İkram Kali

Türkiye Barışa Şans Verdi

İkram Kali

Türkiye ve Van bir genel seçimi daha geride bıraktı. Seçmenin feraseti ile heyecansız geçen seçim sürecinin sonunda sandıktan normalleşme, demokrasi çıktı.  Netice olarak demokrasi kazandı.  Türkiye’de bugün itibariyle " Bundan sonra ne olacak"  sorusu sorulmaya başlamıştır.

Sonuçlar Türkiye’nin en güçlü kitle partisi olan AK Parti açısından birinci olmasına rağmen başarısızlıkla sonuçlanmıştır.  AK Parti Meclis çoğunluğu ile birlikte iktidarı da kaybetmiştir.  AK Parti’nin başarısızlığının birçok nedeni var.

Sonuçlara baktığımızda CHP sandıktan beklediği ölçüde başarıyla çıkamamıştır. Ancak  HDP'ye  giden oylarına rağmen CHP başarısız da  sayılmaz.   MHP birçok kentte oyunu artırmıştır.  Hep beraberliğe  oynayan, risk almaktan korkan  yerinde sayan CHP ve MHP'de lider değişimi  kaçınılmaz  olmuştur. 

AK Parti’yi iktidara taşıyan demokrasi,  büyüme projeleri yanında yüzde 10 barajı bu seçim AK Parti’yi iktidardan etmiştir.13 yılın yorgun iktidarı AK Parti beklemediği bir yenilgi almıştır. AK Parti çevrelerinin sadakati, samimiyeti seçim sonuçlardan sonra dikkatle gözlenecektir. Öte taraftan AK Parti’yi iktidara taşıyan 13 yıl tek başına iktidar yapan karizmatik lider Erdoğan tepki çeken siyasi söylemleri, her kesimi hedef alan duruşuyla AK Parti’yi iktidardan etmiştir. AK Parti Erdoğan'la gelmiş, Erdoğan nedeniyle de gitmiştir. AK Parti siyasi yaşamına daha uzun yıllar devam etmek istiyorsa bu başarısızlıktan gereken dersleri çıkarmalıdır.

Türkiye’de seçmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başkanlık projesine büyük bir çoğunlukla “ hayır” derken Cumhuriyet’in kodlarıyla oynanmasına da izin vermemiştir.

7 Haziran seçiminin tek ve en büyük galibi HDP’dir. Kazananlardan biri de Cemaat olmuştur. 

HDP doğru zamanda doğru lider, doğru bir seçim stratejisi yürüterek başarısıyla Türkiye partisine  dönüşmüştür.  HDP söylemeleri seçmende karşılık bulmuştur.  HDP çalıştı, inandırdı ve kazandı. HDP 31 kadını Meclis’e taşıma başarısını da  gösterdi. HDP’yi tebrik etmek lazım. Özellikle Erzurum olayı sonrası Diyarbakır patlaması ve Demirtaş’ın sorumlu, sağduyulu duruşu ve seslenişi kamuoyunda olumlu yankı yaratmıştır. Bu yankı da sandığa yansımıştır.

Türkiye de HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın şahsında barışa, kardeşliğe, çözüm sürecine çok önemli bir destek ve şans vererek HDP’ ye kucak açmıştır. Orta vadede Kandil’in HDP’ye açılan krediden harekele silahları bırakması gündeme gelebilir, gelmelidir.   HDP  seçim sonuçlarıyla önemli sorumluluk almıştır. Seçimin sonuçlarına en doğru tepkiyi bugün para piyasaları verecektir. Seçimle ilgili daha  çok şey söylenecektir.

Seçim sonuçlarını değerlendiren analistler şunları söylüyor:

  • Türkiye başkanlık sistemine “hayır” dedi.
  • Vatandaş “yeter” dedi.
  • Türkiye HDP’ye şans verdi.
  • Seçmen sosyolojik dönüşüm yaşadı.
  • AK Parti azınlık hükümeti kurulabilir.
  • AK Parti-MHP koalisyonu olabilir.
  • CHP-HDP koalisyonu kurulabilir.
  • Çok zayıf ihtimalle CHP-MHP-HDP koalisyonu kurulabilir.
  • Yeni bir seçim olabilir.
  • Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler başarılı olmuştur.
  • Kaos kazanmıştır.
  • Dış  güclerin projesi başarıya ulaşmıştır.

Sonuç olarak Türkiye hamasete, dini, etnik, ideolojiye dayalı siyasete izin vermedi.  

Van’ın sonuçları ne diyor?

Van’da seçmen Türkiye seçim tablosuna uygun hareket ederek sandığa gitmiştir. Seçim öncesi bir yazımda öngördüğüm gibi Van’da seçime katılım geçmiş seçimlere göre daha yüksek olmuştur.  

HDP 7 AK Parti 1 Milletvekili kazanmıştır.  MHP  Van'da  istediği başarıyı elde etmese de bu tabloda yüksek oy almıştır.     

Türkiye gibi Van seçmeni de yolsuzluklara, aymazlıklara,  demokrasi ve hukuk dışı dayatmalara sandıkta tepki göstermiştir.  AK Parti’nin geneldeki yanlışları yanında yereldeki tepki çeken, seçmeni dikkate almayan yanlışları sandıkta açık bir şekilde cezalandırılmıştır.

HDP Türkiye partisi olma,  bütün kesimleri kucaklama söylemleriyle seçmen kitlesi yanında AK Parti ve Erdoğan’a tepki gösteren yurttaşları da yanına almayı başarmıştır.  

İlk defa bu seçimde HDP’ye oy veren yakinen tanıdığım seçmenler oldu. Bu insanlara “neden HDP” dediğimde iki şey söylediler. Biri, Erdoğan için   “ Yeter artık” ifadesi. Diğeri de  “HDP’ye şans vermek istiyorum”  sözleriydi.   

HDP Van’da yerel iktidar olma yanında Van’ı TBMM’de temsil etme yetkisi ve sorumluluğunu da aldı. Van’ı her anlamda kalkındırmak, huzurlu, örnek yaşanılabilir bir kente dönüştürmek HDP’nin elindedir. HDP artık ideolojik parti olmaktan  çok sorumluluğunun bilinciyle hareket  eden parti  yapısına kavuşması gerekir. Geçmişte  diğer partileri, bu seçimde   AK Parti'yi cezalandıran  seçmen HDP'yi de cezalandırmaktan geri  durmaz.   

Van 7 HDP Milletvekilinden çok şey bekliyor. AK Parti Milletvekili Burhan Kayatürk‘te  Van adına  TBMM’de denetim görevi yapacak. Onunda sorumluluğu büyüktür.

Seçimlerin ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları