İkram Kali

TSYD Van Temsilciliği 25 Yaşında

İkram Kali

Değerli okurlar,

Van'ın spor yaşamında, gazeteciliğinde önemli yeri olan Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Temsilciliği'nin kuruluş öyküsünü sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gazeteciliğe 1985 yılında Türkiye'nin en güçlü bölgesel gazetelerinden Adana Ekspres Gazetesinde muhabir ve temsilci olarak başladım. Daha sonra Sabah, Fotomaç, Günaydın gazetelerinde muhabirlik yaptım. Haberciliğin yanı sıra Vanspor, amatör futbol müsabakaları ve diğer spor etkinliklerini de takip ediyordum. Bu yıllarda ilk spor müdürüm Fotospor Gazetesi Haber Müdürü, TSYD yöneticilerinden spor yazarı Faik Gürses ağabey oldu.

Van Valiliği kurucu basın müşaviri teklifi üzerine 1990 yılında aktif gazeteciliğe virgül bırakarak valilikte göreve başladım.  Valilik öncülüğünde 1993-94 futbol sezonunda Vanspor'u 1. Lig'e çıkaran yönetim kurulunda basın sözcüsü olarak görev yaparken bir taraftan da mücadelemizi diri tutmak amacıyla Van'ın ilk yerel televizyonu Mega Sow TV'de izlenme rekoru kıran "Ters Köşe" adlı spor programı hazırlayıp sunuyordum.

Vanspor 1. Lig'e yükselmiş, Vanlıların hayali gerçekleşmişti. Ama esas görevimiz yeni başlıyordu. Tarihinde ilk defa spor salonunda Vanspor üyeleri ve taraftarlarından oluşan bini aşkın Vanlının coşkulu katılım sağladığı, şampiyona yakışan muhteşem kongre yaptık.  Kongrede Vanspor basın sözcüsü ve genel sekreterlik görevine getirildim.  Heyecanla, aşkla yeni bir ruhla sezon hazırlıklarına başladık. 1994 Vanspor'un 1 Lig'de ilk yılıydı. Sezona gurur veren açılış yaparak girdik.

Taraftarımızın motivasyonunu, heyecanı yüksek tutarak kitlemizi doğru yönlendirmek, Vanspor'da yaşanan transfer, sakatlanma gibi tüm gelişmeleri, müsabaka öncesi ve sonrası taraftarların öğrenmesi gereken bilgileri basın açıklamaları yaparak paylaşıyordum. Ayrıca futbolun birleştirici sosyal gücünü değerlendirerek Vanlıların yoğun yaşadıkları şehirlerdeki maç öncesi Van Gecesi, sergiler gibi kültürel sosyal etkinlikler gerçekleştiriyordum.

Van'a gelen konuk takımlara geleneksel misafirperverliğimizi gösteriyordum. Vanspor-Beşiktaş müsabakası vardı. Spor yazarlarına, gazetecilere 'hoş geldiniz' demek üzere kaldıkları Haldi Oteli'nde yönetici arkadaşlarımızla ziyarete gitmiştik.  Türkiye'nin usta spor yazarlarından o dönem TSYD Genel Başkanı, Milliyet Gazetesi Spor Yazarı Atilla Gökçe ağabeyimiz ile lobide sohbet ediyorduk. Atilla Ağabey sohbetimizin sonunda TSYD'nin Van Temsilcisi görevini yürütmem yönünde teklifte bulundu. Hiç düşünmeden 'onur duyarak yaparım' yanıtını verdim. Valilik Basın Müşavirliği, Vanspor Basın Sözcülüğü ve Genel Sekreterliği görevlerine Türkiye'nin en önemli basın kuruluşlarından, spor muhabiri, yazarı, foto muhabiri, televizyoncusu, kameramanı ile güçlü bir meslek kuruluşu olan TSYD Van Temsilciliği eklenmişti. Maça gelince; Vanspor'u 2-0 yenen Beşiktaş maçı kazanmıştı.

Van'ın sesini duyurmak, farklılık yaratmak üzere bazı düşüncelerim vardı. TSYD Genel Başkanı Atilla Gökçe ve TSYD Genel Sekreteri Nurhan Aydın ağabeylerimizle görüşerek "TSYD Doğu Turnuvası" düzenlemek istediğimi söyledim. Bir süre sonra Nurhan Bey turnuvaya katılan takımlara kupa, müsabakaları yönetecek hakemlere plaket yaptırarak destek olacaklarını söyledi. Van ve Doğu Anadolu tarihinde ilk defa 1995 yılında Vanspor, Siirt Köyhizmetlerispor, Elazığspor ve Bingölspor'un katılımıyla TSYD Doğu Futbol Turnuvası ile güzel bir organizasyon gerçekleşmişti.  Binlerce futbolseverin izlediği çekişmeli geçen maçlar sonunda TSYD kupasını 1. Lig'e yükselen Vanspor'un alması beklenirken Vanspor'u finalde yenen Siirt almış Van beklemediği şok yaşamıştı.

İkinci TSYD Doğu Futbol Turnuvası'nı 1. Lig 1995-96 futbol sezonu öncesi düzenledim. Vanspor, Erzurumspor, Bingölspor, Elazığspor takımlarının katıldığı turnuvanın şampiyonu Vanspor oldu.

Cumhuriyetimizin 75. Yılı 1996-97 sezonuna denk gelmişti. "Cumhuriyetimizin 75. Yılı TSYD Turnuvası" düzenleme düşünceme TSYD inanarak bir kez daha güçlü destek vermişti. Turnuvaya Vanspor, Sarıyer, Zeytinburbuspor, Şekerspor katılmış zevkli geçen maçlar sonunda kupa bir kez daha Vanspor'un olmuştu.

TSYD Temsilcisi olarak başka neler yaptık?

Saygıdeğer Atilla Gökçe'nin konuşmacı olduğu "Doğu'da Futbol" ve Van'ın sesini köşesinde duyuran spor yazarı Ali Sami Alkış'ın katıldığı "Vanpor Gerçeği"  panelleri, gazetecilere futbol kurallarıyla ilgili eğitim seminerleri düzenledim.

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor başta olmak üzere Van'a maçları takip etmek üzere gelen spor basını ve yerel basın mensuplarının Van Atatürk Şehir Stadyumu Basın Tribünü'nde ve saha içinde görevlerini yapabilmelerine destek oldum.

TSYD Genel Merkezi'nin Antalya, İstanbul'da düzenlediği seminerlere katıldım.  Seminerlerde bakan ve diğer yetkililere, gazetecilere şehrimizin stadyum ve sporla ilgili sorunlarını, beklentilerini iletme imkanı buldum. Türkiye'nin ünlü teknik direktörleri, usta spor yazarları, gazetecileri,  futbolcuları ve spor yöneticileriyle bir arada bulunarak birçoğuyla güzel dostluklar edindim.

Yazı işleri müdürlüğü ve köşe yazarlığı yaptığım Van'ın 82 yıllık ilk gazetesi Vansesi olarak spor muhabirimiz Rıdvan Can arkadaşımızın haberleriyle katıldığımız TSYD spor gazeteciliği yarışmalarında ilk defa Türkiye birincilikleri, Türkiye ikinciliğini gurur ve mutlulukla Van'a getirme başarısını gösterdik.

1994'de başladığım TSYD Van Temsilciliği görevim 25. Yılına girdi. Geçen yıllar içinde başarılar dolu unutulmaz anıları, güzellikleri, mutlulukları Vanlılar ile birlikte yaşadım.

TSYD ailesinin bir ferdi olmamı sağlayan Atilla Gökçe ağabeyimdir. Kendisine sağlıklı uzun ömür dileklerimle  teşekkür ediyorum.  Gönüllü olarak üstlendiğim temsilcilik görevi süresince TSYD'nin kurumsal kimliğine yakışan çaba ve anlayış içinde bulundum. 

Van'da görev yapan basın mensubu arkadaşlarımıza, misafir basın mensuplarına akreditasyon ve diğer konularda her zaman yardımcı oldum, halen de olmaya devam ediyorum.

25 yıllık temsilcilik süresince değerli başkanlarımız Atilla Gökçe, merhum Onur Belge, Esat Yılmaer, Naci Arkan ve Oğuz Tongisir ile çalışma şansım oldu. Hepsinden yakınlık, dostluk ve değer görerek birçok şey öğrendim. 25 yılda TSYD Genel Merkezi'nin değerli çalışanları Gülen Gürses, Birgül Pullukçuoğlu, Erhan Ulaş başta olmak üzere tüm personelden sevgi, saygı ve destek gördüm.

Türk spor gazeteciliğinin okulu, kurumsal hafızası TSYD ailesinin çeyrek asırlık mensubu olmanın onurunu yaşıyorum. TSYD Temsilcisi olarak ülkemiz ve doğup büyüdüğümüz Van'ımızın sporuna, gazeteciliğine ve tanıtımına bundan sonra da hizmet etmeye devam edeceğim. Bu vesileyle başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize, personel arkadaşlarımıza ve meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları