İkram Kali

TSO Başkanı Necdet Takva ittifak içinde değil!

İkram Kali

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile ilgili 8 Eylül 2014 tarihinde bu köşede “Van’a karşı kutsal ittifak” başlıklı bir yazı yazdım. Yazımda DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirici’nin görevden alınmasını isteyen Muş, Bitlis, Hakkari illerinin TSO’larının Demirci üzerinden Van’a karşı bir ittifak yaptıklarını,  Demirci’nin yerine kendilerine yakın, kişisel taleplerini yerine getirebilecek birinin Genel Sekreterliğe getirilmesini istediklerini…  Bu illerin DAKA’da proje değerlendirme aşamasında Van’a ve Hakkâri’ye ayrıcalık yapıldığını ileri sürdüklerini,  ittifak yapan illerin öncelikle proje hazırlama kapasitelerini yükseltmeleri gerektiğini belirtmiştim.

Komşu bildiğimiz şehirlerin kendi aralarında pek iyi geçinmediklerini, ancak Van söz konusu olduğunda her şeyi bir tarafa bırakarak Van’a karşı kutsal ittifak içine girdiklerini… Van’ın ilçesi konumunda olan Muş, Bitlis, Hakkâri illerini temsil eden kişilerin DAKA’da ittifak kurarak Van’a çelme takmaya kalktıklarını aktarmıştım.

DAKA Yönetim Kurulu’nun Muş’ta yaptığı DAKA 2015 Mali Destek Programı çerçevesinde ele alınan projelerin değerlendirme aşamasında Muş, Bitlis, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odaları başkanlarının Van’a ayrıcalık tanındığı, kendi illerinin projelerinin elendiği bahanesiyle DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin görevden alınmasını istediklerini, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Cengiz’in, Demirci’nin görevden alınması yönünde hazırladığı teklifi yönetim kuruluna sunduğunu… Teklife Muş, Bitlis ve Hakkari oda başkanları, belediye başkanları ve DAKA dönem başkanı Bitlis Valisi’nin  “evet” oyu kullandığını, Van, Muş, Hakkari Valilerinin ise   “  hayır” oyu verdiklerini, oylama sonunda Demirci’nin görevden alınması yönünde karar çıktığını anlatmıştım.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’nın da Van’a karşı ittifak kuran söz konusu illerin oda başkanlarıyla birlikte hareket ederek “ evet”  oyu kullandığı yönünde bir duyum aldığımı duyumun gerçek olmaması temennisinde bulunduğumu vurgulayarak “  Eğer ki Necdet Takva Van’a karşı kurulan üçlü ittifakta yer almışsa, Van’a karşı oy kullanmışsa başkanlığının en ciddi, en affedilemez hatasını yapmıştır.  Bunu Van’a izah edemez. Van kendisine ‘Neden Vali Aydın Nezih Doğan ile birlikte hareket etmedin’ diye sorar” diye ifade etmiştim.

Yazımın devamında Emin Yaşar Demirci’nin oda başkanlarının iddia ettiği gibi keyfi davranması ve yerel düşünmesi mümkün olamayacağını, kutsal ittifak istemedi diye DAKA’dan gitmemesi gerektiğini, giderse bu Van’ın yenilgisi, kaybı ve ayıbı olacağını… Ayıpta payı olanlarında bunun altından kalkamayacağını… DAKA üzerinde ilginç senaryolar yazıldığını kaydederek kamuoyunda oluşan hassasiyeti dile getirmiştim.

 

Yukarda özetlediğim “Van’a karşı kutsal ittifak” başlıklı yazım üzerine TSO Başkanı Necdet Takva hafta sonu telefon etti. Yazıdan yeni haberi (1 ay sonra!) olduğunu belirterek Van’a karşı bir ittifakta yer almasının mümkün olmadığını, DAKA toplantılarında temsil ettiği Van ile ilgili duruşuna Vali Aydın Nezih Doğan’ın da DAKA toplantılarında tanık olduğunu belirtti. Başkana teşekkür ederek kamuoyunun gerçekleri öğrenmesi için arzu ederse bu köşede yayınlamak üzere bir açıklama göndermesini söyledim.

TSO Başkanı Necdet Takva’dan konuyla ilgili gelen açıklamayı noktasına, virgülüne dokunmadan kamuoyunun bilgisi ve takdirine sunuyorum:

 

“İlimizde yayın yapan Vansesi Gazetesi’nin 8 Eylül 2014 tarihli yayınında  “Van’a karşı kutsal ittifak” yazınızı yeni okuma fırsatı buldum.

Yazınızın satır aralarını da değerlendirerek okuyunca yüzümde geniş tebessüm oluştuğunu ifade etmek isterim. Yazıda özetle Muş, Bitlis, Hakkari şehirlerinin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı yönetimindeki temsilcilerinin Van ve Hakkari’ye DAKA Genel Sekreteri Sayın Emin Demirci’nin proje değerlendirmesinde ayrıcalık sağladığı gerekçesiyle ile görevden alınması için sunulan teklife ittifak ederek desteklediğim ifade edilmiştir.

Şunu açıklıkla ifade etmem gerekiyor ki ne Genel Sekreterin konumunun değerlendirilmesi talebine ne de görevden alınmasına ilişkin kararda müspet rey kullandığım söz konusu değildir.

Van ile aynı ekonomik performansa sahip Muş, Bitlis, Hakkari illerinin bölgesel kalkınmasına hizmet eden Kalkınma Ajansı dört bu dört ili kapsayan önemli bir kurumdur. Yapısı itibari ile etkin bir uzmanlık içeren kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği Bilgi, tecrübe ve deneyim içeren statüyü temsil etmesi itibari ile ayrıca önemine vurgu yapılması gereken bir husustur.

Hal böyle iken illerden gelen proje tekliflerinin bağımsız ve objektif kriterlere göre değerlendirmesinden,  şahsım olarak asla şüphe içersinde değilim. Teklif çağrılarına konu olan kaynağın kullanımında sadece illerin proje üretim kapasitelerinin etkili olduğunu, Van’ın proje üretim kapasitesine bağlı olarak tarafsız, eşit ve objektif hak elde ettiğini belirtmek gerekir.

Zira Van, konumu ve potansiyelleri itibari ile Muş Bitlis, Hakkariye hizmet eden bir ildir. Bölgesel kalkınmanın sağlanabilmesi için Van’ın öncü rol üstlenmesi Kalkınma stratejisinin ön koşulu ve doğasıdır. Bu düşünceleri başta Kalkınma Ajansı Yönetim Kurlu olmak üzere bölge kamuoyuna her fırsatta ifade ederek belirtmekteyiz.

Durum bu iken Muş, Bitlis, Hakkari illerinin ittifakla kendi illerine yönelik geliştirmeye çalıştıkları hak taleplerine saygılı davranmakla beraber hiçbir şekilde çelişki içinde olmadığımızı Sayın Genel Sekreterin pozisyonuna ilişkin karşı duruş ve farklı bir ittifakımızda söz konusu değildir.

Keza Van’ın sahip olduğu potansiyelleri ve Kalkınma Ajansı Genel Uygulaması çerçevesinde proje üretim kapasitesi ile öne çıktığı, şahsımın da bunu koruyup kollama gibi bir görev olduğunun bilincindeyim. Hakkımda oluşan bu olumsuz algının düzeltilerek kamuoyunun bu realite ile bilgilendirilmesini rica ederim. Saygılarımla. Necdet Takva Yönetim Kurulu Başkanı.”

Takva DAKA’da bazı kesimlerin asıl beklentilerinin neler olduğunu bizden çok daha iyi biliyor.

Meraklısının bilgisine: DAKA Genel Sekreteri Emin Demirci’yi Valilikte Basın Müşaviri olarak görev yaptığım 1990’lı yıllarda YYÜ’de akademisyen olarak tanıdım.  Yazı işleri müdürlüğünü yaptığım Dünyada Van Dergisi’ne makale isteme ve Vali Abdulkadir Sarı, Vali Yardımcısı Niyazi Tanılır, Hüseyin Çelik ( o dönem YYÜ’de akademisyen), Emin Yaşar Demirci,  Enver Özkahraman, İkram Kali ile birlikte “Cumhuriyetin 75. Yılında Van”  eserini hazırlanması dönemlerinden tanırım. Bunun dışında Demirci ile hiçbir hukukum olmamıştır.  Emin Yaşar Demirci’nin DAKA’daki odasını yerini bugün dahi bilmem. Söz konusu yazı öncesi ve sonrası da kendisiyle hiç bir şekilde görüşmem olmamıştır.

Demem şu: Van’ın 77 yıllık yaşayan tek ticari markası Vansesi Gazetesi ve İkram Kali olarak derdimiz Van’dır, Vanlıdır. Van’a ve Vanlılara kim gerçekten hizmet ederse hiçbir ön şart aramadan sonuna kadar destek oluruz, kim de zarar verir, istismar ederse karşısında dururuz.  

Yazarın Diğer Yazıları