İkram Kali

Seçmen ters köşe yaptı

İkram Kali

1 Kasım’da seçmen ters köşe yaparak dördüncü kez AK Parti’ye tek başına iktidar görevi verirken MHP, HDP’ye sarı kart çıkardı.  Türkiye seçmeni sağduyusuyla sandıkta siyasete ayar verdi.  Adalet ve Kalkınma Partisi'ni üç dönem iktidar yapan 7 Haziran’da beklemediği bir seçim yenilgisini tattıran seçmen 1 Kasım’da AK Parti’ye bir şans daha verdi.

Emperyalist devletler, ucu dışarıda karmaşık örgütler,  karanlık odaklar tarafından çatışmalar, bölgesel sorunlar gibi sorunlar fırsat bilinerek köşeye sıkıştırılarak çaresiz bırakılmaya çalışılan Türkiye sandıkta boyun eğmeyeceğini gösterdi.

7 Haziran’da Van’da seçmenler 7 Milletvekili vererek huzur, barış, istikrar adına HDP’ye büyük bir şansa tanımıştı. HDP ve DBP’li belediyeler verilen siyasi krediyi iyi kullanamadı.  Dün Van’da seçmen HDP’ye uyarı verdi.

Van’da CHP oyunu Van’da yüzde yüze yakın artırdı. MHP ve  SP’ye  gelince onlar 7 Haziran’a göre seçmen kaybettiler.  Seçmenlerin büyük bir çoğunluğu AK Parti’ye yöneldiğini söyleyebiliriz. AK Parti’de Beşir Atalay olmamış olsaydı belki sonuç 8-0 olabilirdi. Liste daha iyi yapılmış olsaydı 5-3 olurdu.  Partiler sonuçları seçmene küsmeden iyi okumalıdır.

AK Parti tek başına iktidarında artık hırsızlara, ihalecilere, sahtekarlara, rantçılara siyaset kapılarını kapatmalıdır.

1 Kasım’da seçimin mesajları

TÜKİYE İSTİKRAR İSTEDİ
 Ekonomik sorunlar yaşayan Türkiye’nin iş dünyası, tüccar esnaf istikrardan yana oy kullandı. Türkiye’nin önüne takoz koymak isteyenlere izin verilmedi. Psikolojik gerginlik, tansiyon düştü.  

ÇATIŞMA İSTENMİYOR 
Seçmen Türkiye’de ve Van’da özgürlükler, demokrasi, insan hakları olsun diyor ama çatışma, terör, ölüm gözyaşı istemiyor. Seçmenler birlikte huzur içinde kardeşçe yaşama mesajı verdi.

SİLAHLI POLİTİKALARI ÇÖKTÜ 
7 Haziran’da büyük başarı elde eden HDP dün uyarı aldı. HDP uç Türkleri kazanayım derken Müslüman Kürtleri kaybetti. PKK’nın saldırı politikasının son bulmasını istedi.  Kürtlerin Türkiye’den Müslümanlıktan birlikte yaşama inancından uzaklaştırılması reddedildi. Müslüman Türk ve Kürtlerin gözünün içine bakarak Ermenicilik yapılması rahatsız etti. Kürt çocuklarının sürekli ölüme gönderilmesi, kin, nefret duygularıyla yönlendirilmesine veto yedi.

DAVUTOĞLU LİDERLİĞİNİ İLAN ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu  AK Parti’de liderliğini, Türkiye siyasetindeki geleceğini pekiştirdi.

TÜRK-KÜRT KARDEŞLİĞİ
Türkler ve Kürtler sandıkta hiçbir siyasi partiye mahkum olmadıklarını gösterdi. Türk- Kürt kardeşliği sandığa farklı şekilde yansıdı. 7 Haziran’da HDP’ye  batı illerinde Türkler HDP’ye yönelirken 1 Kasım’da Kürtler doğuda AK Parti’ye yöneldi.

 CHP ŞAŞIRTMADI

CHP akılcı seçim vaatleriyle AK Parti’yi tahrik ederek emeklilere, memur ve işçilere kazanımlar sağladı.  Seçmende karşılık bulan mesajlar verdi.  CHP beklediği sonucu bu seçimde de alamayarak hayal kırkılığı yarattı.

SARAY TARTIŞMASI BİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik tartışmalar ve Saray tartışmaları çöktü. AK Parti kampanyasına destek veren Erdoğan’ın eli güçlendi.

ALAYINA HAYIR

Politika üretmeden, çalışmadan kadro harcayarak yapılan siyasetin ömrü buraya kadar. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin  “ Alayına hayır” tutarsız, projesiz tekrardan ibaret politikaları seçmeni bıktırdı.  MHP’de seçmen partide köklü değişim istedi.

EKONOMİ NEFES ALDI

AK Parti tek başına iktidar oldu. Borsa bugün coşar. Türkiye’nin büyümesi yeniden ivme kazanır.  Bekleyen dış yatırımcı kuyruğa girer. Van’da kabız olan ekonomi canlanır. İnşaat sektörü canlanır.

ABDULLAH GÜL 

Başarısız 7 Haziran seçimi AK Parti’de yaşanan sorunlar sonrası Abdullah Gül etrafında toplanan küskünlerin beklenen, teşvik edilen yeni parti girişimi darbe yedi.

Ne demiştik?

“Ak Parti MHP liderlerinin son buluşmasından da koalisyon hükümeti çıkmadı. Çok zayıf da olsa hala koalisyon hükümeti ihtimali olduğu söyleniyor. Ama ufukta erken genel seçim kesin gibi. Koalisyon tartışmalarının yerini erken genel seçim aldı. Partilerde seçim havası, aday kulisleri yoğunlaştı…

Toplumsal dengelere göre yıpranmamış karşılığı olan sürpriz isimlerle seçime hazırlanır ve yeni bir heyecan ve ruh yakalanırsa sonuç 6-2 olur. Bunu 5-3 yaparlarsa o da sürpriz sayılır.

 HDP seçmeni olmayan ancak bir şekilde HDP'ye ilk defa oy veren ilde istikrar, huzur  isteyen kesimler tekrar oy vermeyebilir. Belediyeler beklenen başarıyı gösterebilselerdi hizmeti esas alan seçmenin oyu HDP'nin hanesine yansırdı. HDP seçimden 7 vekil kazanarak çıkarsa başarı olur. 

7 Haziran'da Van'da üçüncü parti olan MHP'nin aldığı oyların büyük bir kısmı erken genel seçimde AK Parti'ye kayar. CHP, SP'in aldığı 3-4 bini geçmeyen oylarda düşüş yaşanır. Okulların açık olduğu, kentlerin canlandığı, yeni bir umudun yaşanacağı Kasım ayında olası erken genel seçime katılımın, ilginin yüksek olacağı düşüncesindeyim” demiştik.

 

Recep’in yüreği acıya dayanamadı

Ekim ayı ‘kuru yaprak" anlamına gelen Gazel ay’dır. Ekim ayı sonbahar ay’dır. Güz ayı derler Van’da Ekim’e.   Havalar bu ayda soğuyarak serin rüzgârlar esmeye başlar. Açık duran kapılar nedensiz kapanır. Toprak kokusu gelir etraftan.

Geceler uzayıp gündüzler kısalmaya başlar. Gün zevale erken girer. Yüreklerde yalnızlık hissi oluşur. Van’dan Allı Turna gibi göçmen kuşlar sıcak yerlere doğru kanat çırpar.  Güneşli günler gökyüzünü bulutlara terk eder. Hava sıcaklığı düşer, zamansız yağmurlar yağar, şimşekler çakar. Sevenler sevdiğine biraz daha sokulur, çiçeklerini döker begonyalar Ekim’de.

Bağlarda bahçelerde hasat son bulur.  Payına düşeni alır herkes. Ağaçlar renklenen yapraklarını döker. Ekim ayında ortalığı biraz hüzün, biraz umut, biraz da endişe, ürkeklik kaplar. Yüzünü gösteren güneş eskisi kadar sıcak değil, teselli sıcaklarıdır ısıtan.

Hüzün- hazan,  bir sonun eşiğidir Ekim ayı.

Bu yıl Ekim ayının son günleri Van’da gökyüzünü kara bulutlar kapladı.  Döktü yaprakları, erken kırdı dalları esip gürleyerek yaptı yapacağını. 

Hazan ayının son haftasında Van’ın sevilen sayılan simalarından Yalçın Kitapçı ağabeyimiz ve herkesin sevdiği gönül insanı Harun Konak kardeşimiz genç yaşında toprağa verildi.  Üzüntüler, dualar, teselliler taziyeler devam ederken Kitapçı ailesinin acısına daha büyük yeni bir acı,3 günlük taziyesineyse 3 gün taziye daha eklendi.  Acılar katlandı.  

Recep Kitapçı babasının ölümüne daha fazla dayanamayarak sevenlerine, hayata veda etti. Hemen hemen her gün görüşüp konuştuğum Recep şaka yaparcasına kuş gibi uçup gitti. Kardeşim kadar üzüldüm, etkilendim. Gülen yüzü, efendiliği, kibarlığıyla hafızalarımızda kalan Recep Kitapçı’nın gidişi tanıyan tanımayan bütün Vanlıları derinden üzdü. Şehrimiz toplumsal hafızada yer eden acılardan birine daha tanık oldu.

Bir ev, bir aile fotoğrafı düşünün. Dört gün içinde iki erkeğini birden kaybediyor.  Biri evin babası biri evin evladı. Bir anne düşünün, önce hayat arkadaşı eşini acısı dinmeden sonra ciğerparesi göz bebeği yavrusunu kaybediyor. Bir eş düşünün, önce baba değdiği sevdiği saydığı kayınpederini sonra hayat yolunda çocuğunun bası yoldaşını yitiriyor. Bir kardeş düşünün, önce sırtını dayadığı babasını daha gözyaşı kurumadan bu kez dayanağı ağabeyini yolcu ediyor. Bir amca düşünün, önce yüreğinin bir tarafı olan ağabeyini sonra gözlerinin içine baktığı yeğenini elleriyle toprağa veriyor.  

Taziye kalkmadan taziye tutmanın, iki ölümü ardı ardına yaşamanın ağırlığı büyük, acısı yakıcıdır.  Recep'in ölümü herkes şaşkınlık, suskunluk içinde. Allah ölenlere rahmet, geride kalanlara sabırlar versin. Allah hiçbir aileye böylesine büyük bir acı yaşatmasın. 

Güz  ayı şehrimize  renk katan bildik insanlarımızın kaybıyla geçti.

Yazarın Diğer Yazıları