İkram Kali

Türkiye kardeşlik mesajı verdi

İkram Kali

Dün Türkiye sandık başına gitti.

Kıran kırana geçen yarışta resmi olmayan halk oylaması sonuçlarına göre Türkiye'nin yarısı yeni Anayasa'ya  'Evet',  yarısı 'Hayır' dedi. 

Sonuç olarak Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve Yeni Anayasa halkın oylarıyla kabul edildi. Seçim sonucuna artık herkesin saygı duyması gerekir.

Türkiye'de seçmen dün önemli mesajlar verdi.

Seçmen kucaklaşma ve denge istedi.

Liderler, parti teşkilatları, siyaset yapanlar sonuçları doğru ve iyi okumaları gerekir.  Ortada ezici bir başarı da, yenilgi de yoktur.  Kimse kimseye bu sonuçlarla meydan okuyamaz.

 Seçmen ötekileştirme, toplumda bölünme, devletin temel niteliklerinde endişe yaratacak değişim istemediğini sandıkta gösterdi. Seçmen derin siyasi cepheleşmeye sağduyusuyla izin vermeyerek ülkede, kardeşlik istedi.

Deniliyor ki, MHP'nin 'Evet' oylarına bir katkısı olmamıştır olamaz. Çünkü tabanının istemediği, desteklemediği bir liderin tasfiyelerle, ihraçlarla tabandan kopuk girdiği seçimde başarılı olması mümkün değil. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ülkücüler nezdinde liderlikten indirilmiştir. MHP'de bundan sonra yeni dönem başlayacaktır.

Büyük kampanyalara rağmen Erdoğan'ın beklediği sonuç sandığa yansımamıştır.

Bunun çeşitli nedenleri var.

Yıpranan, yorulan, şaibelere bulaşan halktan kopuk AK Parti teşkilatları çoğunlukla sınıfta kaldı.  AK Parti/MHP bloğu Doğu'dan gelen oylarla makası açabildi. Büyükşehirlerde beklenen oylar sandığa yansımadı.   Ortaya çıkan tablo büyük oranla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsına duyulan sevgiden kaynaklanan sonuçtur. Büyükşehirlere yapılan devasa yatırımların olumlu sonuçları sandığa yansımadığı görülmüştür.   Seçmen kibirlilere, 'ben ne dersem o olur' diyenlere kırmızı kart gösterdi.

Sandıktan 'Hayır' çıkmamış olsa bile CHP/ MHP muhalifleri bloğu seçimden başarıyla çıkmıştır. Bu oylar Doğu ve Güneydoğu da HDP oylarıyla birleşince hayır oyunun yüksek çıkmasına neden olmuştur.  Kampanyada ön plana çıkmayan HDP görünürde 'Hayır' dese de seçmenin bir kısmı 'Evet' demiştir. Bundan sonra CHP/MHP bloğunun referandum birlikteliği merkezde yeni siyasi oluşum doğurabilir.

Van 'Hayır' dedi

İpekyolu, Erciş, Edremit ilçelerinde ve Van genelinde AK Parti oyalarında artış oldu. Katılım oranı yüzde 75.43 ile geçen seçimlere göre düşük gerçekleşti. Van, en yüksek Evet, Hayır oyu çıkan iller arasında yer almadı.

 AK Parti'nin Van'da beklenen oyu alamamasının bir sürü nedeni var. Herkesin bildiği fakat birlerinin ısrarla görmezden geldiği çeşitli iddialara, sıkıntılara karşın seçmeninin güvenini kazanmak için tek bir adım atılmadı, zihniyet ve parti içinde kadro değişimine gidilmedi. AK Parti Genel Merkezi Van'dan iletilen şikâyetleri soruşturarak incelemek yerine yok saydı. Bu iddiaları dile getirenleri düşman ilan ettiler. Bundan sonra Erdoğan tepeden aşağıya köklü bir değişim başlatabilir.  

Van'da seçmenler gönülleri kırık olmasına rağmen referandum da yinede iyi oy verdi.  Kibrin, gururun tekçiliğin olduğu yerde alınan bu oyu birileri öpüp başına koysun. 

 Halk oylamasının sonucu ülkemiz, milletimiz, devletimiz, demokrasimiz için hayırlı olsun.  Birlik beraberliğimiz, kardeşliğimiz, huzurumuz daim olsun.

Yazarın Diğer Yazıları