İkram Kali

Turizm ve Kültür Bakanlığı uyuyor mu?

İkram Kali

Geçenlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Klasik Türk Müziği Korosunun Yüzüncü Yıl Üniversitesi işbirliği ile Van’da “Bahara Merhaba”  ismiyle bir konser vereceği duyuruldu. Van’da müziğe gönül ve emek veren, işi bilen, klasik müziğe ilgi duyan Vanlılar da bakanlığın deneyimli bir korosu ilimize gelmiş izlemekte yarar var düşüncesiyle konser salonunu doldurdular.  Konser, pardon tiyatro başladıktan sora salonda hava kışa döndü. Ortam buz kesti.  Öyle ki bir kısım izleyici tiyatroya geldiğini sanarak kapıdan geri döndü.  Bir kısım izleyici de seslendirilen yeni tarz klasik müziği dinleyince acaba sahneye dansözde çıkar mı diye merakla bekledi. Klasik müzik sever bir izleyici ise  ” Klasik konser diye duyuru yapacaksınız,  sonra izleyicilere müzikal tiyatro izleteceksiniz. İsminde “Kültür” olan bakanlığa bu görüntü yakışıyor mu?” diyerek tepki gösterdi.

Şaka bir tarafa.

Kültür Bakanlığı Ankara Klasik Türk Müziği Korosu Van’da tek kelimeyle gülünç duruma düştü.  Sahne alan solist ve sazendeler sanki Edremit’te pikniğe çalıp söylemeye gelmiş gibiydiler.  Kim çalıyor, kim söylüyor, ne söylüyor, ne çalınıyor belli değildi.  Kadrolu ve maaşlı devlet sanatçısı unvanı taşıyan sözde sanatçıların nota, makam, usul ve sahne nezaketine yakışmayan tavırları ise hoş görülecek cinsten değil. Van’da yaşanan bu rezaleti araştırıp, soruşturmak bakanlığın görevidir.  Müziğin en başarılı örneklerini yüzlerce Vanlı genç yeteneklerle sergileyen,  son dönemlerde müzikte iddialı konuma gelen Van’da komik duruma düşen bir koro vardı. Yaşanan rezaleti koroyu yöneten,  denetleyen ve buraya gönderen zatı muhteremlerin dikkatine sunuyorum.

Öz eleştiri

Dünkü yazıda "Guinness Van Kahvaltısı Dünya Rekoru”   organizasyonu ile ilgili üç ayrı başlıkla yazı yazdım. “Yanlış” başlıklı yazıda ilimizde turizm sektörü içinde yer alan bazı kuruluşların ve kişilerin organizasyona neden davet edilmediğini Van TSO’ya  sordum. “Murtuka nedir”  başlıklı yazıda ise Van kültürü ile ilgili, yapılan yanlışa ve internet sitesine dikkat çekerek eleştiride bulundum.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva arayarak yazıları okuduğunu, uyarı ve eleştiriler içinde teşekkür ettiğini söyledi. Takva,  birde özeleştiri yaparak söz konusu turizm çevrelerini organizasyona davet etmemek gibi bir ön yargısının, yaklaşımının olmadığını, aksine organizasyonunun içinde herkesin bulunmasından mutluluk duyacağını ifade ederek, “  Öz eleştiri yapıyorum. Davet etmekte geç kaldığımız, unuttuğumuz arkadaşlarımız, kuruluşlar olabilir.   Bu arkadaşlarımıza karşı hiçbir art niyetimiz yoktur, olamaz. Eksiklik, kusur varsa bizimdir. Ancak bu arkadaşlarımızında Van için hazırladığımız bir proje için odaya gelerek veya valiliğe giderek ben bu organizasyona nasıl katkı sunabilirim demelerini beklerdik. Neticede etkinlik hepimizidir. Sizin aracılığınızla çağrıda bulunmak istiyorum;  Unuttuğumuz, ulaşamadığımız bütün arkadaşlarımızı, kurum ve kuruluşlarımızı organizasyonun bir parçası olarak görmek istiyoruz.   Gelsinler bir ucundan tutup destek versinler, onlar bizi mahcup etsinler. Bu arada odamızı arayarak bize ne görev düşmemektedir” , “ biz ne yapabiliriz”, “ biz de hazırız” diyerek organizasyona omuz veren bütün kurum, kuruluş ve kişilere duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Ağaç dikilmiyor?

Van eşrafından değerli bir iş adamı ağabeyimiz “ müsait olduğun bir saat içinde çay içmeye bekliyorum”  diyerek iş yerine davet etti.  Çay içtik sohbet ettik.    Oradan, buradan derken konu ağaçlandırmaya geldi. Ağabeyimiz,“Van’da eskiden çok güzel ağaçlandırma kampanyaları olurdu. Askerler, öğrenciler, memurlar, işçiler ve vatandaşlar topluca ağaç dikerlerdi.  Mayıs ayının ortasına gelinmesine karşı Van’da ağaçlandırmanın olmaması dikkatimi çekiyor. Yol kenarları ağaçsız ve boş, orta refüjler bakımsız,  özensiz.   Dağ başına benzeyen TOKİ konut alanlarında neden ağaçlandırma yapılmıyor? Birde Van’ın iklim yapısına uygun ağaç seçilemiyor . Bu konuda ilgililer ne yapıyor? “ Diye sordu.

Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü,  Büyükşehir, İpekyolu, Tuşba ve Edremit Belediyeleri ile Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerine sesleniyoruz; Van neden ağaçlandırılmıyor? Neyi bekliyorsunuz? Kaldırım, yol kenarları ve orta refüjler, uygun alanlar neden bakımsız, ağaçsız ve çiçeksiz?  

Yazarın Diğer Yazıları