İkram Kali

Seçimlerde tarih yazan Vanlı kadın

İkram Kali

Van'da dünyaya geldi.

Cesareti, girişimciliği, lider vasfıyla genç yaşta ailesi ve çevresinde dikkat çekti.

Evlendi… 2 çocuk sahibi oldu.

Yaşadığı mahallesinin sorunlarına duyarsız kalmadı. Acı ve mutlu günlerinde komşularıyla beraber oldu. Yeri geldi elinde mendil halay başı çekti, yeri geldi taziyelerde kuran okudu, birlikte gözyaşı döktü. Göründüğü gibi oldu, olduğu gibi göründü.

Filmlere, televizyon dizilerine, romanlara konu olacak olaylar yaşadı.

Ailesinin komşularının teşvikiyle insanların dertlerine, mahallenin sorunlarına çözüm bulmak için muhtar olması gerektiği söylendi.

Van tarihinde bir ilki gerçekleştirdi. Yerel seçimlerde muhtar adayı oldu.

Bazı çevrelerin 'Kadından muhtar mı olur? Kadın dediğin evinde oturmalı' yaklaşımına itibar etmedi, verdiği kararından vazgeçmedi. Adaylığı büyük destek ve ilgi gördü.

 Van'ın köklü mahallelerinden 10 bin nüfuslu Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı olduğunu açıkladıktan sonra karşısına 4 erkek aday çıktı. Yılmadı, korkmadı, geri çekilmedi.

Vanlılardan da büyük destek gördü. Seçim çalışmalarında kapı kapı gezdi. Çaldığı kapılar güler yüzle açıldı. Neden muhtar adayı olmak istediğini anlattı. Seçmenlerine yalan söylemedi, insanların duygularıyla oynamadı, yapamayacaklarının sözünü vermedi.

Siz- biz ayrımı yapmadan kimseyi ötekileştirmeden "Hepimiz Cumhuriyet mahalleliyiz. Mahallemizi seviyoruz, sorunlarının çözülmesini ve daha güzel olmasını istiyoruz " sloganıyla muhtar seçildiği takdirde mahallesi için yapacaklarını söyledi.

31 Mart 2009 yerel

Cumhuriyet Mahallesi seçmenleri sandık başına gitti. Oy kullanan 2 bin 400 seçmenden bin 297 seçmenin oyunu alarak 4 rakibine fark atarak seçimden zaferle çıktı.

Van'da bir ilki başarınca Vanlılardan ve Türkiye'nin her köşesinden kutlama telefonları ve mesajları aldı.

Muhtarlık için ofis arama telaşına düşmedi. Kimseden büro falan da istemedi. Bahçeli tek katlı evinin yanında kendi imkanlarıyla muhtarlık ofisi yaptı.

Valilik, belediye başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla sağlıklı diyalog kurdu.

Kollarını sıvayarak mahallesine, mahalle halkına hizmet vermeye başladı.

Mahallesinin sorunlarını aktardığı her yerde saygınlık ve destek gördü. Görev,sorumluluk almaktan kaçınmadı. Toplantılarda yeri geldi itiraz etti, yeri geldi destek oldu.

Muhtarlığa gelenleri güler yüzle karşılayarak sorunlarını, ilgiyle dinledi. Çay ikram ederek güler yüzle uğurladı.

Mahallesine yaptığı hizmetler ve kurduğu sıcak diyaloglar sayesinde kent merkezi ve ilçelere bağlı 630 erkek muhtar arasında tek kadın muhtar olarak 7'den 70'e herkesin gönlünde taht kurdu.

5 Kasım 2011 depreminde yıkılan apartmanın enkazı altında ablasını, yengesini ve kuzenini kaybetti.Yaşadığı derin acıları bir kenara bırakarak mahalle halkının yardımına koştu. Kimseyi yarı yolda bırakmadı. Deprem koşullarında 48 saat uyumayarak Kızılay'dan mahalle halkı için 300 çadır aldı. Çadırları mahallelilerin iki aracı ve kendi arabasıyla getirirken üç minibüs dolusu genç önlerini keserek çadırları almak istedi. Büyük bir cesaretle silahını çekerek havaya beş-altı el ateş etti. Korkan gençler çil yavrusu gibi dağıldı. Kızılay'dan aldığı çadırları mahalleliye dağıttı. Mahallesinde 8 ayrı nokta da küçük çadır kentler kurdu. Evlerine yıkım kararı verilen 250 aileyi konteynerlere daha sonrada Edremit TOKİ Afet konutlarına yerleştirirdi.

Gece gündüz mesai saati gözetmeden kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin, dezavantajlı bireylerin sorunlarıyla, evde bakım hizmetleriyle ilgilendi..

Yoksul vatandaşların sıkıntılarına kadar her türlü sorunla ilgilenerek büyük çaba sarf etti. Valiliğin gönderdiği yardım kömürlerini,   ve yakacakları kendi elleriyle yoksul ailelere dağıtarak  esnaf ve aile ziyaretlerinde bulundu.

 Depremde yaptığı çalışmalar nedeniyle 2012 yılında Samsun Valiliği ile Kamu Derneği tarafından  yılın muhtarı seçildi.

Özverili çabaları, başarısı Van sınırlarının dışından duyuldu.  Başarısından  dolayı Vanlılar arasında 'Vanlı Demir Leydi 'olarak anılmaya başladı.

 2016'da da Kamu Görevlileri ve Çalışanları Derneğinin (KAMU-DER) 9'uncu geleneksel yarışmasında 54 bin muhtar arasından Türkiye'nin en başarılı ve en iyi kadın muhtarı seçildi.

Gönül bağı kurduğu Cumhuriyet Mahallesi sakinleri göreve devam etmesini isteyince ikinci  kez muhtar adayı oldu.

Karşısına bu kez kadın rakip çıktı.

2014  yerel seçimleri yapıldı.

3 bin 312 seçmenin oy kullandığı seçimde 3 bin 80  rekor oy alarak  güven tazeledi. Tek rakibi olan kadın aday 232 oy aldı. Rakibinin 13 katı oy alarak bir kez daha tarih yazdı. 

Hizmetlerine kaldığı yerden devam etti.

Muhtarlıktan hiçbir beklenti içinde olmadan güler bir yüz ve bir tebessümle kapısını 7-24 herkese açık tuttu. Kızılay ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kamu kurumları tarafından kira yardımı başta olmak üzere çeşitli yardımların halka ulaştırılmasında adil paylaşımıyla dua aldı.

Belediye ile ortak çalışma yaparak kapı kapı dolaşarak, insanların çöplerini belirli bir saatte evlerinin önüne bırakmalarını 80 adet sokak lambasının değiştirilmesini ve öğrencilere kırtasiye, giyecek burs yardımı sağladı.

Bakanlar, valiler, milletvekilleri, bürokratlar muhtarlığını ziyaret etti. Gittiği her yerde, katıldığı her toplantıda Van'ı başarıyla gururla temsil etti.

Barışa, kardeşliğe katkı sağlamak, gönül köprüsü kurmak amacıyla Türkiye'nin farklı illerindeki aileler ile mahallesindeki aileler arasında 'Kardeş-aile' projesi başlattı.

Okuma yazma kurslarını teşvik etti. Mahalle kadınlarına geziler düzenledi.

Dil, din, ırk ayrımı yapmadan Türkün evinde Türkçe, Kürtün evinde Kürtçe konuşarak ön yargıları parçaladı.

Çıkarına göre kimlik, kişilik değiştirmedi. Temsil ettiği Cumhuriyet Mahallesinde çağdaş Cumhuriyet kadını duruşundan taviz vermedi.

Her platformda " Vatanımı, bayrağımı, devletimi, milletimi seviyorum. Artık gençlerin ölmesini, anaların ağlamasını istemiyorum. Barış ve huzurun bir an evvel gelmesini istiyorum" dedi.

Türkiye'nin farklı yörelerinden 50 kadın muhtarı Van'a davet etti. Muhtarlara ilin tarihi ve doğal yerlerini tanıttı, Van halkının misafirperverliğini, sıcaklığını yaşattı. Kadın muhtarlar memleketlerine döndüklerinde Van'ın turizm elçisi oldu.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Yönetim Kurlu Üyesi  ve  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Temsilcisi seçildi.

Ulusal ve yerel gazetelere konu oldu. Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat, Van'ın ilk kadın muhtarını köşesine konuk ederek, "Partilerin "Siyaset Okulu" var... Önerimiz... Van'dan davet etsinler. Siyaset okulunda "Ders verdirsinler'' dedi.

Irkçılığı, ötekileştirmeyi elinin tersiyle itti. Herkese eşit adil davrandı. İkiyüzlü, yapmacık olmadı. Kırıldı ama kırmadı. Yoruldu ama şikayet etmedi. Uzatılan her eli sıktı. Vefayı da, teşekkürü de unutmadı.

31 Mart 2019 yerel seçimleri geldi.

Başarısı, takdir edilen duruşuyla kadınlara örnek oldu. 2009'da Van'da 2 olan kadın muhtar adayı sayısı 2014'te 40'a, 2019'da 100'e ulaştı.

Mahallesinde Türk... Kürt... Çerkez… Arap… Herkes bir kez daha aday olmasını istedi. 10 yıl sonra...Üçüncü kez aday oldu.

Vanlı Demir Leydi..

Çokbilmişlerin  küçümsemeye kalktığı çoğulcu demokrasinin ilk basamağı olan muhtarlık seçimine bu kez rakipsiz giriyor. Zira karşısındaki adayın kazanma şansı hiç yok. Ve zaferini şimdiden ilan etmiş durumda.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır yalnızca muhtar değil; Çevresinde değişim dönüşüm, güven sağlayan, genç kadınlara rol model olan kadındır.

Yazarın Diğer Yazıları