İkram Kali

Türkiye ve İran'ın girişimci kadınları Van'da buluşacak

İkram Kali

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler "Türkiye'nin Girişimci Kadın Gücü Van Buluşması" dün gerçekleştirildi. Kadınlar başarı öykülerini Vanlı hem cinsleri ve  erkek katılımcılarla  paylaştılar.

Kadınların her birinin filmlere, romanlara konu olacak ilgi çekici girişimcilik, iş hayatı öyküsü var.

Bütün kadınlar çeşitli zorluklardan deneyimlerden, mücadelelerden geçerek  çalışarak başarılara ulaşmışlar.  İşveren, yönetici konumunda olan kadınlar bir yandan ekonomiye katkı sağlarken diğer taraftan iş yerlerinde işsiz insanlarımızı istihdam ediyorlar.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Koordinatörlüğünde faaliyet gösteren TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Girişimci Kadın Girişimci Kurulu Van Buluşması" için ilimize gelen kadınlar ile Vanlı kadınlar panel öncesi Van Gölü'nün cam kesiti mavi sularının kıyısındaki Sütçü Fevzi'de Van Kahvaltısı'nda bir araya geldiler.

TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı'nın ev sahipliği yaptığı kahvaltı sofrasında keyifli vakit geçiren kadınlar, Van Kalesi'nin arka planda yer aldığı, martıların kanat çırparak eşlik ettiği sahilde bol bol fotoğraf çektirerek Van ziyaretlerini ölümsüzleştirdiler.

Girişimci kadınlar heyecanlı, mutluydular.

Görüştüğümüz TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, Van'da bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Aras, Vanlı girişimci kadınlara hayallerini gerçekleştirmek üzere harekete geçme çağrısında bulundu. Komşumuz İran'dan toplantıya katılan Urmiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Valilik Danışmanı Fatma Ghanbarpur da Van'da Türkiye'nin başarılı rol model iş kadınlarıyla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını, kendisi ve ülkesi açısından yararlı olacak bir  buluşmaya katılacağını belirterek, Türkiye-İran arasında geleceğe dönük işbirliği ve  ortak projeleri konuşma fırsatı bulacağını söyledi.

 TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı Türkiye'nin başarılı girişimci rol model olan kadınlarının sıkıntılı bir  süreçte Van'da bir araya gelmesinin  Van'ın tanıtımına, kadınların girişimcilik ruhuna katkı sağlayacağını  ifade etti. 

Van'da buluşan kadınların birçok ortak özelliği var.

Anne, eş olan kadınların hepsi kendi  meslek odalarında görev almışlar.  Kendi işlerini yöneten kadınlar  ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Başarılarıyla diğer girişimci kadınlara esin kaynağı olan değerli iş kadınları bulundukları kentlerde ekonomi yanında sosyal ve kültürel hayata  yön veriyorlar.

Kadınların sabah buluşmasında  kahvaltı yapılıp kahveler içildikten sonra toplu fotoğraf çekildi.  Sohbet sırasında bizim gündeme getirdiğimiz Van'ı yakından ilgilendiren bir öneriye ilgiyle yaklaşarak sahip de  çıktılar.

 TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, Urmiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Valilik Danışmanı Fatma Ghanbarpur, TOBB Van Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Semra Odabaşı'na dedik ki, bu yıl veya gelecek yıl ilki Van'da gerçekleştirilmek koşuluyla   " Türkiye -İran Girişimci Kadınlar Buluşması"  etkinlikleri düzenlensin. Türkiye ve İran'da başarılarıyla rol model olmuş girişimci ve iş dünyasında yeri olan kadınlar 2 -3 gün sürecek bu etkinlikte bir araya gelerek birikimlerini, deneyimlerini karşılıklı paylaşsınlar. Buluşmanın ikincisi de İran'da yapılsın.

Evrim Aras, Fatma Ghanbarpur, Semra Odabaşı öneriyi bağlı bulundukları ve temsil ettikleri üst kurullara taşıyacaklarını söylediler. Dün kendi  aralarında konuyu görüşen kadınlar  " Türkiye -İran Girişimci Kadınlar Buluşması"  etkinliğinin gerçekleştirilmesi için ilk adımın Van'da atıldığını söylediler. 

Urmiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Valilik Danışmanı Fatma Ghanbarpur  ilk buluşmaya Urmiye'de ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını  Evrim Aras, teklifi TOBB Kadın Girişimciler  Kurulu'na götürebileceğini  belirtti.

" Türkiye -İran Girişimci Kadınlar Buluşması"   ilgililerin, yetkililerin sahip çıkmasıyla tahmin edilenden daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.  Sonuç olarak 'Türkiye'nin Girişimci Kadın Girişimci Kurulu Van Buluşması'ndan " Türkiye -İran Girişimci Kadınlar Buluşması"   fikri de çıktı. 

 

Van ekonomisine katkı

"Türkiye'nin Girişimci Kadın Girişimci Kurulu Van Buluşması"na katılmak üzere Van'a gelen TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve İzmir Park Bornova Outlet Center Genel Koordinatörü  Aysel Öztezel ile sohbet ettik.

Gazetmeizin manşetten verdiği " Söz sırası kadınlarda" haberimiz için teşekkür eden Öztezel, ilk defa geldiği ve gördüğü Van'da bulunmaktan son derce mutlu ve keyifliydi.  Yüzü gülüyordu. Van'ı İsviçre, İsveç gibi ülkelere benzeten, 1800 metre rakımda deniz ile kucaklaşarak, dinamik bir kent gördüğünü belirten Öztezel, göç eden Vanlılara ' Van çok güzel bir şehir. Böylesine tarihi ve doğal güzeliklere sahip,  yaşamın kolay olduğu kadim bir kentten göç edilmesini yadırgıyorum. Vanlıların topraklarına, kentlerine sahip çıkmaları gerekir " diye seslendi.

Ekonominin üretim, kaynak, pazar gibi bir sorunu olmadığını kaydeden,  500 kişiyi istihdam eden  Aysel Öztezel, belirsizlik Türkiye'nin iş dünyasının önünü tıkayarak gelişmeye kalkınmaya engel oluyor.  Önceki gün Ankara'da yaşanan siyasi gelişmeler böyle bir şeydir dedi..

 Vanlıların gösterdiği içten konukseverlik nedeniyle Van ekonomisine katkı yapamadıkları şakasında bulunan Özyılmazel'e yanımızda bulunan Vanlı kadınlar tebessümle " Ayşe hanım sizi çarşıya çıkaracağız ve Van ekonomisine güçlü katkı yapmanıza yardımcı olacağız" desteği geldi.

 

Urfa'nın kadını

Van'a gelen kadınlar arasında TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi ve Cevahir Han Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Asuman Yazmacı' ilginç başarı öyküsü olan kadınlardan biri.

Şanlıurfalı başarılı iş kadını Cevahir Asuman Yazmacı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarihinde 2013'te bir ilke imza atarak meclis üyesi seçilmiş. Şanlıurfa'da TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyeliği, TOBB Genç Girişimciler Kurulu üyeliği görevlerinde bulunan Yazmacı, aynı zamanda Cevahir Konukevi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı, Kadın Girişimciler Dernek Başkanlığı ve Göbekli Tepe Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapıyor.  Yazmacı Şanlıurfa deneyimlerini dün Vanlı kadılarla paylaştı.

Yazmacı Cevahir Konukevi'nde Urfa sıra geceleri de düzenliyor. Van'da olmaktan heyecan duyduğunu belirten Yazmacı,  Van'ın geleneksel kültüründe önemli bir yeri olan, Van türkülerinin seslendirildiği Şanlıurfa sıra gecesinin Van versiyonu olan Van oturma gecesine katılarak Van'dan ayrılmak istediğini söyledi.  Unutmadan Yazmacı yolu Şanlıurfa'ya düşenleri Cevahir Konukevi'ne bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları