İkram Kali

Tarih Dersi

İkram Kali

Gazetemizin çok değerli yazarı, çizeri Hikmet Aksoy ağabey çizdiği karikatürlerinin yanı sıra köşe yazılarıyla ufkumuzu açıyor.  Avrupa ülkeleri ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde karikatür sergileri açan, Anadolu'nun çeşitli gazetelerinde köşe yazarak güncel sorunlar yanında siyasi konulara değinerek bilgi birikimlerini okurlarıyla paylaşan Hikmet Ağabey, Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü'nün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 8. Dönem son toplantısının açılış konuşmasından bir bölümünü "Bir tarih dersi"  başlığıyla 2014 yılında paylaşmıştı. 

İnönü'nün bugün de zamanın ruhuna uygun olan ve içinde dersler bulunan konuşmasını Vansesi okurlarıyla paylaşmakta yarar görüyorum. 

 Trabzonlu yazar Mahmut Goloğlu'nun "Demokrasiye Geçiş" adlı eserinin 332-333'üncü sayfalarından yer alan  

o konuşma:

"Ülkemiz dört yıldan beri demokratik yaşamın bol verimleri ve hastalıkları içindedir. Türkiye'nin tarihinde ilk kez çok partili yaşam normal şekilde kök salmaktadır.

Geçirdiğimiz üç yıl, tarihimizde belli başlı dönüm noktalarından biri olarak yer alacaktır.

Çok partili tartışma yaşamının ilk dönemlerine özgü hastalıklardan güven içinde geçmeye çalışıyoruz. Özellikle siyasi düşünce ayrılıklarının, bazı politikacılarda, yurttaşlar arasında düşmanlık tohumları saçmak eğilimini artırması milletçe gösterilen direniş yürekten övülmeye değerdir.

Politik hayatta her türlü hastalık iyileştirilebilir.

Fakat aynı ulusun kişileri arasına sokulan düşmanlık, bir kez yerleşti mi söküp atmak kuşaklar boyu sürebilir. 12 Temmuz Bildirisi bunun için yazılmıştır.

Yasaları savunmak ve ülkeye yönelecek tehlikeleri önlemek başlıca görevimizdir.

1950'de yapılacak ikinci tek dereceli seçimin geçen deneylerden yararlanılmış olarak bilimin ve ülke zorunluluklarının gerektirdiği yenilikleri kavrayan bir yasama ile yapılmasını sağlamak yüce kamutayın bu yılki en önemli işlerinden biri olacaktır.

İyi niyetli ve fakat vesveseli vatandaşların bile  yüreklerinde  seçimde hile olanağı bulunmadığı inancı yerleştirilmelidir. Bunun için  ne kadar tedbir alınsa yeridir. Seçimde zor kullanma  olasılığı kesinlikle önlenmelidir.

Haksızlığa karşı savunma kisvesi altında yurttaşın kendi hakkını kendinin almaya çalışmasının da ülkenin bu gününü ve geleceğini karanlık ve  kanlı ihtimallere  götürebileceğine Büyük Millet Meclisi'nin dikkatini çekmek görevimdir.

Bu dönemde dikkatimizi üzerinde topladığımız  prensipleri özetlemek isterim.

Birincisi, muhalefetin güven içinde çalışmasıdır. Bu kavram doğal bir anlayış olarak yerleşmelidir. Bu uğurda anlayış ve katlanma iktidara düşer.

İkincisi, siyasal çabalar yasaların sınırları içinde  kalmalıdır.

Üçüncüsü, dış tehlike karşısında ulusal birliği korumaktır. "

Yazarın Diğer Yazıları