İkram Kali

Suriye fitnesi sınırı aştı

İkram Kali

Özellikle çevremizdeki Müslüman ülkelerde bitmeyen katliamları, diktatörlükleri, emperyalist senaryoları, alçaklıkları, insan hakları ihlallerini, vahşeti, mezhep kavgalarını, bombalanan camileri izledikçe Atatürk'ün eşsiz devlet adamlığını, liderliğini, farkını, vizyonunu ve kurduğu demokratik, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin değerini daha iyi anlıyoruz.
Hafta sonu Hatay ilimizin Reyhanlı İlçesi'nde hafta sonu kent merkezinde tahrip gücü yüksek patlayıcı yüklü iki araçla düzenlenen terör saldırında 45 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı. Patlamanın etkisiyle 735 işyeri, 121 konut ve 62 araçta hasar meydana gelmiş.  Saldırıda hayatını kaybeden Hataylı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum.  Anneler günü zehir oldu. 
Geçmişte üst düzey bir komutanımızın Türkiye Suriye sınırında "  höt"  dediğinde dili tutulan dünkü Suriye'den uçağımızı düşüren,  yüz binlerce hektar ormanımızı yakan,  askerimizi, sivil vatandaşlarımızı alçakça katledebilen Esad'ın bugünkü Suriye'sine geldik.   İnsanın kanına, onuruna dokunuyor. 
Arkasındaki uluslararası güçlerden cesaret alan Beşar Esad'ın ülkemize yönelik fitne, fesat kokan saldırıları yapabileceğini sokaktaki insan biliyordu. Adam kendi çoluk çocuğuna, vatandaşına acımıyor, sana mı acır? Türkiye'ye karşı diktatör cesaretiyle efeleniyor. Adamın kaybedeceği bir şey yok ki.  Sadece iktidarı, çaldığı zenginliği var. 
Sormakta yarar var. Sınır güvenliğimiz nerede? Öngörü nerede? Saldırıyı önleyemeyen istihbaratın ne anlamı var?
Esad düştüğü bataklığa Türkiye'yi çekmek, iç savaşını ülkemize taşımak istiyor. 
Hatay'da onlarca insanımızın canını alan ocakları söndüreni yüreğimiz yakan olay Suriye'deki iç savaşın ardından ülkelerinden kaçanların sığındığı Hatay'da meydana gelen ikinci terör saldırısıdır. Daha önce Cilvegözü'ndeki El Muhaberat ile irtibatlı örgüt veya kişilerce düzenlenen patlamada 17 kişinin yaşamını yitirmişti.  
Saldırı sonrası kınamalar, açıklamalar birbirini izliyor. Suriye sınırına kendi ülke güvenliği için askeri yığınak yapan Türkiye'yi yakın zamanda üstü kapalı uyaran ABD'de Reyhanlı'da meydana gelen Suriye kaynaklı terörü kınadı. Bu ne nane bu ne lahana turşusu demek gerekiyor.
Patlamaların yaşandığı gün, New York Columbia Üniversitesi'nde İnsan Hakları Çalışma Enstitüsü'nün Barış Oluşturma ve Haklar Programı Direktörü, Türkiye-Ermenistan arasındaki uzlaşma projesi mimarları arasında yer alan, Phillips'in basında yer alan açıklamalarını okuduk. Phillips ne diyor: "Böyle devam ederse, Irak'ın bölünmesinin de sorumlusu olacak. Irak politikası ve Maliki'nin yaklaşımın sonucu büyük ihtimalle Irak Kürdistanı adında uluslararası yasal bir statüye sahip, Türkiye tarafından korunan ve Türkiye ile ekonomi, enerji ve güvenlik alanlarında yakın işbirliği içeren konfedere bir yapı olacak"  
Akil adamlarla düzenli temasta olduğunu da belirten Phillips, "Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun bilgileri sağlamak için âkil insanlarla işbirliği içinde çalışıyorum. Bu konuda Türk dostlarımla yıllardır temas halindeyim. 2007'de yazdığım raporda tartışılan maddeler, bugün tartışılıyor. Bu maddeleri Türklerle aktif bir biçimde görüşmeyi yıllardır sürdürüyorum. Şu anda da…."  

KOSGEB ERTELEMESİ MIZIKÇILARA TAKILMIŞ

İfadelerinde bulunuyor.
Deprem sonrası Van ve Erciş'te KOSGEB kredilerinden yaklaşık 5 bin esnaf yararlanırken bankalar tarafından 300 milyon TL kredi kullandırıldı. VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu esnafın sıkıntısı üzerine KOSGEB kredilerinin ertelenmesi için başlattığı çabalar yanında Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik ile yaptığı görüşme sonrası aldığı olumlu cevap üzerine yazılı açıklama yaparak esnafa erteleme 'müjdesi' verdi. Bizde açıklamayı " Esnafa Kosgeb Kredisi Müjdesi"  başlığı ile gazetemizde haber yaptık.  Erteleme gerçekleşmeyince bazı esnaflarımız haklı olarak sitemde bulundular.  Van Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği'ni yeni hizmet binasının temeli törenle katılan Hüseyin Çelik erteleme-me konusuna açıklık getirerek Nadiroğlu tarafından açıklanan "müjdeli"  haber kaynağının kendisi olduğunu ve sorunun mızıkçı bankaların ikna edilmesiyle çözüleceğini söyledi.  Anlayacağınız esnafın işi mızıkçıların ikna edilmesine kaldı! Acaba mızıkçı bankalar arasında hangi bankalar var?   

FARUK ALPASLAN NE YAPTI?

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Alpaslan depremde hasar gören Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne yeni bir yuva kazandırmak üzere başlattığı girişimler başarıyla sonuçlandı.  VESOB hizmet binasının temeli İŞGEM alanı içinde törenle atıldı. Törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Gaziantep Milletvekili Hüseyin Çelik, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın, TESK Başkan Vekili Burhan Aksak, TESK Yönetim ve Denetim Kurulu ile Mesleki Kurul üyeleri,  13 federasyon başkanı, 81 il birlik başkanı katıldı.  Türkiye'nin bütün esnaf temsilcileri Van'da bir araya geldi.   Alpaslan Van'da alkışlanacak büyük bir buluşma gerçekleştirdi.  3600 metrekare kapalı olmak üzere toplam 9 bin metrekare alan üzerine yapılacak 4 katlı VESOB binasında;  11 esnaf odası aynı çatı altında bir araya gelecek, her odanın kendi birimi, arşivler, mutfak, yemekhane, 3 toplantı salonu, 400 kişilik çok amaçlı sinema tipi salon, 700 kişilik fonksiyonel toplantı salonu,  bin kişilik düğün salonu, 2 banka şubesi, Esnaf Kefalet Kooperatifi, KOSGEB,  SGK, Vergi Dairesi temsilcilikleri,  sağlık birimi, 100 araçlık oto parkın yer aldığı hizmet binası yaklaşık 3 milyona TL'ye mal olacak. VESOB'un yeni hizmet binasının açılışı 180 gün  gibi kısa süre sonra gerçekleşecek.  Van esnafları adına güzel bir gelişme.

Yazarın Diğer Yazıları