İkram Kali

Siyasete cesaret verin

İkram Kali

Ak Parti’den yaklaşık 129 isim milletvekili olmak için aday adayı başvurusunda bulundu.  Ak Parti il başkanı ilçe başkanı kadın ve gençlik kollarında görev alanlar, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyelerine aday adayı olma izini verilmiş olsaydı bu sayı sanırım daha fazla olabilirdi.   Van gibi bir il için aday adayı sayısı yeterli değil.

Birikimine, bilgisine, asili yani vatandaşı temsil edebileceğine inanan,  güvenenler demokratik haklarını kullanarak başvuruda bulunmuşlar. Aday adaylarının birçoğunun genç isimlerden oluşması umut vericidir.  1980 ihtilali sonrası ve 30 yılı aşkındır bölgede yaşanan olaylar sonrası siyasetten uzaklaşan,  politika ile uğraşmanın tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini düşünen, politikaya girmekten korkan toplum vardı.  Şimdi “  bende siyasette varım “ diyen insanların varlığı o nedenle değerlidir, sevindiricidir.

 Baskı, tehdit, korku, endişe olmadığında toplumda durum böyle oluyor. Hele ki Van gibi politikada ürkek, kırılgan, tedirgin bir sosyal yapıya sahip kentte politika için yola çıkan bu insanları herkesin cesaretlendirmesi desteklemesi gerekir. Gelin bardağın dolu tarafından bakalım diyorum.  Partilere aday adayı olarak başvuran insanların da politik hayatı aday adaylığı ile sınırlı olmamalıdır. Milletvekili adayı  olmak elbette önemlidir ama her şey değil.  Unutulmamalıdır ki politika uzun soluklu emek, samimiyet isteyen bir uğraştır. Siyasi partiler de haklı olarak teşkilatlarının her kademesinde özveriyle görev yapmış,  sahada çalışmış partiye emek vermiş ve bağlarını hiçbir koşulda koparmamış isimlere daha çok şans veriyor.

Adaylık verilmediğinde köşesine çekilenler, politikadan kopanlar siyasette kaybedenler kulübünün daimi üyeleridir.  Onlar için artık cesaretle politikaya girdi denilmez çok başka şeyler söylenir.

Diyeceksiniz ki partilere milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunanların içinde kaçı gerçekten vatandaşın vekilliğini üstlenebilecek birikime sahiptir? O ayrı bir konudur ve tartışılabilir.

Ben burada aday adaylarının kapasitelerini,  birikimlerini, aday adaylığından beklentilerini, gerçek amaçlarını tartışmıyorum. Vurgulamak istediğim insanların cesaretle siyasete soyunmuş olmalarıdır. O nedenle bütün partilerden aday adayı olan isimleri kutluyorum.  

İlimizde HDP, SP, CHP, MHP, Hüda Par ve diğer partilerde aday adayı yoğunluğun yaşanmalıdır. Ülkemizin, bölgemizin, toplumun demokratikleşmeye, normalleşmeye, barışa, huzura ihtiyacı var. Bu da insanların siyasete olan aktif katkısıyla, ilgisiyle gerçekleşebilir. Siyasetten korkan, kaderine dokunmaktan uzak duran bir toplumda demokrasi, barış, kalkınma,  gelişme ağır aksak ve lütfen olur.   Siyaset amacına uygun ve dürüstçe yapılırsa çok güzeldir, yararlıdır, hayırlıdır.

 Van’ın gerçeği budur


Van’ın sosyal,  siyasal ve toplumsal gerçeğini anlatan iki haberden alıntı yaptım. Haberler Van’ın son fotoğrafını net bir şekilde anlatmaya yetiyor.

BİR: AK Parti Van Milletvekili, 58. Hükümette Kültür Bakanı, 59 ve 60. Hükümetler de Milli Eğitim Bakanlığı görevini yürütmüş olan Hüseyin Çelik'in danışmanı Kırşehir'de AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu açıkladı!

Beklerdim ki, isterdim ki 8 yıla yakın bakanlık yapan Hüseyin Çelik’in geride bıraktığı 4-5 Vanlı üst düzey bürokrat (hiç olmadı)  Van’dan veya farklı illerden aday adayı olsun.

İKİ: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürlüğü açıkladığı göç verilerine göre depremden sonra 4 yıl içinde Van’dan 68 bin 731 kişi net göç verdiğini açıkladı.  

İsterdim ki, deprem sonrası giden ama Van’da başlatılan yapılaşma ve belediyelerin ruhsat, imar, alt yapı desteği ile memleketlerine heyecanla geri dönen insanlarımızdan söz edilseydi.   

Ak Parti’de son durum

Van’da 1 Mart Pazar günü Ak Parti teşkilat temayül yoklaması yapılacak. Temayül yoklamasına mevcut milletvekilleri ve eski milletvekilleri girmeyecek.  Delegeler diğer aday adaylar için oy kullanacaklar.  Delegelerin kullandıkları oylar sandıkla Ankara’ya gönderilecek.  6 Mart'tan itibaren genel merkezde komisyon çalışmaları başlayacak ve aday adaylarının daha iyi tanınması için bu kez mülakatlar yapılacak. 23 Mart-7 Nisan arasında Genel Başkan Ahmet Davutoğlu başkanlığında nihai listeler belirlenecek.  Ve 129 aday adayından 121 isim elenecek 8 isim listeye girecek.

Özeleştiri budur

Vali Aydın Nezih Doğan’ın Konya’dan Van’a, Van’dan da 18 ay içinde Ankara merkeze  çekilmesine  kimse bir  anlam veremedi.   Neyse.  Vali Doğan, onuruna verilen veda yemeğinde adına yakışır bir özeleştiride bulunarak Vanlılarla vedalaştı.  Vali Doğan, “Toplumu ekonomik olarak düşündürmeye ikna edememişsek bu bizim başarılı olamadığımızın açık göstergesidir. Başarılı olmayanların yeri ise merkezdir “dedi. 

Yazarın Diğer Yazıları