İkram Kali

Son görev, son söz seçmenin

İkram Kali

Milletvekili listeleri belirlendi. Ardından partiler seçim beyannamelerini açıklayarak vaatlerini sıralayarak seçim yarışına başladı. Liderler, adaylar ve partililer imkânları ölçüsünde çalıştılar, koşturdular, söyleyeceklerini aşağı yukarı söylediler. Uzun,  yorucu, tatsız tuzsuz biraz da heyecansız seçim kampanyasının sonuna gelindi. Söylenen kem sözler,  bütün polemikler seçim sahasında kaldı. Sandığa gitmek için önümüzde saatler var. İlimizde katılımı yüksek, sorunsuz seçim yaşanacağına inanıyorum. Görev sırası son sözü söyleyecek olan, mührü elinde bulunduran seçmende.

            O zaman;

  • Yurttaşlık görevini yerine getirmek için haydi sandığa
  •  Ülkemizin demokratik yapısına katkı sunmak için haydi sandığa
  • Türkiye'nin geleceğinde söz sahibi olmak için haydi sandığa
  • Kendi geleceğine yön vermek için haydi sandığa
  • İradene sahip çıkmak için haydi sandığa
  • "Ben varım" demek için haydi sandığa
  • Mesaj vermek, sesini ve gücünü  yansıtmak  için haydi sandığa
  • Parlamenter sistemi güçlendirmek için haydi sandığa
  • İstikrar, kalkınma daha güzel bir yaşam talebi için haydi sandığa
  • Çocuklar, gençler, kadınlar, yaşlılar ve engelliler için haydi sandığa
  • İşsizler, emekliler, çaresizler için haydi sandığa
  • Üreten, hakça paylaşan bir Türkiye için haydi sandığa
  • Hayat seviyesinin yükselmesi için haydi sandığa
  • Demokratik ve refah içerisinde özgür bir toplum için haydi sandığa
  • Eleştirmek kadar sorumlulukta duyuyorum demek için haydi sandığa
  • Darbelere, ara rejimlere, karanlık güçlere fırsat vermemek için haydi sandığa
  • Barış kardeşlik, kucaklaşmak, bütünleşmek için haydi sandığa,
  • Daha çok demokrasi, daha çok insan hakları için haydi sandığa
  • Demokraside yapıcı rol oynamak için haydi sandığa
  • Van'da seçime katılım oranını daha çok yükseltmek için haydi sandığa
  • İktidarı belirlemek için haydi sandığa
  • Dünyada ve bölgesinde güçlü, saygın bir Türkiye için haydi sandığa

 ***

7 Haziran seçim sonucu bütün adaylar ve partiler için hayırlı olsun. Seçim akşamı sandıktan çıkacak sonuca demokrasiye inanan bütün partilerin ve taraftarlarının azmi saygı göstermesi gerekir. Seçim sonuçları sevindirici de, üzücü de olsa herkesin sağduyu içinde hareket ederek sonucu hazmederek olgunlukla karşılaması gerekir. Demokrasiye inanmak yurttaşların demokratik tercihine saygı duymaktan geçer. Kaybedenlerde kazananlarda bu ülkenin bu kentin insanlarıdır. Kim kazanırsa kazansın ülkemiz ve insanlık kazansın. Kim kazanırsa kazansın kazanan hepimizin vekilidir. 

 

Türk bayrağı görünecek (mi?)

Yarın HDP'nin Beşyol Ferit Melen meydanında final mitingi yapılacak. Heyecanlı, çok kalabalık bir miting olacağı kesindir. HDP Türkiye partisi olma yolunda seçim beyannamesi, söylemleri ile önemli mesafe aldı. Buna bağlı olarak HDP mitinglerinde ilk defa bu seçim kampanyasında Türk bayrağı görüldü.  Yarın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın katılacağı mitingde de Türk bayrakları görürseniz şaşırmayın. Görmezseniz şaşırın. HDP'nin Van mitinginde Türk bayrağı görünmesi hem Van'daki hem de batı illerindeki seçmenlere mesaj olacaktır. 

 

İranlılar dertli

İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni 26. ölüm yıl dönümünde başkent Tahran'da ve türbesi başında anılıyor. Humeyni'nin 2 günlük ölüm yıldönümü tatili cuma tatili ile birleşince İranlılar Van'a akın etti. Otellerde, lokantalarda yer yok. Bir kısım İranlı'nın dışarıda kaldığı söyleniyor. Çarşı pazar İranlı kaynıyor.  Konuştuğum bazı İranlılar Kapıköy'de personel yetersizliği nedeniyle uzun kuyrukların oluştuğunu, bu nedenle bir kısım İranlı'nın geri döndüğünü söylediler. Van'ın ekonomisine can suyu olan İranlılar geliyorlar, harcıyorlar ama sorunlar devam ediyor.

 

Resmi nikahsız nikah!

Anayasa Mahkemesi'nin "imam nikâhı" için resmi nikâh şartını kaldıran kararı toplumdan ve hukukçulardan büyük tepki gördü. Karar tartışılıyor.  Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu karardan endişe  duyduklarını belirterek,"Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı ile resmi nikâh önceliği kalkacak, dini törenle yapılan evlilik ve özellikle küçük yaşta olan evlilikler çoğalacak, çok eşliliğin önü açılacak ve bunların sonucu kadına karşı şiddet daha da artacaktır. Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu bu iptal kararı ile kadını evlilik hayatında ikincil konuma düşürmüş ve kararda belirtildiğinin aksine eşitlik ilkesini kadın aleyhine ihlal etmiştir" diye açıklamada bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin "imam nikâhı" için resmi nikâh şartını kaldıran kararı bölgemizin kanayan yarası çocuk gelinler ile kadın intiharları sorununu daha da derinleştirecektir. Aynı şekilde yasa dışı ilişkileri ve kuma olayını meşru hale getirirken mağdur olan kadınları sosyal güvenceden yoksun bırakacaktır. Resmi nikahsız evlilik ruhsatsız araba almaya, konut yapmaya benzer. Karar sosyal çöküntülere neden olacaktır.

Kendini gazete sanıyor

Başhekim, akıl hastanesinin bahçesinde dolaşıyordu, bir ara baktı, bir kalabalık gözüne çarpmıştı.Hemen oraya seğirtti.Deliler bir halka oluşturmuş, ortada dönüp konuşan birini dinliyorlardı

-Papendreu seçimleri kaybetti.Hastaneye kaldırıldı...Bulgar zulmü devam ediyor.Zorla yollanan soydaşlarımızın sayısı seksen bine ulaştı...Federasyon kupasını Beşiktaş kazandı...

Başhekim bu işten hoşlanmış :

-Ne yapıyorlar bunlar böyle? diye sormuş.

-Efendim, demişler.Ortadaki deli kendinin gazete olduğunu sanıyor, haberleri bildiriyor.

Başhekim daha da hoşlanmış.Dolaşmasını sürdürmüş.Az ileride birde ne görsün! Sekiz, on deli iplerle sımsıkı birbirlerine bağlanıp bir köşeye atılmamış mı!

-Onlar mı, okunup da iadeye gidecek eski gazeteler efendim..

 

Oylar Nereye Gider?

1950 Seçimlerinde oyunu kullandıktan sonra, köylü seçmen geri döner.

" Bey pusulamı geri istiyorum. " Geri verilmez, niçin istiyorsun? "

"Adres yazacağım"

" Adres yazılır mı be Adam!.."

" Geçen seçimde adresi yazmadık ta oylar başka partiye gitti de..."

 

Aday listesi

Seçim öncesi listeleri düzenleniyordu. Genel Başkan bir öneride bulundu:

- Aday listesine Ali Bey'i mutlaka alın. Hemen itirazlar yükseldi:

- Ama efendim, o fırıldağın biridir.

- Memleketimizde hatırı sayılır oranda fırıldak var. Onların da temsil edilmek hakkıdır.

Yazarın Diğer Yazıları