İkram Kali

Siyasi gücün kadar konuş!

İkram Kali

Geçenlerde 4’ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite daha kuruldu.

Malatya’da Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Sakarya’da Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun’da Samsun Üniversitesi, Sivas’ta Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Trabzon’da Trabzon Üniversitesi, Kayseri’de Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Isparta’da Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar’da  Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla ikinci  üniversite kuruldu.

Van bir kez daha pas geçildi!

Van bir kez daha üvey evlat muamelesi gördü!

Bu siyasi yapıyla Van'ın durumu pek değişmez. 

İkinci devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 215 bin 693 olan Afyon’un Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gibi bir siyasetçisi var.

İkinci devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 786 bin 676 olan Malatya’nın Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi gibi bir isimi var.

 

İkinci devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 621 bin 301 olan Sivas’ın Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı var.

Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Avrasya’dan sonra üçüncü devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 786 bin 326 olan Trabzon’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gibi temsilcisi var.

İkinci devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 1 milyon 127 bin 623 olan Kahramanmaraş’ın Kültür ve Turizm Eski Bakanı, AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ı var.

İkinci devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 1 milyon 312 bin 990 olan, her dönem bakanı bulunan Samsun’un Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ı var.

 

Üçüncü devlet üniversitesine kavuşan, nüfusu 1 milyon 376 bin 722 olan Kayseri’nin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özheseki gibi temsilcisi var.

Bu şehirleri kıskanmıyoruz, yalnızca  onlara özeniyoruz.

 

Van'ın nüfusu 1 milyon 106 bin 89 imiş… Van Doğunun merkeziymiş… Van Türkiye'nin önemli bir şehriymiş… Van sınır kentiymiş… Van şuymuş buymuş… Öz özümüzü överek avutmaya devam.

Geçin bunları

Senin siyasi arenada kimin var ona bak.

Gönülden bu şehre bağlı  “ben” değil “biz" diyebilen bir siyasi temsilcin var mı? Hayır. O zaman adama derler ki," siyasi gücün  kadar konuş hemşehrim”

Haksız da değiller yani.

  

Siyasi final

AK Parti Van Milletvekilleri Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk 24 Haziran’da aday adayı olmadılar.  Beşir Hoca birçok Bakanı Van'a getirdi. Güç Birliği Platformunu kurdu, Van Gölü’ne yakın yapılaşmayı kapsayan tartışmalı afet kodunu 1655,00 metreden 1653,00 metreye indirme kararını çıkarttı.

Beşir Hoca, 2016 yılında Van'a ikinci üniversite (Vakıf) kurulacağı müjdesini vermişti. Bizde manşet haber yapmıştık. Kanun Tasarısı ile kurulması öngörülen beş devlet üniversitesi arasında Van Zehra Üniversitesi’nin de yer aldığı açıklanmıştı. Vanlılar ikinci üniversite heyecanına kapılmışlardı.

Beşir Hoca, Van Zehra Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı kurulacağını, Vâkıfın, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara, vergi ve harç istisnalarından yararlanacağını, vakfın okul öncesi eğitim, ilköğretim, orta öğretim ve lise düzeyinde özel eğitim okulları açabileceğini belirtmişti.  

AK Parti Van Milletvekili  Burhan Kayatürk, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Beşir Atalay’ın gayretleri ile  üniversitenin kuruluş aşamasına geldiğini  kaydederek,"Heyecan verici bir olay Van için. Van için 100 yıllık bir rüya. Güzel bir proje…" demişti. 

 Çok dilli eğitim yapılması planlanan, kuruluşunun ardından 5 yıl içinde akademik, idari personel ile öğrenci sayısı ile birlikte 5 bini aşan bir kitleye ulaşmasının beklendiği söylenen üniversitede tasarıya göre: ''Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Fen Fakültesi, Yabancı Diller Fakültesi, İletişim Fakültesi, Dini İlimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Dini Araştırmalar Enstitüsü, Bölge Dillerini Araştırma Enstitüsü, Ekonomi ve Ticaret Enstitüsü’’ bölümleri yer alacağı belirtilmişti.

 İlerleyen süre içinde TBMM'ye sunulan torba tasarıyla Van Zehra Üniversitesi'ne 853 akademik ve idari kadro tahsisi yapıldığı açıklandı. İlk aşamada; 1 Profesör, 3 Doçent, 3 Yardımcı Doçent, 6 Öğretim Görevlisi, 7 Okutman, 4 Araştırma Görevlisi, 5 Uzman, 1 Çevirici 1 Eğitim Ve Öğretim Planlamacısı, 1 Genel Sekreter, 1 Genel Sekreter Yardımcısı, 1 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı, 1 Yapı İşleri Ve Teknik Dairesi Başkanı, 1 Personel Dairesi Başkanı, 1 Bilgi İşlem Daire Başkanı, 1 Hukuk Müşaviri, 1 Öğrenci İşleri Dairesi Başkanı, 1 Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanı, 1 Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanı, 1 İdare ve Mali İşler Dairesi Başkanı, 1 İşletme Müdürü, 1 Fakülte Sekreteri, 1 Enstitü Sekreteri, 3 Şube Müdürü, 3 Şef, 1 Savunma Uzmanı, 1 Sivil Savunma Uzmanı, 3 Bilgisayar İşletmeni, 1 Sekreter, 3 Şoför, 3 Memur, 3 Mühendis, 1 Mimar, 3 Tekniker, 3 Teknisyen, 2 Programcı, 1 Çözümleyici, Bilgisayar İşletmeni, 5 Memur, 3 Kütüphaneci, 1 Uzman Tabip, 1 Tabip, 1 Diş Tabibi, 1 Diyetisyen, 3 Hemşire, 1 Psikolog, 1 Sosyal Çalışmacı, 2 Avukat, 2 Hizmetli, 1 Kaloriferci, 1 Aşçı kadrosu verilmişti. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve bazı üniversitelerden bazı isimlerin kurulacak üniversiteye atanacağı kimlerin  Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Genel Sekreter, Daire Başkanı olacağı  kulislerde konuşulmaya başlanmıştı.  

Sonuç: Elde var sıfır.

Üniversitelerin kuruluşunun şekillendiği TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı olan Beşir Atalay'ın Van'daki siyasi vedası ikinci üniversite  eseriyle olması gerekirdi. Olmadı. Yazık oldu.

 

Van’da günün şarkıları

 Bugün benim efkarım var zarım var,

Senin derdin dert midir, benim derdim yanımda…

Sahipsizim…

Derdim çoktu hangisine yanayım…

Yine bir başına…

Ben öksüz ben yetim vay…

Yalnızım…

Ben insan değil miyim

Hani söz vermiştin bana...

Gel Ha Gönül Havalanma

Günah bende kusur bende suç bende… 

Ne kadar zulmetsen ah etmem sana…

Dersini almışda ediyor ezber…

Bir ihtimal daha var…

 

Ya olursa

Niyet tutup papatyanın taçyapraklarını “olacak, olmayacak” diyerek birer birer koparma yoluyla bakılan sözde fala Papatya Falı deniliyor. Milletvekili Adaylığı bekleyenlerin, sosyal medyadan algı yaratanların ruh hali bu durumda. Ya olursa…

 

Üniversitelerin ismi

Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin adının önüne Van eklenmesi için yazdık çizdik çaba gösterdik. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’da samimiyetle gereğini yaptı. Bir dizi prosedür sonra değişiklik için hazırlanan kanun tasarısının TBMM’de kabul edilmesiyle üniversitemizin adı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) oldu. Şimdi Türkiye’deki üniversitelerin tümünün adının önüne bulundukları şehrin adı ekleniyor. Böylece üniversitelerde  ayırt edici özelliği olan coğrafi işarete geçildi. Doğru birdir.

Yazarın Diğer Yazıları