İkram Kali

Siz Uyumaya ve uyutmaya -devam edin

İkram Kali

Diyarbakır, Erzurum, Bitlis,  Bingöl, Ağrı’da her hangi bir Türk Telekom abonesi 4441444’ü çevirip şikâyetini, sorununu iletmek istediğinde karşısına kendi ilindeki Türk Telekom Çağrı Merkezi ve müşteri temsilcisi çıkar.

Van’dan bir Türk Telekom abonesi 4441444’ü çevirdiğinde ise karşısına Ankara veya başka bir ilin çağrı merkez ve  müşteri temsilcisi çıkar. Neden diyeceksiniz? Çünkü Van’da TürkTelekom Grubu şirketlerinden AssisTT’in  kurduğu Çağrı Merkezi yoktur da ondan.   Neden olmadığını anlatacağım. Önce Van’da olmayan Türk Telekom Çağrı Merkezi bakın nerelerde var ve kaç kişi istihdam edilmiş. İşte bunlardan birkaçı:

Diyarbakır’da kurulan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde 2 bin kişi,

Erzurum’da kurulan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde 2 bin kişi,

Erzincan’da kurulan Çağrı Merkezi’nde 1800 kişi,

Ağrı’da kurulan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde 400 kişi,

Bitlis’te kurulan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde 300 kişi,

Bingöl’de kurulan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde 250 kişi istihdam ediliyor.

Van’da kurulamayan Türk Telekom Çağrı Merkezi’nde laf çok icraat yok.

Turkcell, dört yıl önce 12.3 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği Diyarbakır Çağrı Merkezi'yle gençlere hem iş kapısı oldu hem de sosyal hayatlarını değiştirdi. Kadınların ağırlıkta olduğu merkezde bin kişi  çalışıyor.

Finansbank Erzurum Operasyon Merkezi, Türk Telekom Çağrı Merkezi ve Sağlık Bakanlığı Çağrı Merkezi dışında Erzurum’da Türk Telekom iştiraki olan Müşteri Hizmetleri ve Erzurum Çağrı Merkezi var.  Erzurum’da Turkcell Global Bilgi’nin üç farklı çağrı merkezinde yaklaşık 1.200 genç istihdam ediliyor. Merkez Erzurum’a yıllık 35 milyon TL katkı sağlıyor.  Erzurum çağrı merkezlerinde yaklaşık 5 bin kişi istihdam ediliyor. Erzurum başlı başına Çağrı Merkezi Üssü olmuş.

Beyler, ağalar; 

Van’ın bu ve diğer şehirlerin gerisinde kalmak, Van’ın siyasileri olarak size ve bu yetkilileri ve kentin dinamiklerine yakışıyor mu? Van’da neden Türk Telekom, bankalar ve diğer firmaların çağrı merkezi yok?  Lafa gelince bankalarda en çok mevduatın Van’da olduğu söyleniyor.  Bankalar nerede?     Büyükşehir olan, işsizi b ulunan bir kentte çağrı merkezi olmaması ayıp ve eksiklik değil mi? Türk Telekom Çağrı Merkezi’ni ve diğerlerini Van’a kazandırmak çok mu zor? Lakin siz uyumaya devam edin. Van’da Çağrı Merkezi’nin olmaması ne demektir biliyor musunuz?

Binlerce kadın erkek genç insanımızın işsiz kalması demektir.

 Van piyasasına her ay en az 1-2 milyon TL’nin girmemesi demektir. 

Van’da engelli insanların iş sahibi olmaması demektir.

Toplumsal ve sosyal huzursuzluk, bunalım demektir.

İş arayan, evlenmek isteyen,  ailesine katkı sağlamaya çalışan genç insanlarımızın çaresizliği demektir. Yani işsizlik demektir.

Bakın,  Van’da Organize Sanayi Bölgesi’nin bütün fabrikalarında 2 bin kişi çalışmıyor. Ama tek bir çağrı merkezinde 2 bin kişi çalışabiliyor. Hayvancılık ve turizm kenti Van’a emek yoğun iş alanları gerekiyor. O nedenle genç nüfusa sahip Van’a bir değil çok sayıda çağrı merkezi kurulmalıdır.  İstihdam alanına yönelik çabalar, arayışlar bu yönde yoğunlaşmalıdır. Çok geç kalındı. Van’da en kısa sürede Türk Telekom Çağrı Merkezi kurulmadığı takdirde bunun sorumlusu bilin ki sizsiniz.

 Söyledik de ne oldu?

TBMM'de AK Parti Grubu oluştuktan sonra Grup Başkan Vekili olan, 3 Kasım 2002 Milletvekili genel seçiminde yeniden Van Milletvekili olarak parlamentoya giren Hüseyin Çelik 58. Cumhuriyet Hükümetin de Kültür Bakanı olarak görev aldı. Çelik Kültür Bakanı olarak Van’a geldi.  Atatürk Kültür Merkezi’nde incelemeleri sırasında Vali Yardımcısı Salih Altınok ile Hüseyin Bey’in Kültür Bakanı olmasının Van’a çok şey kazandıracağını aramızda değerlendirip konuşuyorduk. Daha sonra orada Hüseyin Bey’e Şanlıurfa, Sivas, Diyarbakır, Samsun illerinde olduğu gibi Van Devlet Türk Halk Müziği Korosu kurulması önerisinde bulundum.  Koronun saz,  söz sanatçılarının yanı sıra kostüm, atölye gibi diğer bölümleriyle zaman içinde100’ün üzerinde Van insanını istihdam edeceğini,  hem de Van’ın müzik kültürüne önemli katkılar sağlayarak Halk müziğimizin özgün ezgilerini yurtiçi ve yurt dışında tanıtmak; anonim ezgilerimizin asli karakterini korurken bünyesindeki çok seslilikten yararlanarak onları çağdaş bir anlayışla yorumlayıp, devamlılığını sağlayacağını söyledim.  Kültür Bakanlığı 5 ay süren Çelik 59. ve 60. Hükümetlerde yaklaşık 7 yılı aşkın Milli Eğitim Bakanlığı görevlerini yürüttü.

Vanlıların dilindeki şarkılar

Şarkılar türküler gönülde şekillenen bizi anlatan nağmelerdir. Hangi dilde, hangi ırkta olursa olsun insanların mutlu, hüzünlü olduğu anlarda dinlediği, mırıldandığı şarkılar ve türküler var.

 Vanlılar bu sıralar şu şarkı ve türküleri mırıldanıyor:

  • İşte gidiyorum çeşm-i siyahım
  • Gurbet o kadar acı ki
  • Her yer karanlık
  • Ben küskünüm feleğe
  • Kimseye Etmem Şikayet
  • Seni ben ellerin olsun diye mi sevdim
  • Buda gelir buda  geçer ağlama
  • Unuturum Diye Yorma Kendini
  • Kardeş Gibi Sev Beni
  • Ömrüm Seni Sevmekle Nihayet Bulacaktır
  • Kadir Mevlam Senden Bir Dileğim Var-
  • Ereğin Garı Menem, Gün Vursa Erimenem, İstersen Zulmet Bana,Vanlıyam Gücenmenem
  • Şarkılar Seni Söyler

 Gözler Valilik ve Üniversite de 

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile düzenlediği ortak basın toplantısında, bu yıl 24 Nisan'da, Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü çerçevesinde, Çanakkale'de uluslararası bir zirve planlandığını açıkladı. Erdoğan, Aliyev'in de katılacağı etkinliğe, tüm dünya liderlerinin de davet edileceğini açıkladı.

100. yılın diğer yüzü, boyutu anlatılacak olan etkinliklerde Van’a ayrı bir başlık açılacağını düşünüyorum. Etkinliklerde Van’ın yaşadıkları masaya yatırılacak.

Tarihçi, araştırmacı Ayşe Hür Taraf gazetesindeki “Nisan 1915’te Van’da neler oldu?” başlıklı yazısında diyor ki: “ Rus birlikleri Ermenilerin kontrolündeki Van’a 18 Mayıs 1915 günü girdiler. Ruslar Aram Manukyan’ı Van Valisi olarak atadılar. (Manukyan 1918’de kısa ömürlü Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti’nin ilk İçişleri Bakanı olacaktı.) Ardından katledilme sırası Müslüman ahaliye geldi. Frieda Spörri adlı bir misyoner şöyle anlatıyordu durumu: “Şehirde Türk evlerinin yağmalanmasına başlanmıştı ve bu biz misyonerlere acı veriyordu. Babamız, istasyonumuzdaki insanları bu haksızlıktan uzak tutmak için elinden geleni yapıyordu.” Spörri’ye göre, Ermeniler Türklere “ne Cenevre Konvansiyonu’na, ne de İsa’nın öğretisine göre” davranıyorlardı.

18 Mayıs 2015 günü işte bu acı günlerin 100. yıl  dönümdür. 

Van’ın kaderini değiştiren,  geleceğini etkileyen, sosyal ve toplumsal yapısını tahrip eden sorunların temelini oluşturan bu günde Van’ın geçmişine ışık tutularak hafızaların tazelenmesi gerekiyor. Zira herkesin 100  yılda ortak acılara saygı  duyarak kendi yasını tutması insanlığın gereğidir.    

Bakan dediğin

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ı televizyon  programında  hayranlıkla izledim.  Yöre sanatçıları ile birlikte Bingöl ve Bingöl’ün yemek kültürü, halk oyunları, türküleri tanıtılıyordu. Aslen Zaza olan Bakan Yılmaz Bingöl’ün Türkçe, Kürtçe türkülerinin tamamına programında  eşlik etmekle kalmadı  türkülerin hikayelerini de anlattı. Bakan Cevdet Yılmaz mutfak  faslında Bingöl  yemeklerinde hangi malzemelerin kullanıldığını, yemeklerin isimlerini, tarifini ve  yemeklerin ne zaman  nasıl  tüketildiğini kendine has  üslubuyla anlattı.   Kentiyle bütünleşmek budur.

Van’ın 8 milletvekili var.

Van’ın yemeklerinin tarifini, nasıl yapıldığını anlatsınlar kendilerine Van’ın Ayva tatlısını ısmarlayayım.

 Kansız sensin 

Vanlı Mahmut emmi sol tarafında kesilmeyen ağrı ve sancı şikayetiyle doktora gider. Yapılan muayene ve tetkikler sonrası 80 yaşındaki Mahmut Emmi’ye teşhisi bırakılır.

Mahmut Emmi doktora “menim neyim var” diye sorar

Doktor ”Amca senin fıtığın var, ameliyat olman gerekir, ancak sen kansızısın ”  der.

Mahmut Emmi doktora ” kansız sensin “  diyerek çakışır ve polikliniği terk eder.

Yazarın Diğer Yazıları