İkram Kali

TSO Başkanı Necdet Takva’nın Ara Karnesi

İkram Kali

2013 yılında gerçekleşen Ticaret ve Sanayi Odası seçim sürecinde oda üyeleri ve kamuoyunun önüne Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) başkan adayı olarak çıkan Necdet Takva Elite World Oteli’nde düzenlenen aday tanıtım toplantısı ve dağıttığı kitapçıkta EDH’yi anlattı. Necdet Takva adaylığını açıkladıktan sonra Seçim Bildirgesi’nde ve seçim konuşmalarında seçildiği takdirde yapacaklarını dile getirmişti.  Bildirgenin bir taahhüt mektubu olduğunu vurgulamıştı.

Yıl 2014.  Ardan bir yıl geçti.

TSO Başkanı Necdet Takva düzenlenen basın toplantısında bir yıla ait faaliyet raporunu, çalışmalarını oda üyeleri ve kamuoyu ile paylaştı. Toplantı sonrası Vansesi olarak görüşlerini aldığımız iş dünyasından bazı isimler Necdet Takva’yı geçen bir yıl içinde başarılı bulduklarını ifade ettiler. Bunlar dışında da tek bir açıklama, eleştiri ve görüş açıklayan olmadı..

TSO ile ilgili yapılan değerlendirmeler,  düşünceler yeterli mi? Elbette yeterli değil. Seçimlerde Necdet Takva ile yarışan veya TSO’yu eleştiren birilerinin odadan aldıkları faaliyet raporunu incelemesini, bir yıl önceki söylenenleri de yanına koyarak doğruya doğru, eğriye eğri demesini bekledim. Ama bizde eleştiri kültürü, izleme olmadığı için bu tür uygulamalar olmaz. Ne olur?  Genelde ya kişinin şahsına yönelik abartılı yüceltmeler olur, ya da haksız hakaretler yağdırılır. Oysa seçimlerde TSO’yu yönetmeye talip olmuşların, olacakların TSO’yu Necdet Takva’yı eleştirmeleri, analiz etmeleri başta Van’a sonrada TSO ve Necdet Takva’ya yarar sağlardı…

Ne güzel olurdu… Ne anlamlı olurdu.

Ama olmadı. Bu anlayışla, kişisel beklentilerle hiçbir zaman da olmaz Çünkü kimse faaliyet raporunu okuma, odayı izleme açık şekilde eleştirme zahmetine kendisini sokmaz. Kaldı ki böyle bir analizi eleştiriyi de merak edende pek yok.   Eleştirirsi olanlarda zülfü yare dokunmaktan, çıkarlarının zarar görmesinden çekiniyorlar.

Gelelim sadede.

Hizmet süresi açısından geçen bir yıl kısa vade olarak kabul edilebilir. TSO Başkanı Necdet Takva bir yıl önce seçim bildirgesinde kısa vadede yapacağı vaatlerini, hedeflerini anlatmıştı. Bunları dikkate alarak geçen bir yıl için  şunları söylemek mümkündür.

  1.  TOBB Yönetim Kurulu üyeliğinde temsiliyet sağlanacaktı. Sağlanamadı.
  2.  Meslek gruplarına göre üye her 5 üyeye 1 Üye Temsilcisi olacaktı. Olmadı.
  3.  TSO’nun ilçelerde temsilcilik açma düşüncesi ekonomik olmayan, verimliliği bulunmayan siyaset soslu gereksiz popülist bir yaklaşımdı. İleride  TSO’da ciddi sorunlara yol açacaktır.
  4.  TSO üye ve kurum hizmetleri ile ilgili internet ortamında öngörülenler tam anlamıyla işlevsel hale getirilemedi.
  5. Ticaret hayatını, şehirde günlük yaşamı olumsuz etkileyen Cumhuriyet caddesinde yapılan basın açıklamalarının daha uygun bir yere kaydırılması talebi hala gerçekleştirilemedi. Esnafların çileye dönen bu sorunu çözülemedi.
  6.  TSO’nun diğer odaların seçimlerinde tarafmış gibi görüntü vermesi, bu yönde algı yaratması gereksizdi.
  7. Gücün, ilginin odayı rehavete düşürdüğü “ ben güçlüyüm”   gibi atalet yaratan bir hava var.
  8. TSO’da basın odasının yapılması, günde bir gazete alınması dışında odanın ticari üyesi durumunda bulunan yerel basının sorunları gündeme gelmemiştir.
  9. Vergi affı gerçekleştirilememiş. Bunun için kentte ortak akıl, sinerji yaratılamamıştır.

10.EDH denilen oluşumun TSO seçim sürecine yönelik bir yapılanma olduğu  geçen zaman içinde ortaya çıkmıştır.

11.Kiralamalarda  şefafaf  davranılmadı.

Eleştirdiğimiz yönleri ile birlikte TSO’da doğru yapılan onca iş de var. Bunları tek tek yazacak değiliz. TSO Başkanı Necdet Takva heyecanlı performansı, kurumlar arasındaki uyumu, odaya kurumsal kimlik kazandırma çabası, kentin sorunlarına sahip çıkma uğraşı, odaya nitelik sağlayan yönetim anlayışı, marka yaratma çabaları, etkin oda  kararlılığı, çıtayı yükseltme inancı ile bir  yıllık sürede başarılı olmuştur.

Büyükşehir olmasına karşın çarpık şekilde betonlaşarak zevksiz plansız hormonlu büyümeye devam eden, inşaat sektörü duran, büyük köy görünümüne bürünen,  şehir heyecanını yitiren, geleceğe dönük iş ve yaşam endişeleri artan,   maddi ve manevi baskıya dönük çeşitli iddiaların söylentilerin ayyuka çıktığı, iş sektörünün kırıp  dökmelerle  ürktüğü, bir kısım Vanlının  ve sermayenin bu nedenle Van’dan gitmeyi düşündüğü Van’da TSO ve oda başkanı Necdet Takva’nın sorumluluğu,  yükü, görevi daha da artmıştır.  TSO ve Takva bunlardan kendisini azade tutamaz.

Şu da bir gerçektir. Odayı çağdaş ölçülerde yönetmek, odaya kurumsal kimlik kazandırmak vizyon, kadro ve zaman işidir. Zira kağıt üzerinde yazılanların, toplantılarda söylenenlerin çeşitli nedenlerle pratikte her zaman hayata geçirilme şansı olmayabilir. Seçim bildirgesinde öngörülenlerin, konuşulanların bir kısmının bu nedenle yerine getirilemediğini biliyoruz.

Derdimiz, beklentimiz…

TSO ve yönetenlerinin daha başarılı, daha dinamik olmasıdır. Van’ın, iş dünyasının buna ihtiyacı var. Başarı ve başarısızlık başkanın yanı sıra yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve personele aittir.

Kurum ve kuruluşların başında bulunan akıllı, vizyon sahibi idareciler yapıcı eleştirilere her zaman ihtiyaç duyarlar, değer veriler. Bizde onu yapmaya çalıştık. 

Yazarın Diğer Yazıları