İkram Kali

Tuşba’nın kimliğine yakışmayan logo

İkram Kali

Tuşba Belediyesi,  ilçenin coğrafik yapısı, doğal güzellikleri ile 3 bin yıllık tarihsel mirasını bugünle kaynaştıran ve bu mirası geleceğe taşıyarak medeniyetle yoğrulmasını sağlayan Tuşba’nın bu özelliklerini yansıtacak ve Tuşba Belediyesi kurum kimliğinde kullanılacak, özgün, akılda kalıcı, işlevsel kullanıma imkân sağlayacak ödüllü amblem/logo  tasarım yarışması açmıştı. Yarışma sonuçlandı. Yarışma sonucuna göre Can Yasemin Alkım Kaya’nın çalışması birinciliğe layık görülmüş.

Eser sahibinin emeğine saygı duymakla beraber çağdaş çizgilerin yer aldığı logo tasarımı sıradan oluşmuş. Logoyu anlamak için altına açıklama yazılmalı. Logo daha çok konut, inşaat, mimari firmayı çağrıştırıyor. Zihinde kalıcı fotoğraf verilememiş. Amaca uygun logo çıkmamış. Urartuların 300 yıllık başkenti güneşin kenti Tuşba’dır. Tuşba’da Van Kalesi’dir. Van Kalesi ve güneşin yer almadığı logo/amblem Tuşba’yı yansıtamaz. Çağdaş eser sahibi Van Kalesi ve güneşin Tuşba için önemini değerini ya bilmiyor ya da düşünememiş. Sonuçta Tuşba’nın tarihsel kimliğinden kopuk, ruhsuz, anlamsız,  zorlama logo ortaya çıkmış.  Tuşba Belediyesi işin başında şartnameye göre tasarımcıdan değişiklikler yapmasını isteyebilir.  Büyükşehir, İpekyolu, Tuşba ve diğer belediyeler bir türlü  “ işte budur”  denilecek çağdaş çizgilerle özgün bir logo çizdiremediler.

Vanlı Mehmet Özkaya’dan Çağdaş Müzik Yorumu

Van’ın bağrından çıkan yetenekli genç değerlerimiz var. Birçoğu kendi emekleri ve çabalarıyla iyi yerlere gelmiş. Sesi ve yorumuyla TRT’nin başarılı Türk Sanat Müziği sanatçılarından Vanlı Mehmet Özkaya’da bunlardan biridir. Babası, dedesi, kendisi Vanlı olan Mehmet Özkaya 2012 yılında TRT, Valilik, YYÜ işbirliği ve müzik araştırmacısı Murat Oto’nun organizasyonuyla Van’da düzenlenen “ Van için Bir Şarkı Bestele”   isimli Van Şarkı Yarışmasında finale kalan bazı eserleri canlı performansla seslendirmişti. Özkaya davet edildiği İki Nisan Van Kurtuluş Gecelerinde karşılık beklemeden sahne alarak Vanlı sevenleri ile birlikte olmuştu.  

Önceki gün Sevgili Mehmet Özkaya’dan bir zarf aldım.  Zarftan gönlünden geçen satırları eliyle yazdığı ve imzaladığı konser geliri burslu öğrencilere bağışlanan “Mehmet Özkaya Çağdaş Müzik Orkestrası Konseri” CD çaları çıktı. Farklı bir müzik anlayışı ile hazırlanan kendi deyimiyle sanat yaşantısının en güzel konserlerinden birine ait CD çaları konser tadında ve canlı havasında zevkle dinledim. Vanlı hemşehrimizin billur sesi ve muhteşem çağdaş yorumuyla seslendirdiği seçkin eserlerin yer aldığı prestij CD çaları hangi tür müzikten zevk alırsa alsın her Vanlının dinlemesi gerektiğine inanıyorum.  CD’de; Ağlama gitar/ Erişti nev bahar/ Yalnızım ben çok yalnızım/ Ne demişem/ Alışamadım/  Değmen benim gamlı yaslı gönlüme/ Can suyu/ Yıkma ne olur/ Geçmesin günümüz sevgilim yasla eserleri yer alıyor.   Arzu edenler bu güzel CD’yi internet üzerinden temin edebilirler.

Bu seçkin eserlerin yer aldığı CD çaları incelik göstererek gönderen, dinleme fırsatı veren değerli hemşehrim Mehmet Özkaya’ya teşekkür ediyorum. Avrupa Gazeteciler Derneği tarafından 2011 Yılı En İyi TSM Sanatçısı Ödülü alan Özkaya’nın sanat yaşamında başarılarının devamını diliyorum.

Üçüncü göz kim olsun

 

Çözüm sürecinde üçüncü göz tartışması devam ediyor. Neye yarayacaksa. Herkesin farklı bir üçüncü göz önerisi var. Star gazetesi köşe yazarı Orhan Miroğlu “ Var mısınız, savaşta canı yananlar, ‘üçüncü göz’ olsun! Başlıklı dünkü yazısında özetle şöyle diyor: “

…Var mısınız, savaşta canı yananlar, kim olursa olsun, üçüncü göz olsun! Abdullah Öcalan’ı PKK’yi veya hükümeti izlemek ve gözlemek için değil, ama hayatlarını söndüren bir savaştan sonra onları neyin beklediğini görmek, tanıklık yapmak ve çözüm sürecini ödedikleri bedellerin o ağır hafızasından geçirip sınamak için, savaş mağdurları üçüncü göz olsun!”

Evlatlarını kaybeden ciğeri yanan analardan, babalardan mağdurlardan daha iyi bir üçüncü göz olamaz. Mağdurları dinlemek, anlamak yararlıdır gereklidir.

 

Görmemişin otobüsü olmuş

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı kentte yaşanan toplu taşıma sorununa, çilesine, tekelleşmesine alternatif ve çözüm bulmak amacıyla 25 adet modern kent otobüsü alıyor. 2015’te hizmet vermesi beklenen otobüslerin Van yollarında sürüşlerini, manevralarını test etmek üzere 2 adet otobüs Adana’dan Van’a gelerek Edremit, Kalecik, İskele, Bostaniçi, Şamranaltı ve diğer mahalle yollarında teste çıktı.

Modern belediyecilik hizmetlerine özlem duyan toplu ulaşımda düzenli disiplinli çözüm bekleyen otobüs görmemişler otobüsleri gördüklerinde çocuklar gibi heyecanlandılar, sevindiler. En çok da minibüslere mahkum edilerek ulaşım sorunları inatla çözülmeyen depremzede TOKİ sakinleri oldu. Toplu taşıma işi ranta dayalı şekillendiği sürece sorun bin adet otobüste gelse de çözülemez.

Edirneli teyzenin zaferi

Edirne Birinci Murat Mahallesi’nde yıllardan beri park ve çocukların Oyun alanı olarak kullanılan arsaya geçen nisan ayında inşaat yapmak için gelen kepçenin önünde oturarak çalışmasına engel olan 75 yaşındaki Kıymet Peker'in yürekli mücadelesini duymayan kalmadı.  Gündeme gelen o yerin, imar planı değişikliğinin iptali için açılan davada mahkeme plan değişikliği ve yapı ruhsatı verilmesinde kamu yararına olmadığına hükmederek iptal etti.  Hukuk  “betonlaşmaya hayır“ dedi. Parkın direniş simgesi Kıymet Peker’in mücadelesini mahkeme kararıyla perçinledi.  Belediye başkanı da “ belediye kaybetti halk kazandı”  demiş. Olay bu.

Büyükşehir Belediyesi oldu da ne oldu?

Eski Van Belediye Başkanı merhum Tayyar Dabbağolu’nun eşi Doktor Süheyla Dabbağoğlu sosyal paylaşım ağı Facebook’ta “Van Büyükşehir Belediyesi oldu da ne oldu?” diye sormuş.  Cevabını da kendisi vermiş.

Doktor Hanım diyor ki:
1. Emlak vergisini internet üzerinden yatırıyor mu olduk?
2. Su parasını ödemek için bankalara otomatik ödeme talimatı mı verdik?
3. Otobüs seferleri düzenli çalışır oldu biletler akıllı bilet mi oldu?
4. Yaşlılara bedava olan şehir içi ulaşım hizmeti alır mı olduk?
5. Ev atıkları ayrışımlı mı toplanır oldu?
    Sahi Van Büyükşehir Belediyesi oldu da ne oldu.
1. Belediye Başkanı bir iken üç oldu.
2. Belediye Meclisi bir iken üç oldu. 
3. Belediye binası bir iken üç oldu
    Pekiiiii vatandaşa ne oldu?

    Yazık oldu.


Gardaş bu otubus İliceye gidirmi?

Erzurumlu bir hanım telaşla koşarak belediye otobüsünü durdurmaya uğraşıyor. Halk ıslıklıyor.
Şoför acı bir frenle duruyor.
Kadın:
-Gardaş bu otubus İlice'ye gidir mi?
Şoförün canı burnunda, araba dolu, zor durmuş, kızgınlıkla
-Heyir baci, getmez!
Kadın:
-Vış! eleyse niye durdun!

Yazarın Diğer Yazıları