İkram Kali

Türk Futbolu Nereye Koşuyor

İkram Kali

Türk Futbolu Nereye Koşuyor

Vanspor’un 1. Lige yükseldiği 1994-95 sezonunda başlayan Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)  Van Temsilciliği görevini yaklaşık 19 yıldır onurla sürdürüyoruz. TSYD tarafından davet edildiğim Antalya Belek’te düzenlenen  51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’ne katılmak üzere üç günlüğüne Antalya’da bulundum. Belek  Gloria Golf Resort Otel'de iki gün süren seminere  300'ü aşkın spor yazarı ve gazeteci katıldı. Seminerde katılımcılar önemli konulara değindiler. 

Seminerde öne çıkan başlık  “eğitim”  oldu. Konuşmacıların tamamı eğitime vurgu yaptı. Sporda şiddet,  doping ve ırkçılık, tesisleşme, yabancı futbolcu sorunlarına da değinildi.

İki gün süren seminer konuşmalarından sayfamıza yansıyanlar:

TSYD Genel Başkanı Naci Arkan spor haberciliği için her zaman en güzelini yapmak, çalışma koşullarının en iyi hale gelmesi için çaba göstermek ve sporun gelişmesi için katkıda bulunmak amacında olduklarını söyledi. Açılış konuşmalarında söz alan Turizm Bakanı yardımcısı ve TFFHGD Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı Türk futbolu için son dönemlerde önemli tesislerin yapıldığını söyledi. Eski Spor Bakanı Fikret Ünlü de Spor Konseyi kurulması önerisinde bulundu.   Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya’ya gelen turist sayısının 12 milyonun üstüne çıktığını, Antalya’da spor turizmi anlamında 1400 takımı ağırladıklarını kaydetti.   Her takımın yöneticileriyle birlikte ortalama 20 kişiden olduğunu kabul edersek sadece futbol branşında 28 bin futbolcu Antalya ekonomisine katkı sağlıyor.  Diğer spor branşlarında Antalya’ya kamp için gelen kulüpleri saymıyorum. Van adına turizm çabası gösterenlere duyurulur.   Bu işler masa başında olmuyor.

Seminerin ilk günü…

"Sporda Şiddet Son Bulacak mı?" konulu sabah oturumda UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TFF 1. Başkan Vekili Ufuk Özerten,  Ankara Barosu Spor Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Gaye Gurur Günal ile Milliyet Gazetesi spor yazarı Güven Taner ve Spor yazarı Serdar Ali Çelikler katıldı.

 

UEFA 1. ASBAŞKANI ŞENES ERZİK: Şiddet konusu tek başına yasalarla çözülmez. Kulüp yöneticilerinin birbirleriyle ve üçüncü şahıslarla yaptığı kavgalar önlenmeli. Bu da bir eğitim meselesi.

TFF 1. BAŞKANVEKİLİ UFUK ÖZERTEN: Sporda şiddeti engellemek için milli eğitim politikası yapması gerekiyor. Sahaya giren adam televizyon yıldızı oluyor. Sahaya giren kişi ortalığı kırıp geçiriyor sonra serbest bırakılıyor. E-bilet gelecek, tribünlerde şiddet bitecek görüşü var. Bu konu başlı başına eğitim gerektiriyor. Şu anda 32 statta uygulanacak.

Ankara Barosu Spor Hukuk Kurulu Üyesi Avukat Gaye Gurur Günal, Spor Yazarları Güven Taner ve Serdar Ali Çelikler ise spordaki şiddet olaylarıyla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundular.

"YABANCILAR GÖZÜYLE TÜRK FUTBOLU" konulu günün ikinci oturuma Galatasaray Teknik Direktörü Roberto Mancini, Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Kasımpaşa Teknik Direktörü Shota Arvaladze ve Sivasspor Teknik Direktörü Roberto Carlos konuşmacı olarak katıldı.

 

GALATARASAY TEKNİK DİREKTÖRÜ ROBERTO MANCİNİ: Galatasaray’ı seçtim çünkü burada yeni bir deneyim ve heyecan vardı. Galatasaray Avrupa’nın en iyi takımlarından birisi. Diğer yabancı hocalar gibi Türk futbolunun gelişiminde katkıda bulunmak istiyorum. istiyorum. Türkiye’de dikkatimi çeken, statların ve sahaların altyapı eksiklikleri. Mancini, teknik adamlık kariyerinde en unutamadığı maçın, Manchester City’nin başında şampiyonluk yaşadığı 2011-2012 sezonunun son haftasındaki Queens Park Rangers karşılaşması olduğunu kaydetti.

BEŞİKTAŞ TEKNİK DİREKTÖRÜ SLAVEN BİLİC: Türk futbolunu yakından takip ediyordum. Uluslararası medyada Türk futboluna büyük ilgi var. Sokaktaki her insan futbolla yatıp kalkıyor, ülkenizde 1 numaralı spor. Potansiyel olarak da büyüyen bir ülke Türkiye. Futbol endüstrisi var, derli toplu bir finansman var. Avrupa ülkelerinin ekonomik sorunlarını dikkate alırsanız, Türkiye’nin bu konuda da avantajı olduğunu görürsünüz. Bir oyuncu 10-19 yaş arasında gelişim gösteriyor. Bu oyuncunun iyi tesislerde çalışması ve iyi bir altyapısı olması. gerekiyor  

KASIMPAŞA TEKNİK DİREKTÖRÜ ŞOTA ARVELADZE: Biz Türkiye’de sabırlı değiliz. Hemen istiyoruz; ama o zaman da olmuyor elbet. Eğitim ve altyapı zaman alır. İki yıl sonra her büyük şehirde modern tesisler olacak. Unutamadığınız bir maç var mı sorusuna Şota Arveladze   “Unutamadığım maçı daha oynamadık”   ifadesini kullandı.

SİVASSPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ ROBERTO CARLOSİSE: Türkiye artık Brezilya gibi futbol ülkesi haline geldi. Dünya Kupası’nda Fransa’ya frikikten attığı golle ilgili bir soru üzerine Roberto Carlos, “Hep  Fransa’ya attığım gol soruluyor, benim cevabım her zaman aynı, “bilmiyorum”. İyi bir günümdeydim, iyi hissettim ve iyi vurdum” dedi.

'Türk Hakemliğinin Yükselen Değeri'  konulu öğleden sonraki oturuma Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg ile FIFA kokartlı hakemler yer katıldı.  

MERKEZ HAKEM KURULU (MHK) BAŞKANI ZEKERİYA ALP: Hakemlerimiz maalesef tek bir karar üzerinden çok acımasızca eleştiriliyor. Bu da bizleri çok üzüyor.

UEFA HAKEM KOMİTESİ ÜYESİ  JAAP UİLENBERG: Türk hakemleriyle gurur duyulması gerekiyor.  Brezilya’da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası’nda bir Türk hakeminin görev alacak. Bu ligde maç yönetmek kolay değil. UEFA ve FIFA’da Türk hakemleriyle ilgili güzel konuşmalar oluyor. Türkiye’den 40 yıl sonra bir hakem Dünya Kupası’nda düdük çalacak.

FIFA KOKARTLI HAKEM CÜNEYT ÇAKIR: Bizi ileriye götürecek, yaptığımız hataları düzeltecek tüm eleştirilere açığız. Yeter ki yapıcı olsun. Maalesef bunu göremiyoruz.

FIFA KOKARTLI HAKEM HÜSEYİN GÖÇEK: Türk hakemlerinin çıtası Avrupa’da yükselmektedir.

FIFA KOKARTLI BİR DİĞER HAKEM HALİS ÖZKAHYA: Sosyal hayatta tribündeki taraftarlarla yüz yüze geldiğimizde, bize çok destek veriyorlar.

 Seminerin ikinci günü…

“Türk Futbolu Nereye Koşuyor”  başlıklı ilk oturumu   Spor sunucusu gazeteci Ümit Aktan yönetti.  Oturuma Teknik Direktör Yılmaz Vural,  Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe, Medical Park Antalyaspor Teknik Direktörü Samet Aybaba,  Milliyet Gazetesi Spor Müdürü Mehmet Arslan,  Hürriyet Gazetesi Spor Müdürü Tayfun Bayındır ve Habertürk Gazetesi Spor Müdürü Halil Özer konuşmacı olarak katıldı.

 

TEKNİK DİREKTÖR YILMAZ VURAL: Milyonlarca gencin var. Eğitimi nasıl spora asimile edemiyorsun? Demek ki ya bunun öneminin farkında değilsin ya da eksik görüyorsun. Toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren spor için Devlet, Hükümet, kulüpler, yöneticiler, Milli Eğitim Bakanlığı, Spor Bakanlığı herkes alt yapıdan başlayarak, eğitimli toplum yaratmak zorunda. Futbolun, sporun öneminin ve geleceğimize neler katacağının farkında olmak lazım. Bu işin bir de halk boyutu var. Halkı ihmal edemezsin. Adrenallerini boşaltamazsan tehlike boyutu büyür. Yeterli eğitimli kadro lazım. Tek başına olacak iş değil. Futbolda delegasyon sürekli değişiyor. Hep birileri kazansın diye orası tutuluyor. Kulüpler birliği diye bir frekeştayn yaratıldı. Kulüpler birliği işine gelmediğinde seni tehdit ediyor.

 

ANTALYASPOR TEKNİK DİREKTÖRÜ SAMET AYBABA: Olduğumuz yerde sayıyoruz. Sadece konuşuyoruz. Artık reform bile yetmez satırı vurmalıyız. Almanya'daki 5 milyon Türk arasında 250 bin, 70 milyonluk Türkiye'de 350 bin lisanslı futbolcu var. Profesyonel takımlarımızın durumu rezalet. Antalyaspor tesisinin 2.  katına girmek dahi istemiyorum o kadar kötü. Karabükspor maçını oynarken hiçbir şey göremedim, kulübeyi güneşe doğru yapmışlar. –20 derecede Doğu'da maç oynanıyor. Oralardaki futbolcuların gelişmeleri için ne yapıyoruz

 

 "Kaybolmaya yüz tutan Milli Takım ruhu yeniden filizlenecek mi?"  konulu oturumu TSYD As Başkanı Faik Gürses yönetti. Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim  oturuma konuşmacı olarak katıldı.

 

TÜRKİYE FUTBOL DİREKTÖRÜ FATİH TERİM: Bu sefer ki gelişimin açılımı bu. Çok kapsamlı. Çok kararlıyım. Yarışmalara çok önem vereceğiz. Asıl hedefimiz günlük başarılar değil, uzun yılları kapsayan bir çalışma yapmak.  Bunca yıldır geçen zamanda artık bir yeni bir yol haritası belirledik. Artık reform hatta rönesans zamanıdır. Artık birlikte Türk futbolunun geleceğini inşaa edebilmek için devrim zamanıdır. Sabır ve azim. Hep beraber hedefe doğru yürürüz. Sorunları temelinden çözmeye kararlıyım. Kökene ineceğim. Sadece başarılı işler değil, önemli işler yapmaya kararlıyız. Pansuman yapmaya gelmedik. Eğitim başlatacağız. En başarılı eğiticiler de tüm paydaşları elektronik ortamda bir araya getirecek. Eğitim planlamaları programlı olacak. Online sistemi ile yürüteceğiz. Uygulamalı eğitimler sonrası çalışmalar denetlenecek. Artık bilimden ve ilimden yararlanacağız. Gerçekleri gözardı etmeyeceğiz. Akademik arkadaşlar bize danışma kurulu gibi çalışacak. Sadece İstanbul'daki değil tüm üniversitelerimizle ortak çalışmalarımız olacak. Futbolu okula sokmamız gerekiyor. Bunu geçmişte de defalarca söyledik ama imzalar atılmasına, protokoller yapılmasına rağmen sonuç alamadık. Sayın Milli Eğitim Bakanımızla bu ülkenin çocuklarına birlikte el atmak istiyoruz. Spor bakanımızla aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sporun olduğu yerde pislikler olmaz. Dostluk, arkadaşlık ve sosyal yaşam gelişir. Artık bekleme dönemi bitmiştir.

Seminerde sohbet etme imkanı bulduğum UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik davet edilmesi durumunda Van’a gelmekten mutluluk duyacağını söyledi.  Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’a Van Atatürk Şehir Stadyumunun durumunu anlatarak sordum.  Baykan, imar sorunu çözülmesi durumunda yeni Atatürk Şehir Stadı inşaatına başlayabileceklerini söyledi!  Seminerde karşılaştığımız bütün spor yazarı dostlarımız Vanspor’un geçmişte liglere renk, heyecan kattığını ifade ederek Vanspor’un son durumunu sordular.  Anlayacağınız Vanspor gitti sempatisi hala bitmedi.

Kaldığımız otelin çevre ve sosyal sorumluluk çerçevesinde engelli personeller dışında Down Sendromlu gençleri topluma kazandırmak amacıyla otelin basit işlerinde istihdam etmesinden ve sahip çıkmasından çok etkilendim.  Usta spor yazarları ve futbol dünyasının önemli isimlerinin katıldığı seminerden yararlanarak,  bilgilenerek ve dostlukları güçlendirerek seminerden ayrıldık.

 

Yazarın Diğer Yazıları