İkram Kali

Tarih oldu

İkram Kali

Türkiye önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemin edip Cumhurbaşkanlığı mazbatasını almasıyla birlikte 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne resmen geçti. Yeni dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 16 bakanı dün yemin ederek göreve başladı.

Bakanlar Kurulu açıklanırken gönlümüz Vanlı bir isimin olmasını istedi ama olmadı.

Hayırlısı olsun.

Ülkemizin ve milletimizin geleceği açısından önemi bir değişim yaşandı. Yeni sistemin etkilerini ve sonuçlarını yaşayarak birlikte göreceğiz.

Açıklanan Bakanlar Kurulu'nda sürpriz isimler yer aldı. Milli Savunma Bakanlığı görevine Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın getirilmesi büyük sürpriz oldu.

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Hulusi Akar'ın Milli Savunma Bakanlığı'na atanması, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun görevine devam etmesi terörle mücadelede, iç ve dış güvenlikte, "atak" ve "şahinler" döneminin başlayacağının ilk işareti sayılabilir.  Akar'ın devir sırasındaki ilk açıklamasındaki, "Asil milletimizin iğne ucu kadar menfaatine halel gelmesine müsaade etmeyeceğimizi her fırsatta söyledik, söylemeye devam ediyoruz" ifadeleri flaş mesaj olarak değerlendirildi.  

Kabinede herkesi mutlu eden, herkesin doğru bir tercih olarak gördüğü isim eğitimin sorun ve çözüm yollarını iyi bilen Milli Eğitim Bakanlığına getirilen Prof. Dr. Ziya Selçuk oldu. Eğitim camiasında büyük bir sevinçle karşılanan Selçuk, daha önce Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı yapmıştı. Selçuk, TED Üniversitesi'nin yanı sıra çok sayıda özel öğretim kurumunun kuruluşunda görev alan bir eğitimci olarak tanınıyor.   Yap boz  tahtasına dönen eğitim bu kez kurtulacak gibi.

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, kabinedeki en zengin bakanlardan biri olarak dikkat çekti. ETS Tur ve Maxxroyal otelleri Atlasjet ve Voyage sahibi olan Mehmet Ersoy turizmde donanımlı ve birikimli bir isim. Ancak bakanlığın kültür bölümü sanki biraz geri planda kalacak gibi. Geçmişte kültüre yaklaşım hep öyle oldu maalesef. Bakan Ersoy kültüre bakışıyla inşallah bizim gibi endişesi olanları yanıltır. Zira Türkiye'nin yol, su, iş ve aş kadar kültür yatırımları ve hizmetlerine büyük ihtiyacı var.

 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum amacıyla bazı kanun ve KHK'larda değişiklik yapan 3 Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. KHK'larda birçok madde yer aldı.

1 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki düzenlemelere yer verildi. Kararnameyle Cumhurbaşkanlığına bağlı, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz, İdari ve mali özerkliğe sahip, Dijital Dönüşüm Ofisi, Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi ve Yatırım Ofisi kuruldu. Yerel Yönetim Politikaları Kurulu kuruldu. Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı bölge müdürlükleri kuruldu.  Bu  yapılanmada Van'ın Ulaştırma Bakanlığı VIII. Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'ne bağlanması dikkatimi çekti.

2 numaralı kararnameyle birçok kamu kurum ve kuruluşu ile personel kadro ve pozisyonları tarih oldu. Yeni kadrolar ihdas edildi. Üst kademe kamu yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşlarında atama usullerine dair usul ve esaslar da yeniden düzenlendi.

3 numaralı kararnameyle Yüksek Askeri Şura kalktı. TSK Personel Kanunu'ndaki değişikliğe göre subayların bekleme süreleri cumhurbaşkanı kararıyla uzatılıp kısaltılabilecek. Ayrıca albaylıktan tuğgeneral ve tuğamiral rütbelerine terfilerle generallik ve amirallikte bir üst rütbeye atamalar cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı yer aldı. Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı gibi birçok kurum başkanı, genel müdür ve cetvelde yer alan bürokratların görev süresi Cumhurbaşkanının görev süresiyle sınırlandırıldı.  

İlginizi çekecek düzenlemelerden bazıları şöyle;

Ambulans servisi olan 112'yi arayıp asılsız ihbarda bulunanlara valilikler tarafından 250 lira para cezası kesilecek.

Radyo ve televizyonlara ayda en az 90 dakika "Gıda güvenliği, bitki ve hayvan sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatında kayıt dışılığın önlenmesi, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri, halk sağlığının korunması" hakkında eğitici yayın yapma zorunluluğu geldi.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği kaldırıldı.

Nükleer Düzenleme Kurulu (NDK) kuruldu.

Sosyal hizmet kuruluşlarının belediyelere devredilmesine imkan sağlandı.

Bazı kurum kuruluşlar tarih olurken bizlerde tarihe tanıklık yapmış olduk.

Yeni dönemin daha çok demokrasi, daha çok adalet, daha çok refah, daha çok huzur  getirmesi dileğiyle devletimize, milletimize ve vatanımıza hayırlı olmasını diliyordum.

 

 

161 yıllık kurum kapandı

1857'de Matbuat Müdürlüğü, 1920'de Matbuat ve İstihbarat Müdüriyeti Umumiyesi ve 1984'e gelindiğinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)  adlarını alan, Türkiye'nin en eski ve köklü kurumlarından, basın tarihimizin en yakın tanıklarından, zengin fotoğraf, ses ve görüntü kaydı ile yerel gazete arşivi olan BYEGM Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte kapatıldı.

18 il müdürlüğü ve yurtdışındaki 39 basın müşavirliği/ataşeliği ile çalışmalarını sürdüren BYEGM'de 703 nolu Kanun Hükmünde Kararname ile tarihe karışmış oldu.. Gazetecilerin basın kartını edindiği kurum olan BYEGM, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına devredildi.

 Basın kartları artık Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından verilecek.

Son olarak 2015 yılında değiştirilen Basın Kartı Yönetmeliği'nde yeni değişikliklerin yapılacağını tahmin ediyorum.

 

 

Merkez Valiliği kalktı

Merkez Valiliği merkeze alınmak, diğer bir deyişle 'kızağa çekilmek' anlamına gelir. Valilerin alındığı 'merkez', İçişleri Bakanlığı binasında bulunuyordu. İstanbul, İzmir Ankara gibi illerde de Merkez Valileri bulunmaktaydı. Merkeze alınan valiler iş yapsın yapmasın özlük haklarına ve maaşına dokunulmuyordu.

Yeni sistemle birlikte Merkez Valiliği de tarihe karıştı. Kararnameyle; merkeze alınan valiye bürokraside yeni bir görev verilmezse devletle ilişiği tamamen kesilecek. Merkezde halen 80 vali var. Geçmişte, merkeze alınan valilerin dava açıp yerlerine geri dönme hakları bulunuyordu. Ancak son düzenlemelerle bu ihtimal de ortadan kalktı.

Yazarın Diğer Yazıları