İkram Kali

Tren seferleri yeniden başlarken

İkram Kali

2015 yılının Temmuz ayına kadar İran'a ait 9 tır, 1 yolcu otobüsü, tren lokomotif ve vagonları  terör örgütü militanlarının saldırısına uğramış, saldırılarda bir İran vatandaşı hayatını kaybetmişti.

Saray ilçemize bağlı Keçikayası ve Çaybağı köyleri arasında 31 Temmuz 2015 günü Kapıköy'den hareket eden Tahran-Ankara yolcu treni, Keçikayası köyü civarında raylara PKK mensuplarınca döşenen bombanın patlatılması sonucu trenin lokomotif kısmı ile 2 vagonu ağır hasar görürken, trende bulunan 14'ü Türk ve 3'ü de İran uyruklu personelden, adları açıklanmayan 2 makinist hafif yaralanmıştı.

Tuşba ilçemizin sınırları içinde Toprakkale'nin doğusunda yer alan Yalım Erez Mahallesinde terör örgütü mensuplarının 12 Ocak 2016 günü raylara yerleştirdiği patlayıcı, Kapıköy Sınır Kapısından gelen ve İran-Van seferini yapan yük treninin geçişi esnasında infilak ettirilmesi sonucu olayda can kaybı ve yaralanan olmazken, tren ve çevredeki evlerde hasar meydana gelmişti.

Saldırlar devam etmişti!

Yine Saray ilçemizin Keçikayası Mahallesi sınırları içerisinde 25 Eylül 2016 günü Van-Tahran seferini yapmakta olan yük trenine, bölücü terör örgütü mensuplarınca patlayıcı madde kullanılarak sabotaj düzenlenmişti. Önceden raylara tuzaklanan patlayıcının, trenin geçişi sırasında patlatılması sonrası meydana gelen olayda, trenin lokomotifi yanarak hasar görmüş, 4 vagon raydan çıkarak devrilmişti. Trende görevli 2 personel de hafif şekilde yaralanmıştı.

Saldırılar üzerine Türkiye'nin  o dönemki Tahran Büyükelçisi İran  Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, İran vatandaşları ve taşıtlarının Türkiye topraklarında terör saldırılarına uğramasından dolayı duyulan endişelerini aktararak Ankara'dan daha ciddi tedbirler almasını istemişti.

Terör amacına ulaşmıştı.

Tahran yönetimi trenlere PKK tarafından bombalı saldırı yapılması üzerine iki ülke arasındaki yolcu treni seferlerini durdurulduğunu açıklamıştı.

Van'ın ekonomisinin, ticaret hayatının hasar gördüğü terör saldırıları sonucu İran-Van arasındaki yolcu tren seferleri bıçak gibi kesilmişti. Daha fazla İranlı turistin Van'a gelerek alışveriş yapması, gezmesi böylece önlenmişti.

Terör saldırıları sonucunda kaybeden Van oldu, Van'ın esnafı, tüccarı ve ekonomisi oldu.

Sağlanan güven ve huzur ortamı her şeyi değiştiriyor. 

Van- Tebriz arasında 3 yıldır güvenlik nedeniyle duran yolcu seferleri bugün Tebriz- Van tren seferiyle yeniden başlıyor. Seferlerin başlamasıyla birlikte daha fazla turist gelecek.   İranlı maceracı doğacı gençler rotalarını Van'a çevirecek. Birkaç gün Van'da kalacak olan komşu konuklar trenle daha fazla eşya beraberlerinde götürme imkanı olacağından dönüşlerinde daha fazla alışveriş yapabilecekler. Kazanan Van'ın tüccarı, esnafı, taksicisi, otelcisi, lokantacısı olacak.

Türkiye-İran -Avrupa İran arasındaki demiryolunun en önemli geçiş yeri Van-Kapıköy sınır kapısıdır. Terör saldırıları olmasaydı kim bilir belki Türkiye-İran arasında Van bağlantılı hızlı tren projesinin hayata geçirilmesi gündeme gelecek, fizibilite raporları hazırlanarak belki de ilk kazma bile vurulmuş olacaktı.

 Van- İran arasındaki demiryolunun stratejik açıdan da önemlidir. Avrupa devletleri, ürettikleri malları Doğu'ya ve Doğu'nun da hammaddelerinin Batı'ya taşımaları için demiryolu güzergah olarak uluslararası karakteri olan Van-İran hattını kullanmaktadırlar.

Demiryolu Van'ın ve bölgenin ekonomik, kültürel gelişimine önemli katkılar sağlamakta ve bu suretle bölgenin kalkınmasında da etkin bir faktör oluşturmaktadır.

Yeniden başlayan Van-Tebriz yolcu treni seferleri hayırlı ve bereketli olsun.

 

 

Van demiryolu ve Atatürk

Van-İran tren seferleri başlarken önemli bir tarihi bilgiyi d bu vesileyle paylaşmakta yarar görüyorum.

1 Kasım 1937 tarihli Meclis açış konuşmasında, "Ülkeyi şimdilik üç büyük kültür bölgesi olarak düşünüp, Batı bölgesi için İstanbul Üniversitesi'nde başlamış olan düzeltim programını daha kökten bir biçimde uygulayarak Cumhuriyete gerçekten çağdaş bir üniversite kazandırmak; merkez bölgesi için Ankara Üniversitesi'ni az zamanda kurmak ve Doğu bölgesi için Van gölü kıyılarının en güzel bir yerinde, her bölümünden, ilkokullarından üniversitesine varıncaya değin çağdaş bir kültür kenti yaratmak yolunda şimdiden çalışılmaya girişilmelidir" talimatı veren Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1935'te yaptığı konuşmada demiryolu politikasında özelde Van'a, genelde Türkiye demiryolu ağına verdiği önemi şu şekilde dile getirmişti; "Doğu vilâyetlerimizin belli başlı ihtiyacı orta ve batı illerimizi demiryollarla bağlamaktır. Şarka ilerleyen iki ana demiryolunun hızla bitirilmesini ve bunları birbirine bağlayacak yollar örüğüne şimdiden başlanmasını lüzumlu görüyoruz. İran-Türkiye transit yolunu teşkilâtlanması özenle bitirilmelidir."

 

 

İskele ve Gar yeniden düzenlenmeli

Hava, deniz, kara ve demiryolu Van'a ulaşımı kolaylaştırmasının yanında özel bir değer de katıyor. Yolcusu olmayan tren ruhsuz insana, meyvesiz ağaca benziyor. Tebriz-Van arasında yolcu tren seferlerinin yeniden başlaması bu anlamda heyecan vericidir. Tebriz-Van seferleri başlarken İskele ve Gar'da Van'a yakışmayan döküntü, çevreyle uyumsuz görüntüler yerine buralara turistik değer kazandırmak için modern kafeler, restoran ve benzeri dinlenme yerleri ile çevre düzenlemesi yapılması gerekir.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Vanlılar neler duymak istiyor?

24 Haziran seçimi öncesi AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Van'da vatandaşlara seslenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında genel konular yanında Van'ı ilgilendiren bazı açıklamalarda da bulunacak.

Vanlıların Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan...

İkinci devlet üniversitesinin Edremit-Gevaş-Gürpınar üçgeninde kurulacağını,

Van Gölü Koruma Kanunu'nun çıkarılacağını,

Tatvan-Erciş-Ahlat- Van Kuzey Van Gölü demiryolu hattının yapılacağını,

Yapılacak stadyumun en az 20-25 bin kişilik olacağını,

Van'ın en büyük ilçesi İpekyolu ilçesinde şehir hastanesi kurulacağını,

Doktor, sağlık personeli ve öğretmen açığının kapatılacağını,

Otogara benzeyen Ferit Melen Hava Limanı'nın modern mimariyle yeniden yapılacağını,

TRT Van Bölge Müdürlüğü'nün kurularak yayınlarına başlayacağını,

Devlet kademelerine daha nitelikli, cesur, çalışkan liyakat sahibi kişilerin atanacağını,

Van Çevre Yolu'nun yapımına en kısa sürede başlanılacağını

Türkiye Futbol Federasyonu Van Futbol Köyü ve kamp tesislerinin kurulacağını,

Kültür ve turizm şehri Van'ın konser, gösteri merkezine kavuşturulacağını,

İlçelere spor salonları, semt sahaları, kültür merkezleri kurulacağını,

Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü kurulacağını…

Ve daha birçok güzel proje duymak  istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları