İkram Kali

Tartışma Yaratan Ziyaret

İkram Kali

Türkiye'ye yönelik sözde soykırım iddiaları ve kampanyalarını yöneten, yönlendiren, destekleyen Ermeni diasporasının organize ve finanse ettiği 4 yılda bir Ermenistan'da düzenlenen Pan Ermeni (Hamahaygagan) Oyunları öncesi organizasyon heyeti Haziran ayının son haftasında Ermenistan'dan özel bir uçakla Van'a geldi. Heyet Van’ın ardından Iğdır ve Kars'ı ziyaret etti.

 

Van'a gelen Pan Ermeni Oyunları Dünya Komitesi Başkanı İshak Zakaryan başkanlığındaki heyette Pan Ermeni Oyunları'nın Başkan Yardımcıları ABD'li Ermeni Alber Boyacıyan, Lübnan'lı Ermeni Stepan Ter Petrosyan da yer aldı.

 

Akdamar Kilisesi ve Van Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden heyetin Van'a gelişini, ziyaretlerini Ermeni haber sitelerinden öğrendik. Çünkü ziyaret öncesinde, sırasında ve sonrasında, basına ve kamuoyuna açıklama yapılmadı.

 

Bu köşede "Ermenistan Van arasında oyun içinde oyun" başlıklı yazımda heyetin manidar ziyaretine yönelik görüş ve düşüncelerimi dile getirdim.

 

Yazımda 5-8 Ağustos 2019 tarihleri arasında gerçekleştirileceği açıklanan Pan Ermeni Oyunlarının açılışının işgal altındaki Karabağ'da yapılmasının, meşalenin Hatay Vakıflar Köyünde yakılmasının, heyetin Van, Iğdır, Kars’ı ziyaret ederek mesajlar vermesinin, gösterilerde bulunmasının Türkiye'ye karşı yürütülen sözde soykırım iddialarına yönelik siyasi faaliyetler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çektim.

 

Hafta içinde Gagik Tour Genel Müdürü olduğunu belirten Ferzan Demirtaş gazetemizi arayarak gelen Ermeni heyetle kendisinin ilgilendiğini, 21 Haziran 2019 günü yayımlanan "Ermenistan Van arasında oyun içinde oyun" başlıklı yazımı okuduğunu, yazıyı eleştirmediğini ancak 'bilgi eksikliğinden' kaynaklı hususlara açıklık getirmek istediğini söyledi.  Yönelttiğim soru üzerine Gagik Tour'un Ermenistan ile bir ilişkisinin olmadığını, Gagik ismini Akdamar Kilisesi'ni yaptıran Vaspuragan 1. Kralı Gagik'ten esinlenerek bıraktıklarını kaydetti.

 

Demirtaş'a, anlatmak istediklerini elektronik posta adresime yazılı olarak göndermesi halinde virgülüne dokunmadan köşemde yer vereceğimi söyledim.

 

Ermenistan'dan gelen heyetle ilgili olarak Demirtaş'ın gönderdiği söz konusu yazı:

 

"Ermenistan'dan Türkiye'ye yıllardır turist getiren bir Acentacı arkadaşımız Van'a özel uçakla bir grubun geleceğini ve grubun Vali ve Belediye Başkanı ile görüşmek istediğini, bu hususta yardımcı olup olamayacağını sordu. Ben de hem Belediye Başkanı Sekreteryasına hem de turizmden sorumlu Vali yardımcısı sekreteryasına ve de Valilik sekreteryasına ayrı ayrı Gagik Tour olarak gelecek Grup adına randevu talebinde bulunduk. Grubun hem Erivan - Van arasında düzenli uçuşların olabilmesine dair taleplerin olduğunu ve bununla ilgili görüşmek istediklerini ilettik.

 

Belediye Başkanı Van adına güzel bir gelişme olabilir düşüncesiyle kabul edip randevu verdiler. Vali yardımcısı sekreteri beni arayıp; konuyu önce Kültür Turizm Müdürüne izah etmemi, onun vereceği bilgi sonrası değerlendirme yapabileceğini ve randevuyu verip vermeyeceğine sonra karar vereceğini söyledi. Ben de; olayı benim zaten izah ettiğimi ayrıca Kültür Turizm Müdürü üzerinden randevu talep etmeye gerek olmadığını ifade ettim. Baş Valilik sekretaryasından ise olumlu ya da olumsuz dönüş bile olmadı.

 

Belediye Başkanı ve heyetin görüşmesine gelince Ermenistan- Van arasında Direkt uçuşların dışında dünya gençlik oyunlarını Van'dan başlatıp Erivan'da bitirilebileceğine ve Vana dünyanın dört bir tarafından 1 hafta için en az On- onbeşbin civarında bir Turistin gelebileceğine ve bunun da Van turizmine ciddi katkı sağlayacağı konuşuldu.

 

Biz turizmciler her toplantıda İran piyasasına alternatif turizm destinasyonlarının oluşturulması ve dünyanın değişik pazarlarından kitleleri Van'a ve Bölgeye getirmemiz gerektiğine dair fikirler paylaşıyorken muhtemelen bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir sebeple böyle bir değerlendirme yapmışsınız diye hem sizi arayıp bilgilendirme hem de durumu izah etme gereği duydum. Gizli kapaklı bir görüşme olmadı. Hatta Valimize bir hediye getirdiklerini ve ona bu hediyeyi takdim edemedikleri için üzüldüklerini ifade ettiler.

 

Doğuya gezmek ve de Döviz bırakmak için gelmiş olan Ermeni Gruplarının altında bir şeyler aramak; Tarihte Safevilerle Osmanlı Çaldıran savaşını yaptı diye buraya gelen İranlıları tehlike olarak görmek arasında pek fark olmasa gerek! Ya da Ruslarla yaklaşık 130 yıl savaştık diye Antalya'ya Rus turistler gelmesin demek aynı şeylerdir.

 

Bizler yaşadığımız topraklarda egemen bir devlet içerisinde dünyanın dört bir tarafından gelen tüm turistleri ayırt etmeden hizmet vermeye ve Ülkemizi tanıtmaya çalışıyoruz. Sevgiyle kalın."

 

Ferzan Demirtaş yazısında böyle diyor.

 

Ancak eksik, yanlış ve Vanlıların heyetle ilgili endişelerini adeta teyit eden açıklamaların yer aldığı yukarıdaki yazıda düzeltilmesi gereken ifadeler var.

 

Şöyle ki;

 

İki ülke arasında başlatılması düşünüldüğü söylenen uçak seferlerinin öncelikle ülkelerin ilgili bakanlıkları arasında görüşülmesi gerekir.

 

Diplomatik ilişkilerinizin olmadığı bir ülke heyetinin Van Valiliğinden, Van ilinde faaliyet gösteren turizm acentesi aracılığıyla randevu istemesi, iletişim kurmaya çalışması resmi prosedür ve protokol kurallarına uygun değildir.

 

Vanlılar Ermeni turistlerin diğer turistler gibi ilimize gelmesinden rahatsızlık duymaz. Gelen hiçbir turistin milliyeti, inancıyla da ilgilenmez. Üstelik geçmişte birlikte komşu olarak yaşamış halkların ilişkilerinin karşılıklı saygı ve hukuki sınırlar çerçevesinde yeniden tesis edilmesini de ister.

 

Tarihte yaşanmış ortak acıların tarihçilere ve karar alıcı iki devlete bırakmak gerektiğine inan Vanlılar, Ermenilerin yürüttüğü düşmanlık, kin, nefret siyasetinden vazgeçmelerinin dostane ilişkiler için vazgeçilmez ön koşul olduğunu düşünmektedir.

 

Vanlılar, 1915'te Türk, Kürt Ermeni halklarının ortak geleceğini mahveden Ermeni Taşnaklar ve kopuntu Ermenileri öncülüğünde ülkemize karşı yürütülen yıkıcı, bölücü siyasi faaliyetlerin turizm adı altında sunulmasını da kabul etmez.

 

Sonuç olarak;  Turist gibi gelen, turist gibi gezen Ermeni turistlerin diğer turistler gibi Van’da yeri her zaman vardır. Ancak uluslararası emperyalist güçlerin dün olduğu gibi bugün de maşası olan ve bu coğrafyanın tüm halklarına onulmaz acılar yaşatan,  günümüzde kin nefret ve düşmanlık siyaseti yürüterek toprak tazminat iddialarında bulunan Ermeni Taşnakların ve bu anlayışı paylaşanların yeri asla olamaz.

 

Turizmi, turisti, dostluğu, misafiri iyi bilen, turizm hareketi ve kültürünü içtenlikle destekleyen Vanlılar uyumuyorlar; Van'da olanların farkındadırlar.

Yazarın Diğer Yazıları