. Ben de tüm iyi dileklerimi hayatını kaybeden işçilerin ailelerine gönderiyorum. Çünkü o işçiler, Türkiye'nin büyük bir ülke olmasını sağlayan kişilerdi" diyor ve süper futbolcu Didier Drogba, hiçbir beklenti içine girmeden ayrılacağı bir ülkenin acılı insanlarına yani  Soma için gizlice 1 milyon Euro bağış yapıyor.

 Drogba, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi reklamı seven Emir Sarıgül’ün, Twiter hesabından "Değerli dostum Drogba Teşekkürler yüreği insan sevgisi ile çarpan örnek insan" açıklamasına da sert tepki gösteriyor, açıklamayı gereksiz, anlamsız buluyor. 

 Açıklamaya üzülen Didier Drogba, " Bütün samimi duygularım Soma'daki faciada yaşamlarını yitiren insanların aileleriyle birlikte. Onların acılarını paylaşıyorum. Bu koşullar altında, insanların benim adımı kullanmalarını istemiyorum.  Ben aynı zamanda Birleşmiş Milletler elçisiyim ve Soma'daki insanlara yardım etmek için elimden geleni yapacağım. Ama bunun için benim adımın kullanılmasını istemiyorum. Ben böyle konularda reklam yapacak bir insan değilim. Ben oradaki insanlara yardım ettiğimde, adımın kullanılmasını istemiyorum. Benim böyle bir reklama ihtiyacım yok. " diyerek insanca bir tavır sergiliyor.

 Ali Nasuh MAHRUKİ

İstanbul’da doğan Türk dağcı, yazar, çevreci,  doğasever, fotoğrafçı yurtiçi ve yurtdışındaki deprem, sel,  yangın gibi doğa felaketlerinde ekibiyle birlikte sayısız hayat kurtaran Ali Nasuh Mahruki  ülkemizde gönüllü sivil vatandaşlardan oluşan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) kurucusu ve halen başkanıdır. AKUT ile başlattığı örgütlenme ile arama-kurtarma çalışmalarında binlerce gencin katılımıyla ülkemizde yeni bir dönem başlatan isimdir. 

Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olan dağcılık sporu dışında mağaracılık, aletli dalış, yamaç paraşütü, motor sporları,bisiklet ve yelken sporuyla ilgilenen Mahruki 1992-1994 yılları arasında eskiden Sovyetler Birliği'nin sınırları içinde kalan 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanarak Kar Leoparı unvanını aldı. Mahruki, 1995 yılında Everest Dağı'na tırmanan ilk Türk dağcı oldu.

 Soma’daki maden faciasında arama-kurtarma çalışmalarına Manisa ve İzmir’den 20 kişilik destek ekibiyle katılan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, faciayla ilgili olarak insanın kanın donduran açıklama yaptı. Mahruki,  “ İlk bir saatte üst üste kritik hatalar yapılmasa 300 insanımızı kaybetmezdik. En büyük problem etkin çalışan acil durum yönetim sisteminin olmamasıydı. İşçisinden amirine herkesin böyle olağanüstü bir durum olduğunda hangi adımları atması gerektiğini bilmesi gerekir. Böyle bir prosedürden personelin haberdar olmadığı anlaşıldı ”dedi. Bu da insanlığın feryadıdır.

İnsanlık; dil din, ırk, mezhep, ülke, statü tanımadan zor durumda olan bütün insanların yardımına koşabilmek, başkalarının acılarına ortak olabilmektir.

Ne demişti Galatasaraylı yıldız Didier Drogba,” Hayattaki en büyük amacım, iyi bir insan olmak.” Ey Drogba, sen iyi bir insan olmasan zaten bu parayı bağışlamazdın.  Amacı sadece para, mal, mülk, şöhret olanlara duyurulur. 

Yazarın Diğer Yazıları