İkram Kali

Şimdi Van'ı konuşma zamanı

İkram Kali

23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin bugün 6. yılı. Erciş ilçemizde etkili hissedilen, can ve mal kayıplarına neden olan 23 Ekim depremini dün gibi hatırlıyoruz.

 

23 Ekim depreminden sonra göç eden Vanlılar geri dönmeye başlarken 9 Kasım 2011 günü 5.6 büyüklüğündeki depremle bir kez daha sarsıldık. İki büyük depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybederken, 1.966 vatandaşımız yaralandı, 252 vatandaşımız ise enkazlardan sağ olarak kurtarılırken, 30 bini aşkın bina ağır hasar görerek yıkıldı. 

 

Depremler sonrası devletimizin gücü, sıcak ilgisiyle TOKİ tarafından kış mevsiminde 300 günde rekor kırılarak 15 bin 341 yeni konutun inşası başarıyla tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi. Ancak denizden geçtik derede boğulduk. Geçen 6 yıl içinde TOKi konutlarının yol, park, çevre düzeni, ağaçlandırma gibi basit ama olması gereken altyapı sorunları bir türlü çözülemedi, insanların sosyal ihtiyaçları karşılanamadı. 

 

 

Depremler sonrası Van’dan farklı kentlere göç eden binlerce hemşerilerimizden birçoğu memleketlerine geri dönmedi, bundan sonra döneceklerini sanmıyorum. Yıkılan konut ve iş yerlerinin yerlerine şimdi yenileri yapılıyor. Deprem yönetmenliğine uygun olarak yapılan bu binaların büyük bir çoğunluğunda mimari, estetik açıdan ciddi sorunlar yaşanıyor. İmar planı nedeniyle birçok konut sahibi hak kaybına uğrayarak ikinci kez mağdur olmuştur.  Van depremzedelerinin faizsiz kentsel dönüşüm kredisinden yararlandırılmaması başlı başına çözüm ve ilgi bekleyen bir sorundur.  Vanlıların kredi kullanma talepleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratları tarafından mağduriyetlerinin giderilecek şekilde düzenlenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

 

2011 depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle, saygıyla anıyoruz.  Depremlerde acımızı paylaşan, zor günlerde yanımızda yer alan herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz. Unutmadık, unutmuyoruz, unutturmayacağız. 

 

Van bugün depremi hüzünle dersler çıkararak, anlayarak anacak. Anmayla birlikte depremler sonrası ilimizdeki ekonomik ve sosyal kalkınma konuşulacak.

 

Van Valiliği himayelerinde Uluslararası Altın Kentler Derneği'nin Van'da bu yıl ilkini düzenlediği "1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi"  bugün başlıyor.

 

Zirvede, başta ulusal medyanın köşe yazarlarını, iş adamlarını, sanayicilerini, akademisyenlerini ve STK temsilcilerini Van'da ağırlayacağız.

 

Deprem gerçeğini tekrardan ibaret hamasi nutuklarla, acılar üzerinden istismar yaparak değil, gerçeklerimizle yüzleşerek konuşacağız. Deprem sonrası adeta kimlik değiştiren Van’da şehircilik alanında resmi, özel sektör tarafından yapılan tüm çalışmalar panellerde ele alınacak.

 

Van için çok özel bir gün olacak.

 

İranlı turistler güven, huzur, mutluluk içinde heyecanla akın akın geliyorlarsa, Van’da İranlı bir sanatçının konser bileti 160 dolara satılıyorsa,    oteller doluysa, mağazalar ürün yetiştirmekte zorlanıyorlarsa, yeni eğlence yerleri açılıyorsa, marka mağazalar art arda Van’a geliyorlarsa,   şehrimizin görüntüsü değişiyorsa, kayyum belediyeleri seçilmiş sorumluluğuyla fark yaratarak canla başla çalışıyorlarsa,   kentimizde özlemi duyulan huzur güven ortamı sağlanmışsa, halk şehrine sahip çıkıyorsa, sanayici, tüccar yeni yatırım arayışları içindeyse,  Van’ın bu gerçeği konuşularak Türkiye’ye anlatılmalıdır.

 

Türkiye’de bazı iller ekonomik kriz yaşarken Van’ın ekonomik ve sosyal kalkınmasının etkinlikte ele alınması kentin vizyonunun,  birlik beraberliğinin bir sonucudur.

 

 Van fark yaratmaya devam ediyor.

 

Van ekonomisinin konuşmacılar tarafından ele alınacağı zirvede, Van ve ilçelerinin yerel kalkınması, yapısal analizi, Van için sektörel gelişme stratejileri, Van'ın ihracatı, turizm ve Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van ekonomisine katkısı, yerel medyanın ekonomiye etkisi konuşulacak başlıklar arasında yer alacak.

 

Onurlu güzel bir gün.

 

80 yıldır aralıksız yayın yapan Vansesi gazetemizin 80. yıl kutlamaları çerçevesinde bugün Elite Word Van Hotel’de  "Van'ın Ekonomik ve Sosyal Gelişmesinde Yerel Medyanın Önemi "  yerel medyanın  ekonomik sorunlar yaşadığı, kapanma noktasına geldiği bir dönemde Van’da konuşulması önemlidir, değerlidir.

 

 

Vansesi Gazetesi 80. Yaşında.

 

Bu gurur, bu birikim, bu süreklilik, bu ilkeli yayıncılık Van’ın başarısıdır. Van’ın hafızası niteliğinde olan, gücünü yalnızca okurlarından alan Vansesi gazetecilik meslek ahlakından ödün vermeden görevini yapmaktadır.  O nedenle Vansesi bugün 80 yaşındadır. Vansesi dünün birikimlerini, etik değerlerini bugüne taşıyan bağımsız tarafsız, özgür gazetedir.

 

 Bugün Vanlılar ile Van dostları özlem giderecek.

 

Bugünkü panelimizde Vansesi Gazetesinin 80 yıllık öyküsünü ayrıntılarıya paylaşacağız.

 

 "1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi"  ve  “Van sesi Gazetesi 80. Yılını Kutluyor- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Basının Önemi”  paneller dizisi için Van’a gelen değerli dostlarımız Van için konuşacaklar, Van için yazacaklar. Özel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan değerli konuklarımıza teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları